Fi Strömstad
 

Kommunpolitik Strömstad

Tillsammans med feminister i andra partier skall vi i Feministiskt initiativ Strömstad driva en politik för jämlikhet och människors lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, hudfärg, etnicitet, sexualitet, funktionalitet, könsidentitet eller religiösa övertygelse. 

Vad är kommunpolitik? Enkelt uttryckt kan man säga att landstingen har hand om sjukvård, kollektivtrafik och kultur medan kommunerna har hand om vatten, avlopp, renhållning, det lokala vägnätet, förskola, skola, kultur och fritid, äldreomsorg och socialtjänst samt visst stöd riktat till personer med funktionshinder. Resterande samhällstjänster sköts av staten.

Vi anser att det behövs en feministisk röst i Strömstad - likväl som i riksdagen och övriga kommuner och landsting. Feministiskt initiativ är en tydlig röst för jämställdhet och antirasism. Vi ser med oro att rasistiska partier och organisationer mobiliserar i Sverige, Europa och resten av världen. Fi är den naturliga politiska motpolen till SD och främlingsfientlighet. Vi ser också att världen inte är jämställd och vi vill inte vänta i 100 år eller mer på att uppnå jämställdhet. Vi anser att jämställdhet är målet och att feminismen är vägen dit. För att påverka måste vi finnas representerade där makten finns - på alla nivåer; bland annat i kommunfullmäktige i Strömstad. Nedan kan du läsa hur vi ställer oss i några av kommunens viktiga frågor. Jämför gärna vår kommunpolitik med övriga lokala politiska partiers här i Strömstad (länkar hittar du längst ner på denna sida). Feministiskt initiativs nationella partiprogram hittar du här.

 

Jämställdhet

Lika lön för likvärdigt arbete ska gälla. Yrken med stor andel kvinnor undervärderas: En undersköterskas månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares, trots att de har motsvarande yrkesutbildning. Studier visar också att exakt samma meriter ger högre lön för män än för kvinnor. Vi vill synliggöra och motverka skillnader i mäns och kvinnors löner. Rätt till heltid ska vara norm i arbetslivet, ingen ska tvingas ha flera jobb mot sin vilja för att klara sig ekonomiskt. Vi vill driva en aktiv politik för jämställda löner inom alla områden. Vi vill även driva frågan om en stegvis arbetstidsförkortning till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, med början inom omsorgen i Strömstad. Vi verkar aktivt för att avskaffa minutscheman - som av någon anledning ses som något helt normalt inom kvinnodominerade områden, medan de med rätta ses som absurda inom mansdominerade dito.

Jämställdhet innebär också en jämn fördelning av makt och inflytande. Kommunstyrelse, kommunfullmäktige, nämnder och arbetsutskott ska vara jämställda. I dagsläget är det män som sitter på ordförandeposten och båda vice ordförande-posterna i Strömstads kommunfullmäktige. Ordförandeposter ska självklart över tid vara jämt fördelade mellan kvinnor och män. I hela Strömstads kommunfullmäktige är knappt 36 % av ledamöterna kvinnor, trots att kvinnor är 50% av befolkningen.

Enligt statistiska centralbyrån lägger kvinnor i snitt ner en hel timme mer per vardag på obetalt hushållsarbete, vilket påverkar både arbetslivet och pensionen för kvinnor. Ojämställdheten i hemmet ökar då ett par får sitt första barn. Vi vill verka opinionsbildande till förmån för en delad föräldraförsäkring. Vi vill även verka för mer information till nyblivna familjer via bland annat barnavårdscentralen och föräldraföreläsningar genom kommunens folkhälsoarbete.

Ungefär hälften av alla kvinnor som går i pension idag är helt eller delvis beroende av garantipension och hamnar under EU:s relativa gräns för fattigdom; vi vill arbeta opinionsbildande för att reformera dagens pensionssystem.

 

Samtyckeslagstiftning och frihet från sexuellt våld

Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet och Strömstads kommun har det yttersta ansvaret att säkerställa att alla som bor här lever i frihet från våld. Idag har 20 % av alla kvinnor i Sverige utsatts för allvarliga sexuella övergrepp någon gång under sin livstid och 56 % av alla kvinnor har någon gång utsatts för sexuella trakasserier. Bara ungefär 11 % av de polisanmälda våldtäktsbrotten blev personuppklarade i Sverige 2016. Vi välkomnar Sveriges samtyckeslagstiftning som ett steg i rätt riktning.

Vi vill belysa och arbeta med mäns våld mot kvinnor, andra män, barn och HBTQ-personer, samt våld i namn av heder.

Vi vill att all vårdpersonal i kommunen utbildas kring sexuellt våld och att våga lyfta frågan. Vi vill arbeta för att kommunen ger i uppdrag till kvalificerade organisationer att utbilda i sexual-, samlevnads- och samtyckesundervisning i grund- och gymnasieskolan. Personal inom elevhälsa ska omfattas av kompetenskrav, så att de har förutsättningar för att kunna identifiera de barn som är offer för mäns våld mot kvinnor, våld i namn av heder, våld i nära relationer och sexuella övergrepp. Hjälpen ska också nå alla: Även papperslösa kvinnor och barn som utsätts för våld ska känna sig trygga med att söka hjälp i kommunen.

 

Hållbarhet och miljö

Vi vill verka för att Strömstads kommun ska leva upp till sitt mål att “Öka inköpen av ekologiska/närproducerade livsmedel, öka utbudet av vegetariska rätter samt sträva efter minskad klimatbelastning”. Vi vill dra ner på mängden kött i skolan och anser att ett rimligt mål på sikt är att ha en vegetarisk norm i offentlig verksamhet och att erbjuda lokalproducerade animaliska alternativ en dag i veckan; vilket starkt skulle minska klimatpåverkan och främja folkhälsan. Vi vill att maten i möjligaste mån ska vara lokalproducerad och att hänsyn ska tas till årstid/säsong, tillgänglighet och undvikandet av långa transporter vid inköp av varor. Som delmål vill vi att 50% av den mat som serveras i offentliga lokaler ska vara ekologisk inom två mandatperioder; så snart som möjligt. 

Vi vill minska avfall och nedskräpning av naturen genom att sätta upp fler papperskorgar med sorteringsfunktion. Vi vill även verka för att alla bostadsområden ska ha källsortering, återvinning och kompostering i eller i nära anslutning till bostadsområdena för att göra det lätt att göra rätt. 

Vi vill verka långsiktigt för utfasande av fossila bränslen till förmån för förnyelsebara energikällor. Strömstad har som mål att vara oberoende från fossila bränslen 2030. Vi vill att detta mål nås med god tidsmarginal, där vindkraft och solfångare samt solceller premieras. Alla kommunala bilar ska vara miljövänliga och drivas på exempelvis biogas eller el.

Vi vill också värna strandskyddet.

Alla politiska beslut i kommunen ska vara i linje med klimatmålen och miljölagstiftningen.  Vi verkar politiskt för införande av en koldioxidbudget.
 

Solidaritet

Vi anser att människors säkerhet aldrig får sättas på spel. Staten och kommunerna har ett särskilt ansvar för människors rättigheter och möjligheter till skydd. Människors rätt till skydd mot förföljelse och grova kränkningar kan inte förhandlas bort med nationalistiska ekonomiska argument.

Kommunen, som strävar efter att öka sitt invånarantal, borde välkomna fler. Vi vill verka för att Strömstad ska fortsätta att ligga i topp gällande tid från ankomst till arbete för nyanlända. Vi vill ge människor som kommer till Strömstad bästa möjliga förutsättningar att skapa sig ett bra liv här i Strömstad.

 

Bostäder

Tak över huvudet är en grundläggande rättighet för alla som vistas i kommunen. Vi vill verka för säkerställandet av billiga hyresrätter; inte bara bostadsrätter då dessa har visat sig missgynna ensamstående, nyinflyttade, nyanlända och studenter. Idag sker byggande ofta oavsett om det är hyresrätter eller bostadsrätter genom att den som vill bygga kontaktar kommunen med ett färdigt förslag och blir anvisad en mark för detta. När byggandet sker säljer kommunen ofta marken till den som bygger huset. Rent konkret vill vi att kommunen ställer krav på minst 50% hyresrätter vid försäljning av kommunal mark för bostadsbyggande och att de företag som erbjuder en större andel hyresrätter ska premieras. Vi vill även att kommunen kräver att en andel, exempelvis 20%, av de nybyggda lägenheterna ska ha låga hyror och att det sätts en konkret gräns med en maxsumma per kvadratmeter och år. Samtidigt får inte behovet av bostäder till personer med särskilda behov åsidosättas. 

De bostäder som byggs eller renoveras i staden, som kommunen har inflytande över, ska vara miljövänliga och effektiva - helst passiva - och förberedda för sol-baserad energiförsörjning.

Vi vill även verka för inkluderande bostadsområden med ett varierat bostadsutbud för att motverka socioekonomisk bostadssegregation. Några bostäder i kommunen bör reserveras för personer med särskilt akuta behov (exempelvis kvinnor som flyr från våldsamma förhållanden, nyanlända flyktingar, hemlösa personer eller ensamstående föräldrar som blivit arbetslösa). 

Vi är positiva till boplikt.
 

Infrastruktur

Hela Strömstads kommun ska vara tillgänglig för alla och då behövs väl fungerande kollektivtrafik i hela kommunen, även mellan landsbygd och tätort. Ett bra första steg är seniorkortet som innebär att äldre kan resa i princip gratis med Västtrafik, samt en satsning som gör att unga kan resa gratis kollektivt under sommaren. Vi anser att Kosterbåtarna bör vara subventionerade för alla som är fast boende i Strömstads kommun för att göra Koster till ett mer tillgängligt utflyktsmål. Vårt långsiktiga mål är gratis kollektivtrafik för alla i kommunen. 

Feministiskt initiativ vill satsa stort på bra tåg i hela Sverige, inte bara mellan Sveriges tre största städer. Vi vill att Bohusbanan ska upprustas för att underlätta för pendlare, förbättra restiden och ge ett miljövänligt alternativ till bilresor. Vi vill utreda möjligheten att införa fler grönområden vid vattnet nära centrum, förbättra cykelvägarna samt ha en informationskampanj om parkeringsbussarna från stadens utkant till centrum. Parkeringsbussar och övriga offentligt finansierade fordon ska vara miljövänliga och drivas på exempelvis biogas eller el. 

Vi vill även ta bort diskriminering från den offentliga miljön – t.ex. genom att öka tillgängligheten för döva och/eller synskadade, personer i rullstol och genom nolltolerans mot sexualiserad reklam på offentliga platser.
 

Glesbygdspolitik

Fi Strömstad utmanar storstadsnormen. Gles- och landsbygder är fundamentet för vår framtid. Landsbygdskommunerna är en otrolig resurs miljömässigt, socialt, kulturellt, demokratiskt och politiskt - vi står dessutom för en stor andel av hela landets ekonomi och ska ses som den tillgång vi är. Alla riksdagspartier har idag i sina partiprogram minst ett stycke som förordar en “levande landsbygd”. För att hålla landsbygden levande måste vi dock hålla sjukhus, hälsocentraler, skolor, affärer, postombud och apotek öppna för att människor ska vilja flytta hit, stanna och leva här. När det gäller akuta sjukdomstillstånd kan det vara direkt livsavgörande hur nära en har till sjukvården. Vi kommer också aktivt verka för att hålla glesbygdsskolorna öppna. Feministiskt initiativ vill verka för en verkligt levande landsbygd genom att hålla dessa enheter i glesbygden öppna och resursstarka. Bara på det sättet kan vi uppnå en jämlik livssituation, där en människas liv eller död inte avgörs av var de bor.

 

Kultur och idrott

Fi vill höja statusen på kultur som yrke och uttryckssätt. Föreningsbidrag ska fördelas rättvist och jämställt. Kommunen ska tillhandahålla lättillgänglig information på olika språk om hur ideella organisationer bildas och vilka möjligheter till stöd som finns samt att alla oavsett förutsättningar får ökad tillgång till lokaler för föreningsverksamhet. Vi vill att kommunen även i fortsättningen ska erbjuda mötesplatser för samtida och traditionell spontan- och deltagarkultur, samt att utveckla fler (såsom spelkultur, sömnad, slöjd och hantverk, matlag, återbruksverkstäder, öppna scener och så vidare) och verka för att dessa rörelser är jämställda och inkluderande. 

Inom idrotten och fritidsverksamheterna vill vi ha en tydlig redovisning av hur stor andel av de kommunala bidragen till ungdomsidrotten som kommer pojkar respektive flickor till gagn. Flickor och pojkar ska ha lika mycket pengar och utrymme i förskolan, skolan, på fritiden och inom kulturen i Strömstad. 
 

HBTQ-politik

Vi värnar om alla människors lika värde. I ett samhällsklimat där en del riksdagspartier vill begränsa snarare än bejaka våra olikheter blir normen allt trängre. Feministiskt initiativ har en vision om frihet på lika villkor. Alla dygnets timmar. Vår politik kring sexualitet och sexuella rättigheter handlar om alla människors självklara rätt att uttrycka sin könsidentitet och sexualitet på det sätt de själva önskar. Vi vill ha ett PRIDE i Strömstad. Vi vill att det ska finnas mötesplatser och vi vill arbeta folkbildande med dessa frågor. Självklart ska kommunens dokument ha ett könsneutralt språk och vara inkluderande.

 

Vård och omsorg

Vi vill förbättra situationen för personalen inom vård och omsorg, bl.a. genom höjda löner samt att arbeta för 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vi vill arbeta för att alla invånare i Strömstad ska ha en fast läkare, i stället för stafettläkare/hyrläkare; även sjuksköterskor och undersköterskor ska i möjligaste mån vara fast bundna till sina egna patienter. Vi vill också arbeta aktivt för att motverka könsdiskriminering inom vården, bl.a. genom att sprida kunskap om den nuvarande situation som råder där kvinnor enligt studier erbjuds sämre vård än män. Vårdpersonal behöver utbildas i detta. Vi vill verka för att inget kön skall vara norm i forskning eller i praktik inom vården. 

Resurserna till äldreomsorgen har inte följt med utvecklingen av antalet äldre: antalet äldre i äldreomsorgen har ökat med 5 % sedan 2007, medan antalet årsanställda har minskat med 3 % under samma tidsperiod. 70 % av de som får offentligt finansierad äldreomsorg är kvinnor (eftersom kvinnors medellivslängd är högre och för att äldre kvinnor oftare själva tar hand om sina respektive medan fler män överlåter omsorgen av sina makor till kommunen). 70 % av dem som ger omsorg till en anhörig är kvinnor. 90 % av alla som jobbar i äldreomsorgen är kvinnor. En underfinansierad verksamhet är alltså ett jämställdhetsproblem för minst tre kvinnodominerade grupper: för de som jobbar i äldreomsorgen, för de äldre - ofta kvinnor - som är beroende av omsorgen för att klara sin dagliga livsföring och för anhöriga som får ta över ansvaret när de offentliga insatserna inte räcker till. Antalet äldre över 80 år kommer att öka kraftigt under många år, under perioden 2017– 2030 kommer ökningen att vara i genomsnitt 21 800 per år. Vi måste möta den ökningen av äldre genom att inventera antalet platser på äldreboenden i Strömstads kommun och efterfrågan och vid behov öka platserna på äldreboenden, minska trösklarna för att få särskilt boende och hemtjänst, samt ge mer stöd till anhörigvårdare. Vi måste också förbättra kontinuiteten genom erbjuda en bra arbetsmiljö till undersköterskor och andra som arbetar inom vården. Ett första steg är att uppvärdera personalen, att ta bort minutscheman, att förbättra personalens egen hälsa med hjälp av utvidgad friskvård samt att införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vi välkomnar även varmt människor från andra länder som vill arbeta inom omsorgen och vill att antalet platser på Komvux ska räcka för kommunens behov så att fler ska kunna bli vårdpersonal.

En viktig fråga för oss är det våld som drabbar äldre. Våld i nära relationer är lika vanligt i alla åldrar. En våldsutsatt kvinna, kanske inte alls vill bo tillsammans med sin partner på äldreboendet - att få bo ensam är kanske det hon har längtat efter länge. Våld kan också bli något som utvecklas om man tvingas till stora uppoffringar för att vårda sin make/maka. En ökad insikt och uppmärksamhet på detta är nödvändigt så att alla anställda kan se, upptäcka och agera. Fortbildningsinsatser är angeläget och att rutinmässigt lyfta frågan.

Gällande LSS är det landstingets/regionens LSS-team som beslutar vem som får stöd och hur mycket. Kommunen står för all assistans för de som beviljats upp till 20h/vecka - där måste kriterierna vara objektiva och jämställda. Kommunen är skyldig att hitta boenden inom 3 månader. Vi vill att boendena ska vara bra och stimulerande och att de dagliga aktiviteterna ska hålla hög kvalitet.
 

Barnomsorg och skola

Ibland får man höra att flickor är skolans vinnare eftersom flickor som grupp tenderar att ha högre betyg. Mot detta ska samtidigt ställas att allt fler flickor och unga kvinnor mår psykiskt dåligt, är stressade och ställer höga prestationskrav på sig själva. Vi vill satsa på jämställdhet redan i förskola och skola för att ge alla barn de bästa förutsättningarna att nå sin fulla potential. En jämställd, ambitiös och högkvalitativ skola ska vara ett argument för att leva i och flytta till Strömstads kommun. Vi vill ge barn och ungdomar många möjligheter istället för bara två, genom att normkritisk pedagogik ska bli obligatorisk. Flickor och pojkar ska ges samma möjligheter och bemötas jämställt. Målet är därför att alla skolor i kommunen ska vara jämställdhetsmärkta (exempelvis genom utbildningen “På lika villkor”, skolverkets modul ”Främja likabehandling” och/eller SKL:s skrift ”Maskulinitet och jämställd skola) och HBTQ-certifierade så att personalen har kunskapen som krävs för att erbjuda barn ett gott och jämställt bemötande. Papperslösas och EU-migranters barn ska självklart ha rätt till skola - det är en mänsklig rättighet. 

Vi vill verka för ett tak för antal barn per pedagog inom barnomsorgen; ett första mål är att leva upp till Skolverkets rekommendationer. Vi vill även öka antalet speciallärare för att stötta de barn som är i behov av särskilt stöd. Vi vill även utveckla och bredda kommunal vuxenutbildning (Komvux). För att åtgärda lärarbristen vill vi att lärare ska erbjudas goda arbetsförhållanden och fortbildning genom hela arbetslivet. Vi vill ha mindre klasser, fler vuxna i skolan och rimliga löner. På sikt kan vi tänka oss att de lärare som ännu inte har behörighet erbjuds betald vidareutbildning. Vi vill även stärka andra personalkategorier på skolorna så att den pedagogiska personalen får möjlighet att ägna sig åt undervisning.

Utbildningen i förskola och skola ska innehålla miljö- och klimatkunskap och verksamheterna ska bedrivas med hänsyn till miljön. 

Skolan ska vara tillgänglig avseende lokaler, hörslingor etc. Även avseende dolda funktionsvariationer som dyslexi, samt neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och autism. Barnomsorgen ska erbjuda generösa öppettider. 

Alla skolor ska ha tillgång till en skolkurator som täcker elevernas behov utifrån elevantal. Det ska finnas tillgång till skolpsykologer för konsultation, utredningsstöd, tester och deltagande i skolornas förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbete.

 

Jämför gärna vår politik med övriga partiers i Strömstad!

Här finner du länkar till Strömstads lokala partier:


Har du en fråga som du vill att vi ska driva i kommunen? Kontakta oss på vår facebooksida Feministiskt initiativ Strömstad, eller via mail: marielle.alvdal@feministisktinitiativ.se. 

 

Vi fick en fråga...

rosa-stadshus-4.png
 
 

Vi fick en fråga om kvotering
 

Kvotering är en intressant fråga. Jag anser personligen att kvotering; som i ett krav på positiv särbehandling gentemot det underrepresenterade könet (oavsett om det gäller män eller kvinnor) inom arbetslivet borde vara en självklarhet.

Följande är fakta: Kvinnor har i genomsnitt bättre betyg än män genom hela skolgången. Det gäller totalbetyg och alla ämnen utom idrott (även matte, kemi och fysik; trots att många tror att det är omvänt). Så har det varit så länge man gjort mätningar, alltså i mer än 30 år. Kvinnor vidareutbildar sig också i högre grad än män, dvs läser oftare vidare på högskola/universitet och fler kvinnor än män klarar sina studier. Faktum är att kvinnor har så mycket bättre betyg än män att männen, för att ha en chans på åtråvärda utbildningar – fram till år 2010 kvoterades in utan krav på lika meriter (Centrum för Rättvisa har visat att det var män som blev inkvoterade på Högskolan i 95 procent av fallen). Det är således tydligt att kvinnor är minst lika kompetenta som män och minst lika välutbildade.

Trots detta är kvinnor underrepresenterade på maktpositioner. Det gäller både i politiken  och inom arbetslivet. Jag antar att du har läst rubriken “Fler Johan än kvinnor i bolagstoppen” - alltså att det för ett par år sedan fanns fler VD:ar som hette Johan än vad det fanns VD:ar som var kvinnor. Nio av tio bolag i Sverige har mansdominerade ledningsgrupper idag. Det är konstigt; för forskning har visat följande: Företag med fler kvinnor på chefspositioner går bättre på börsen; och en högre andel kvinnor i styrelsen sammanfaller med högre avkastning på kapital, en bättre balans i ledarskapet, bättre genomsnittliga resultat, bättre koppling till konsumenterna, bättre prestationer i bolagsstyrningsfrågor – och fler kvinnor i styrelser korrelerar till avsevärt lägre risk för konkurs. Företagen med en jämn könsfördelning har bättre lönsamhet, högre aktieavkastning och tar större samhällsansvar. Jag är övertygad om att detsamma gäller inom politiken och faktum är att kvotering av kvinnor har visat sig höja kompetensen bland männen inom politiken. Det speglar egentligen bara en självklarhet: kompetensen lyfts där man inte utesluter halva befolkningen från högre positioner. Vill man rekrytera de allra bästa, då kan man inte rekrytera från 50 procent av befolkningen, den manliga halvan, utan då måste man rekrytera av hela talangpoolen.

Lisa Magnusson har fångat essensen i kvoteringsfrågan: “Om till exempel en vit medelklassman och en svart arbetarklasskvinna lämpar sig på pricken lika bra för ett visst jobb, och alla andra på arbetsplatsen är vita medelklassmän, så kan det vara en god idé att anställa kvinnan. Inte för att hon i egenskap av svart, arbetarklass och kvinna skulle bidra med ett visst exotiskt perspektiv, utan för att motverka att man stänger ute personer av annan bakgrund än man själv. Det är inte kvotering, utan tvärtom att upphöra med kvotering.” – Lisa Magnusson

För det är just problemet idag: Det pågår redan en kvotering av personer som är vita, som inte har funktionshinder, som är män etc - alltså personer som tillhör normen. En uppmärksammad studie från 2012 visar att när högutbildade forskare (i en miljö där könsdiskriminering ses som ett förlegat fenomen) i sin roll som arbetsgivare presenteras ett av två identiska Cv:n där bara namnet, och därmed könet, ändras på den arbetssökande:
– Värderas “kvinnans” kompetens genomgående lägre
– Hon bedöms inte kunna erbjudas en mentor
– Hon bedöms vidare inte vara lika anställningsbar som mannen
– Hon bedöms även förtjäna en betydligt lägre lön än mannen. 4000 dollar mindre per år (alltså ca 2200 kr/månad eller 26 400/år) för att vara exakt, innan någon löneförhandling ens genomförts. Jag behöver säkert inte påminna om vad den sortens försprång för männens del kan göra för löneutvecklingen i längden. På exakt samma meriter, ordagrant.

En studie av Goldin och Rouse visar att kvinnor har större chans att komma vidare vid uttagningar till symfoniorkestrar i USA om uppspelningen sker bakom en ridå jämfört med om juryn ser musikerna. Det är ett tydligt exempel på könsdiskriminering.

Edin och Lagerström visar i sin studie från 2006 att kvinnor har 15% lägre chans att kontaktas av arbetsgivare om de uppger namn (eller kön) när de registrerar sig i Arbetsförmedlingens databas på Internet. Eriksson och Lagerström visar i en liknande studie att ett icke-nordiskt namn ger 25% lägre chans att kontaktas av en arbetsgivare.

För många år sedan, innan sjuttiotalet när kvinnor drog ifrån män i betyg och utbildning, var det allmänt konsensus att kvinnor av sig själva skulle “komma ikapp” män i högre befattningar. Så har inte skett. Uteslutandet av kvinnor (högst omedvetet, säkerligen) från höga positioner är ett problem som – har det visat sig – inte löser sig självt. Utan medveten strategi kommer kvinnorna inte upp i maktpositioner. Positiv särbehandling är sannolikt det bästa och mest effektiva sättet att utnyttja den stora kompetensreserv som finns i Sveriges kvinnor. Det är min fasta övertygelse.

Åter till din fråga: Du undrar om Fi är för kvotering. Det står i partiprogrammet att Fi ska verka för möjligheten till positiv särbehandling i arbetslivet (gäller självklart både män och kvinnor samt andra maktordningar). Således ja, vi är för kvotering i viss form.

Socialdemokraterna - Sveriges största parti - har “varannan damernas”, dvs kvotering sedan 1994. Tyvärr gäller för Socialdemokraterna att tre fjärdedelar av samtliga valkretsar förra valet, 2014, hade valt män som första namn på sina listor så att det ändå inte blir jämn könsfördelning; och faktum är att Socialdemokraterna aldrig lyckats få in 50 procent kvinnor i riksdagen. Om man tittar generellt på könsfördelningen i riksdagen så är andelen kvinnor 43,6%. I landets kommunfullmäktige är andelen kvinnor 42%. I Strömstad är andelen kvinnor bara 38,5%. Bl.a. pga detta sorgliga faktum har vi i Fi Strömstad - fast vår kommunlista består av tillräckligt många män för att kunna ha “varannan herrarnas” - gemensamt valt att de två första namnen på vår lista är kvinnor med målet att jämna ut situationen i kommunfullmäktige lite. 

 

 
 
ut med rasisterna2.jpg

Feministiskt initiativ är SD:s naturliga motpol

Fi är SD:s politiska motpol. Där SD är ett främlingsfientligt parti som bl.a vill inskränka aborträtten och ta bort de pappamånader som redan finns vilket skulle driva tillbaka jämställdhetsarbetet flera decennier; är Fi ett feministiskt och antirasistiskt parti som vill ge kvinnor och män samma makt och möjligheter och nå jämställdhet.

Vi vet vad främlingsfientlighet leder till. Vi vet att SD har banat väg för SVP, både ideologiskt och rent praktiskt i flera kommunstyrelser i landet. Vi vet att främlingsfientlighet banar väg för rasism och nazism, det ser vi av historien och det ser vi i Europa idag. Vi får inte glömma Gyllene gryning i Grekland eller Jobbik i Ungern. Vi får aldrig glömma den ökande främlingsfientligheten i Europa eller när SD jublade när Front National kom in i EU-parlamentet. Vi ser det även här i Sverige när politiska representanter för SD kallar invandrare för n-ordet – det finns det film på. Det är vad som händer när SD får makt och det håller på att hända om SD blir vågmästare. Feminism däremot, kan aldrig gå för långt eftersom feminismens mål är jämställdhet.

Jämställdhet är målet - Feminismen är vägen dit!