Fi Strömstad
 

Kommunfullmäktige 2022-06-21

 
 

Politisk debatt: Varför rösta på Fi Strömstad?

Se videon här!

Målet är jämställdhet - feminismen är vägen dit!

Vi i Fi Strömstad har som minsta parti med ett enda mandat av 39 lagt flest motioner/förslag av alla partier de senaste 4 åren! 

Vi har bl.a. fått igenom:

  • Utbildningar till alla lärare om förtryck och våld i namn av heder.

  • Huskurage, en åtgärd mot våld mot kvinnor, i alla Strömstadsbyggens hyreshus. 

  • Utbildning till alla berörda yrkesgrupper om hur våld mot äldre kan förebyggas, identifieras och hanteras.

  • Ett helt nytt sjunde kapitel i Vision 2030 om jämställdhet, jämlikhet och integration.

  • Lika resurser till flickor och pojkar inom kultur och fritid - innan gick 70 procent av resurserna till pojkar.

  • Att kulturstrategin ska inkludera medborgarskap, funktionalitet och klass. Och att den ska vara jämställd: Självklart ska kommunens och skattebetalarnas pengar gå till att stötta kvinnliga kulturutövare lika mycket som manliga! 

  • Att kommunens dokument ska vara könsneutrala och transinkluderande - det heter tjänsteperson - inte tjänsteman! Rätt självklart!

  • Och vi har fått igenom koldioxidbudget i Strömstad.

Dessutom har vi i samarbete med 17-gruppen (alltså V, S och KD) den här mandatperioden tillsammans bl.a. fått igenom:

  • Mer pengar till skolan - 1,5 miljoner mer per år till ökad lärartäthet.

  • Låglönesatsning - högre lön till de lägst avlönade i kommunen, vilket oftast är kvinnor. Ett steg mot att utjämna löneklyftorna mellan kvinnor och män. 

  • 500.000 kr extra till arbetskläder åt förskole- och fritidspersonal.

  • Höjda mål för ekologisk mat! 

Är vi klara nu då? Nej, vi vill massor mer:

  • Humana scheman: Vi vill ha bort minutscheman i hemtjänsten och kvinnodominerade yrken. Tänk om karlarna i de mansdominerade nämnderna hade minutmål för att t.ex. ta sig från ena änden av stan till den andra - så om det är kö i trafiken ligger de efter hela dagen och hinner inte kissa eller ta lunch? Det låter absurt, men när det händer undersköterskor är det tydligen helt okej. 

  • Vi vill återinföra serviceteamet - varför ska undersköterskor lägga ner ännu mer av sin arbetstid på städ när de är experter på omvårdnad?

  • Vi vill att Strömstad ökar resurserna till arbetet med våld i nära relation

  • Vi vill att Strömstad ska utlysa klimatnödläge

  • Vi vill införa tvålärarsystem i Strömstads skolor

  • Vi vill införa projektet “Tryggare skola” för att motverka rasism, mobbing och våld. Det funkar i andra kommuner - vi behöver trygga skolor här också.

  • Vi vill utöka barnomsorgens tider - man ska kunna ha barn även om man är ensamstående och jobbar kväll.

  • Vi vill behålla glesbygdsskolorna.

Och mycket mer!

Vi har också ett tidsbegränsat erbjudande: I år får man in två feminister till priset av en! Så rösta på oss!

 

Kommunala åtgärder emot eftervåld - motion från Fi Strömstad

Se videon här!

Både män och kvinnor kan utsättas för våld. Den vanligaste formen av våld i nära relation har en man som förövare och en kvinna som offer. Enligt rapporter drabbas var femte kvinna någon gång i livet. 

Eftervåld är något som händer efter att relationen har slutat. 

  • Förövaren kan vända omgivningen emot offret genom att anklaga henne för att vara psykiskt sjuk - “mitt galna ex” - eller att påstå att det är hon som utövat våld. 

  • Han kan fortsätta att hota kvinnan direkt eller indirekt; dyka upp där hon jobbar eller veckohandlar, eller rent av flytta in på hennes gata. 

  • Delar de barn och därmed tvingas till umgänge blir situationen ofta ännu värre. Han kan “av misstag” undanhålla information eller kallelser från skola och vård, så att kvinnan ser ut att missköta barnets utbildning eller hälsa. 

  • Han kan vägra betala för saker som går sönder på hans barnveckor eller vägra dela på kostnaden för kläder. 

  • Han kan låta bli att skriva på för adressändring eller skolbyte eller göra falskanmälningar till Försäkringskassan om bostadsbidrag eller VAB.

Många låter sig helt manipuleras av förövaren, som ofta är både trevlig och välfungerande - de ser bara den charmiga mannen som överöste kvinnan med kärlek och blommor i början av förhållandet (och efter varje gång han slagit henne). 

Offren och förövarna finns överallt: de är dina grannar, arbetskamrater, vänner och finns troligen i din släkt. 

Idag utförs många vårdnadsutredningar av personer som inte alltid har hört talas om begreppet eftervåld - våld i nära relation blev trots allt en obligatorisk kurs för socionomer först 2017. 

Därför yrkar vi:

  • Att alla som jobbar med våld i nära relation ska få utbildning om eftervåld.

  • Att alla kommunalt anställda som kommer i kontakt med personer som utsätts för våld i nära relation, dvs alla kommunalt anställda, utbildas så de översiktligt känner till och kan känna igen eftervåld.

  • Att resurserna till arbetet med våld i nära relation i Strömstad ska öka. 

 

Omsorgen, skolan, Koster och 6 timmars arbetsdag

Se videon här!

Både Liberalerna och Vänsterpartiet har nämnt det - blocköverskridande. Socialnämnden behöver mer resurser. Verksamheten är ju slimmad så mycket som det går. Tack vare den ökande mängden äldre så går det inte längre utan att tillföra mer resurser till omsorgen.

Skolan måste verkligen prioriteras. Vi i Fi har lagt fyra motioner om skolan och alla är baserade på forskning. Ja till de här motionerna kommer att leda till mindre våld och mobbing, färre bränder i papperskorgar och ökad studiero, trygghet och jämställdhet.

Koster måste ha en fungerande skola. Som läraren Susanne själv skriver: Det finns inget stöd för att kvaliten skulle vara sämre på små skolor. Det är fem elever precis som tidigare, som skattar högt på trygghetsundertsökningar, som får bra betyg och mår bra. Om kommunen har ett intresse av att driva Koster skola måste man vända sig till Kosterborna och be om lösningar, för de längtar efter dialog. Skolan behövs för att barnfamiljer ska flytta dit och skola, affär och hemtjänst behövs på Koster för att hela Strömstad ska leva.

MP sa det rätt: Vi har tre partier: Feministiskt initativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill driva 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vi tre partier - och kanske något mer parti som hinner ändra sig på vägen för att de har hört att goda argument - kan ha majoritet efter valet. Skulle inte det vara spännande?

Utlys klimatnödläge! Motion från Fi.

Se videon här!

Det kan tyckas hopplöst att sortera sina sopor när företagsjättar i Indien dumpar plast i havet; men ingen framgång har någonsin skett på annat sätt än med många små steg. Du går inte till jobbet och förväntar dig en miljon kronor i lön första dagen, eller går till gymmet för att se ut som Arnold Schwarzenegger efter en vecka.

Att arbeta lokalt handlar för det första om att ta ansvar för sig själv. Vi har ingen rätt att förfäras över plast-dumpande företag så länge vi inte har möjlighet att kompostera i Strömstad. Vi kan inte klaga på amerikanska fabrikers bolmande skorstenar förrän vi bytt ut alla våra kommunala bilar mot elbilar.

En kommun som arbetar för miljön sätter för det andra en standard och är en förebild. När den här motionen skrevs kunde vi få inspiration av Malmö, Lund och Stockholm som redan utlyst klimatnödläge - förutom 97 andra städer internationellt.

I praktiken innebär klimatnödläge ett läge av förhöjd prioritet till den kris vi befinner oss i. Inget beslut ska fattas i kommunen innan vi undersökt om det finns någon miljöaspekt i frågan vi kan ta hänsyn till. Kan vi bygga mer hållbara bostäder? Kan vi köpa mer miljövänliga bilar? Kan vi premiera gröna näringar?

Under Covid-19 vände världens koldioxid-utsläpp nedåt för första gången någonsin - det bevisar att förändring på global nivå är möjlig. I Strömstad har vi efter en motion från Fi - och engagemang från oss, från medborgare och politiker från andra partier - en koldioxidbudget. Så det går att förändra saker!

Därför har vi flera förslag i vår motion, men bland annat:

  • Att Strömstad kommun utlyser klimatnödläge.

 

Kommunfullmäktige 2022-03-24

 
 

Motioner från Fi: Satsa på Strömstads skolor!

Se klippet här!

Det finns mycket att vara stolt över i Strömstads skolor. Vi har engagerad och kunnig personal och många elever som gör sitt bästa. Men det finns också förbättringsmöjligheter. Eftersom vi i Fi gillar vetenskap har vi kollat forskningen och lägger nu fram fyra motioner för att förbättra skolorna i Strömstad.

Motion nr 1 är TRYGGARE SKOLA

Jag skulle inte acceptera en arbetsplats där någon tryckte upp mig mot en vägg och kallade mig hora eller drog mig i håret. Ändå är det vardag för många barn. Det har även förekommit incidenter i Strömstads skolor med hot mot lärare och elever. Vi måste inte uppfinna hjulet på nytt. Det finns ett verktyg som bl.a. Länsstyrelsen tagit fram som heter “Tryggare skola” och utgår från barnkonventionen.

Vid starten gör man trygghetsbesiktningar under dygnet och intervjuer med elever och personal för att upptäcka var och när det är otryggt. Och så kompenserar man genom ökad vuxennärvaro, bättre möblering och belysning, grönska, bra utformade duschrum och klok planering av raster och lektioner. 

Man inför enkla trivselregler med tillhörande konsekvenstrappa, framtagen av både elever och personal, så att alla vuxna gör likadant om reglerna bryts. Det ska finnas tillräckligt många rastvärdar, även exempelvis direkt efter skoltid. Sen ska skolan förmedla korrekt information snabbt när något inträffar, för att minska desinformation. 

Utvärderingen visar att arbetssättet Tryggare skola fått positiv feedback från samtliga skolor där projektet genomförts. Därför vill vi testa konceptet här i Strömstad!


Motion nummer två ligger oss i Feministiskt initiativ väldigt varmt om hjärtat. Det är 

INFÖR TVÅPEDAGOGSSYSTEM I STRÖMSTADS SKOLOR

Tvålärarsystem har testats på många håll. Det innebär att två lärare arbetar tillsammans, samtidigt, både i och utanför klassrummet. Planeringen sker tillsammans och vid behov kan klassen delas på två. 

Lärare som provat älskar det! De anger att det ger en lugnare miljö, effektiviserar undervisningen, minskar arbetsbelastningen och är utvecklande för både lärare och elever. Risken för utbrändhet och vikariebehovet kan minska. 

I Södertälje har systemet testats på flera skolor med stor framgång. Med ett tvåpedagogssystem får man mer rättvisa och korrekta bedömningar och betygsättningar, för  lärarna får en chans att hjälpa och ge feedback till varandra. Lärarna får inspiration och kan lära av varandra - en unik möjlighet till fortsatt lärande i vuxen ålder som är få yrkesgrupper förunnat. Vid korttidsfrånvaro kan den ena läraren tillfälligt (!) ta över undervisningen själv, så att denna kan fortgå enligt planeringen. Barnen får uppleva olika lärstilar, så chansen ökar markant att man prickar en stil som passar just dem. Dessutom ökar möjligheterna att individualisera undervisningen, både för elever i behov av särskilt stöd och elever som behöver extra utmaningar. 

Därför yrkar vi bland annat att kostnaden för införande av tvåpedagogssystem utreds, och att det därefter införs.


Motion nr 3 är GRATIS MENSSKYDD I STRÖMSTADS SKOLOR

Mensskydd är en nödvändighet som ungefär hälften av befolkningen behöver under stora delar av livet. 

Många barn skäms för att fråga om mens,eller  köpa eller låna mensskydd. Vissa går med samma skydd längre än rekommenderat vilket kan vara hälsofarligt - eller tvingas till nödlösningar som att använda toapapper, vilket skapar stress för att blöda igenom. Vissa väljer att stanna hemma från skolan eller att inte gå på aktiviteter som idrott och simning - och då blir mensen något som begränsar flickor och kvinnors liv. 

Skottland har som första land redan 2020 (enhälligt) röstat igenom gratis mensskydd till alla kvinnor i landet - där har vi en föregångare! England och Nya Zeeland har lagstiftat om gratis mensskydd i skolan. 2021 blev Smedjebacken den första kommunen i Sverige som erbjuder kostnadsfria mensskydd till alla anställda som ett led i deras arbete för ökad jämställdhet. Sedan dess har kommunen Hagfors infört det i alla skolor. Och från nu i vår har en av våra vårdcentraler här i Strömstad infört gratis mensskydd till personalen.

I en resolution från FN:s råd för mänskliga rättigheter sammanfattas att alla som har mens måste ha tillgång till mensskydd samt kunskap om kroppen. Mens ska inte begränsa unga människors liv. 

Därför yrkar vi bland annat Att berörda nämnder utreder om Strömstads kommun kan erbjuda elever i grundskolan kostnadsfri utdelning av mensskydd. 

Den sista motionen är att

SERVERA FRUKOST I STRÖMSTADS SKOLOR

Det finns stora ekonomiska klyftor i Sverige och i Strömstad, som har fördjupats under coronapandemin. Arbetslösheten har ökat vilket lett till att många föräldrar har förlorat sina jobb och därmed sina ekonomiska marginaler. Det finns barn i kommunen som av olika anledningar inte får tillräckligt med mat hemma. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag. Ett sätt att jämna ut startfältet för barn och unga är via måltidsverksamheten. 

En stor Cambridge-studie med 5000 elever visar att det är mer än dubbelt så vanligt att mellanstadieelever som äter frukost presterar över genomsnittet i skolan. En annan studie från USA visade att elever som äter frukost i skolan presterar bättre, blir lugnare och skolkar mindre - samtidigt som mobbningen och användandet av alkohol och droger minskar. I Botkyrka kommun införde man skolfrukost på lektionstid vilket ledde till lugnare klassrum och mer koncentrerade elever. 

Därför yrkar vi bland annat att barn- och utbildningsnämnden får i uppgift att införa frukost i en utvald grundskola som pilotprojekt.

 

Marielle från Fi argumenterar för 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön

Se klippen här och här!

En Modern välfärd betyder att det finns balans mellan arbetsliv, familj och fritid.  “Deltidsfällan” innebär att personer, oftast kvinnor, går ner i arbetstid för att hinna med livspusslet vilket leder till lägre löner och pensioner för kvinnor. Idag lägger kvinnor i Sverige ner en timme mer än män varje vardag på obetalt hushållsarbete. Med kortare arbetsdagar slipper vi det och jämnar ut startfältet. 

En arbetstidsförkortning leder också till att fler personer delar på jobben - alltså minskad arbetslöshet och mindre A-kassa. Våld mot kvinnor minskar också med färre arbetslösa.

Stressforskningsinstitutet har fastställt att personal som får jobba kortare arbetsdagar sover bättre, är mindre stressade och oroliga, och i helhet friskare. Då finns tid för träning, utomhusvistelse och återhämtning. 

Barn och föräldrar kommer få mer tid med varandra. Den extra tiden kanske ger fler kvinnor inom politiken - vi har knappt 36% kvinnor i kommunfullmäktige. 

Det är också en miljöfråga. Man orkar och hinner ta cykeln eller sopsortera eller laga bättre mat. Två rapporter från naturvårdsverket visar att arbetstidsförkortning leder till minskad miljöpåverkan.

Sedan tror jag också att 6 timmars arbetsdag är något som på sikt kommer att ske i hela landet. Sverige hade i början av 1900-talet 60 timmars arbetsvecka, och vi har minskat det med 33%! Vi har haft tio timmars arbetsdag och nu har vi åtta timmar, utan att Sveriges ekonomi gick under. 8 timmars arbetsdag är ingen naturlag.

Jag yrkar bifall till motionen.

FORTSÄTTNING: Jag vill bemöta några av motargumenten från förvaltningen. Kan ni nämna en studie om 6 timmars arbetsdag så har vi läst den. 

Nuvarande rekryteringssvårigheter är ett argument FÖR - inte emot - 6 timmars arbetsdag. På ortopedavdelningen i Mölndal hade de stora rekryteringsproblem - läget var desperat. När DE införde sex timmars arbetsdag försvann problemen och sköterskor har sedan dess stått i kö att ta anställning. 

Konsultbolaget Brath i Örnsköldsvik har haft sex timmars arbetsdag sedan 2012, VD:n säger att det är enormt lyckat ut rekryteringssynpunkt, jag citerar:
“– Vi får helt enkelt fler ansökningar, ett större urval, och kan välja bland de bästa. Detta medan övriga företag försöker konkurrera med gratis Loka och och en fruktskål på måndagar.”

I Järfälla har man gjort statistiska analyser av rekryteringen före och efter de införde 6 timmars arbetsdag. De fördubblade mängden sökande till äldrevården och ökade antalet sökande till enheten för funktionsnedsättning med 369 %. Om vi menar allvar med att vilja rekrytera personal, så är 6 timmars arbetsdag en av de bästa vägarna dit. 

Förutom allt detta tillkommer de argument som jag drog på vänsterpartiets motion.

Ekonomin är heller inget argument: Motionen handlar om ett pilotprojekt på en enhet för några få miljoner. Vi har gått 80 miljoner plus 2021 - om inte nu när? 

Jag yrkar bifall till motionen.


Tyvärr så röstade kommunfullmäktige nej till motionerna om 6 timmars arbetsdag. De som röstade ja var Feministiskt initiativ, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Alla övriga partier (Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna) röstade nej.

 

Fi argumenterar för att bifalla medborgarförslaget att sänka taxan för trygghetslarm

Se klippet här!

Jag tycker att vi ska sänka avgiften för trygghetslarm. Trygghetslarm kan vara den enda vägen in till någon som har demens eller börjat bli sjuk och inte vill erkänna det för sig själv. I Strömstad kostar trygghetslarm 283 kronor per månad, att jämföras med Göteborg där kostnaden är 107 kronor och Borås där det kostar 100 kronor. Förvaltningen svarar att vi ligger i det mellersta skiktet för avgifter jämfört med jämförbara kommuner. Men kan vi i Strömstad inte ligga i det lägre skiktet med tanke på att vi ständigt får höra hur bra ekonomi vi har jämfört med jämförbara kommuner? 

Och här kommer jämställdhetsperspektivet: Mer än hälften av alla kvinnor som går i pension idag får helt eller delvis garantipension - eller fattigpension. Så det här är definitivt en jämställdhetsfråga - vem är det som inte har råd? Vem ramlar hemma och blir liggande utan att kunna ta sig upp och utan att få hjälp?

Medborgarförslaget binder oss inte heller till en särskild summa, utan ber oss som kommunen att se över kostnaderna för trygghetslarm i syfte att sänka dessa.

Jag yrkar bifall till medborgarförslaget! 

Tyvärr röstade kommunfullmäktige nej till en sänkning av taxan för trygghetslarm.

 

Fi får igenom könsuppdelad statistik och argumenterar för jämställdhet som egen rubrik i alla ärenden

Se klippet här!

Jag tackar för bifallet till punkten om könsuppdelad statistik.

Men jag vill verkligen argumentera för att kommunen även ska anta punkt 2 "Att varje förslag berett av tjänstepersoner och/eller politiker ska inkludera rubriken “Jämställdhet” under konsekvensbeskrivningen, och att beslutets konsekvenser beskrivs - för kvinnor och män eller flickor och pojkar.

I nuläget ska tjänstepersonerna ta hänsyn till flera perspektiv i underlaget till varje fråga: Ekonomi, barnrätt, juridik, folkhälsa samt miljö. I beslutsunderlaget till denna fråga står det att jämställdhet inkluderas under “Folkhälsoperspektiv”. I handboken står det såhär: "Folkhälsoperspektivet. Beskriv hur förslaget väntas påverka hälsofrågor såsom livsstil, tillgång till mötesplatser, jämställdhet, trygghet och säkerhet samt möjligheter till delaktighet och inflytande.". Jämställdhet DRUNKNAR där.

Det är sant att Jämställdhet KAN tas upp under Folkhälsoperspektiv, när det handlar om HÄLSA. Även detta missas dock systematiskt - det har inte funnits med under Folkhälsa så länge jag varit med i kommunfullmäktige - inte under ett enda ärende. Även när “Likabehandlingsperspektiv” någon gång togs med missades könsaspekten. Det är därför i praktiken inkorrekt att påstå att punkten är besvarad - eftersom den inte är delvis eller redan genomförd. 

Om folk tror att det här med jämställdhets kommer att ta längre tid - så gör det inte det. Vi har redan fattat ett beslut, att om det inte finns något att skriva om exempelvis barnperspektiv på en punkt - så skriver förvaltningen bara “vi har inte hittat några aspekter på ärendet ur detta perspektiv”. 

Jag vill påminna om att innan jag satt i kommunstyrelsen så gick 70% av resurserna i kultur och fritidsnämnden till pojkar - och ingen visste om det innan jag frågade - det hade ALDRIG hänt om vi haft krav på rubriken “jämställdhetsperspektiv”. Jag och andra feminister ska inte behöva sitta i kommunstyrelsen och tjata - det här ska tas upp ändå.

Sveriges kommuner och regioner rekommenderar alla kommuner att ta in jämställdhet som ett eget perspektiv i alla beslutsunderlag.

Jag yrkar därför bifall till punkten "Att varje av tjänstepersoner och/eller politiker berett förslag ska inkludera rubriken jämställdhet under konsekvensbeskrivningen". 

Kommunfullmäktige röstade ja till att införa könsuppdelad statistik men ansåg trots min argumentation att de redan har ett jämställdhetsperspektiv på ärendena. Återstår för mig att återremittera alla ärenden som inte har tagit upp jämställdhet där det är relevant.

 

Kommunen har en jämställdhetsstrateg på deltid men vägrar erkänna det.

Se klippet här!

Det har kommit till min kännedom, och bekräftades under kommunstyrelsemötet, att vår HR-ansvariga lägger ca 10-15% av sin arbetstid på just jämställdhetsstrategi. Det tycker jag är jättebra. Men därför förstår jag inte varför förslaget är avslag till motionen. 

I riktlinjerna för besvarande av motioner står det såhär: “‘Motionen bifalls’: betyder att Kommunfullmäktige beslutar helt i enlighet med motionen. ‘Motionen avslås’: betyder att Kommunfullmäktige beslutar att inte genomföra motionen. ‘Motionen anses besvarad’: betyder att Motionen är delvis eller redan genomförd.”  

Jag yrkade därför i kommunstyrelsen: “Att motionen anses besvarad med hänvisning till att kommunen redan har en anställd som arbetar på deltid med jämställdhetsstrategi.” Men det avslogs - dessutom valde kommunstyrelsen att ta bort informationen om jämställdhetsstrategen från beslutsunderlaget.  

Alltså: mitt förslag som handlade om att vi som kommunen skulle följa våra egna regler avslogs.

Tyvärr så visar det att nuvarande hantering av motioner ibland är godtycklig - för handlar det om jämställdhet kan man tydligen bryta mot kommunens egna regler. Jag lägger inte samma yrkande på nytt här idag - men jag vill berätta att jag reserverar mig mot avslaget och hur det här ärendet har handlagts. 

Motionen avslogs, trots att det är emot reglerna.

Brandtal från Fi: Vi är inte framme!

 
 

Se klippet här!

Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån det har regeringen ställt upp sex delmål som vi hittar i jämlikhetsplanen:

  1. En jämn fördelning av makt och inflytande. USA har aldrig haft en kvinnlig president. Sverige har aldrig haft en kvinnlig stadsminister. Här i kommunfullmäktige är knappt 36% av ledamöterna kvinnor och vi i Strömstad har aldrig haft en kvinnlig ordförande. Kvinnor FÅR vara ordförande - men de facto har vi inte haft en enda kvinna på posten sedan man började dokumentera år 1862. Hur tror ni det känns att som kvinna i politiken mötas av listan med alla mansnamn på väggen i stadshuset?

  2. Ekonomisk jämställdhet. Lika lön för lika arbete. Borde vara en självklarhet. Men vid identiska CV:n tycker man att kvinnan är värd mindre pengar. Och att hon är mindre kompetent. På exakt samma meriter ordagrant, innan löneförhandling.

  3. Jämställd utbildning. Flickor har i genomsnitt bättre betyg, så har det varit så länge man gjort mätningar, det gäller nu i samtliga ämnen i skolan, fler kvinnor läser vidare på universitet och högskola och fler kvinnor klarar sina studier. Det är sorgligt att vi inte hjälper pojkarna mer. Men var inte oroliga. Vi kompenserar det genom att ge dem högre lön i arbetslivet sen.

  4. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Enligt statistiska centralbyrån lägger kvinnor i Sverige ner en hel timme mer per vardag på obetalt hushållsarbete. Det är 5 timmar i veckan. 260 timmar per år, som kvinnor inte får betalt för. Och så undrar vi varför varannan kvinna som går i pension idag helt eller delvis får garantipension - “fattigpension”.

  5. Jämställd hälsa. Man ska erbjudas vård och omsorg på lika villkor oavsett kön. Men kvinnor får statistiskt sett äldre och billigare mediciner än män, färre kvinnor med bröstsmärta får prio 1 av ambulanser och det är tre gånger vanligare att män än kvinnor får pacemaker vid hjärtsvikt trots att kvinnors behov är lika stort. Vi lägger ner nästan 40% mer pengar på en man som får hjärtinfarkt än en kvinna.

  6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Oavsett kön ska man ha samma rätt till kroppslig integritet. Hovrätten friade den här veckan en man som stoppade upp sina fingrar i en främmande kvinnas underliv medan hon sov och var tredje vecka mördas en kvinna i Sverige av sin man. 

Vi är inte framme än!

 
 
 

Kommunfullmäktige 2021-12-16

 
 

Motion från Fi:  Avskaffa minutmål i hemtjänsten!

Varför är minutmål rimligt i hemtjänsten men absurt i tekniska nämnden? Den frågan ställde jag på Budgetsamrådet 4 oktober. Ett uppmärksammat exempel som lyfts i media är att det i hemtjänsten enligt schemat ska ta tre minuter att sätta på en äldre människa sina stödstrumpor. Tre minuter!

Vi i Feministiskt initiativ ifrågasätter dels att den här typen av tidskrav anses vara rimliga – och än mer att de bara gäller för vissa delar av kommunens anställda. Hur skulle det låta om vi försökte sätta minutmål på den mansdominerade tekniska nämnden, för att exempelvis ta sig från ena änden av stan till den andra; så om det är kö i trafiken ligger de efter hela dagen och kanske inte hinner ta lunch? 

Målet med att lyfta frågan är inte att dra ner på kvaliteten i tekniska nämnden – utan att visa på det absurda i hur vi gör skillnad på personalvård inom kvinno- respektive mansdominerade yrken. 

Vi yrkar därför:

  1. Att kommunen ser över schemaläggningen inom Tekniska nämnden och Miljö- och byggnämnden - mansdominerade verksamheter i kommunen - på minutnivå, liksom man redan har gjort i den kvinnodominerade hemtjänsten.

  2. Om man kommer fram till att det är orimligt att schemalägga individer på minutnivå inom manligt dominerade verksamheter - ska den sortens schemaplanering genast avskaffas även från kvinnligt dominerade kommunala arbetsplatser. 

  3. Att kommunen, oavsett resultat av ovanstående yrkanden, ser över schemaläggningen inom sina kvinnligt dominerade verksamheter - i syfte att eliminera minutmål och detaljstyrning.

  4. Att det redan under utredningens gång läggs in mer marginaltid och luft i schemat inom hemtjänstens verksamhet.

Nu revolutionerar vi schemaläggningen för kvinnor! Ändrar vi på detta kommer ensamheten minska och välmåendet öka för både äldre och personal. Facebookinlägget om detta gillades 500 gånger och delades 230 gånger. Vi kan få igenom en förändring i Strömstad - Och går det här - så går det överallt! 

 

Motion från Fi: återinför serviceteamet!

I Strömstads hemtjänst finns ett serviceteam, med anställda som tar hand om inköp och städ. Nyligen har kommunen dragit ner på serviceteamet. Detta samtidigt som undersköterskorna redan vittnar om en oerhört stressig arbetssituation med höga sjuktal. 

Konsekvenserna av att Serviceteamet reducerades är att utbildade undersköterskor måste ta av tid som inte finns för att dammsuga och städa. Det blir alltså mindre tid för omvårdnad. Det har argumenterats för att personalen får vara längre tid hos de äldre när de är där och städar, men så väldigt djupa samtal kan man inte ha över ljudet från dammsugaren. 

Vi undrar om man jobbar lika intensivt med schemaplanering och personalplanering inom de mansdominerade nämnderna? Städar de också på arbetstid? Vet de ens var dammsugaren står? 

Nu är jag kanske jävig som är både läkare och undersköterska - men det är inte rimligt att våra fantastiska undersköterskor - som redan skyndar, bränner ut sig och känner otillräcklighet - ska ta på sig ytterligare sidouppgifter, som städ.

Vi i Feministiskt initiativ är övertygade om att vi i Strömstad - om vi genomför en förändring - kommer att få en bättre vård. Rekrytering av vårdpersonal kommer bli lättare och sjuktalen sjunka. Feministiskt initiativ anser att ett omtag måste göras. 

Därför yrkar vi: 
1. Att man beräknar kostnaden för att återinföra serviceteamet till sin tidigare nivå. 
2. Att serviceteamet återinförs i sin helhet. 
3. Att man utreder möjligheten att utvidga serviceteamet ytterligare.

 

Fi yrkar att förbjuda fyrverkerier i strömstad

Feministiskt initiativ vill se ett totalförbud för fyrverkerier. Detta av flera orsaker: Både tama och vilda djur lider av fyrverkerierna. Fåglar dör. Miljön blir lidande i och med kemikalier och tungmetaller som släpps ut i naturen. Dessutom lever människor i Sverige som flytt från krig, där smällandet kan återaktivera gamla trauman.  

Som läkare kan jag inte nog betona att det även fysiska risker med fyrverkerier: Varje år skadas enligt MSB cirka 100 personer i Sverige så allvarligt att de måste söka upp en akutmottagning. Fyrverkerier orsakar också ett 40-tal bränder årligen, varav en knapp fjärdedel innebär allvarlig bränder i hus och byggnader. 

Numera finns det andra goda alternativ som laser- och ljusshow. Vi anser att det är dags med fyrverkeriförbud! Ett beslut om totalförbud måste gå via länsstyrelsen för att godkännas. Vi måste vara många i normerande syfte. Andra kommuner har ansökt om totalförbud, och jag tycker att vi ska sälla oss till den skaran. 

Vi yrkar därför, precis som vi gjorde i kommunstyrelsen:
1. Att texten "Fyrverkerier tillåts endast på nyårsafton och påskafton under tiden 23:00-01:00" under § 20 ska ersättas med "Användning av fyrverkerier är förbjudet på offentlig plats.
2. Att kommunstyrelsen beslutar att kontakta Länsstyrelsen i syfte att förbjuda fyrverkerier i Strömstad. 

 

Kommunfullmäktige 2021-11-18

 
 

Fi konfronterar SD om deras kvinnosyn!

Marielle (Fi): SD som parti har just gått ut med att de tror att det är svårt för kvinnor att förstå en budget. Det är lite roligt med tanke på att flickor har haft bättre betyg än pojkar i alla ämnen utom idrott, alltså inklusive matematik, så länge man har gjort mätningar och att fler kvinnor läser vidare på universitet och högskola och en större andel kvinnor klarar sina studier. 

Kul också i sammanhanget att just ni i mansdominerade SD inte kunde prestera en budget i år. 

Som verkligheten ser ut - med högpresterande kvinnor överallt - så är min fråga till er: har ni åtminstone vett att skämmas över SD:s kvinnosyn?

Mattias Karlsson (SD): Nej. Jag vet inte vilken kvinnosyn du syftar på.

 

Fi nominerar en kvinna till presidiet i arvodesberedningen

Jag nominerar Kerstin Eriksson (Vänsterpartiet) till ordförande - jag har en motivering. Jag har hört att det bara är personer som har erfarenhet av ordföranderollen som bör nomineras till ordförande. Men det är i stort sett bara män i den här kommunen har har erfarenhet av ordföranderollen - eftersom partierna i stort sett bara väljer män till ordförande. Och hur ska nya personer få erfarenhet om det bara är samma personer - samma män - som blir valda gång på gång.

Nu har vi möjlighet att nominera både en ordförande och en vice ordförande. Oppositionen hade möjlighet att nominera till ordförande, där kunde inte vi säga så mycket - men jag önskar att de hade valt en kvinna, såhär 2021.

En viktig egenskap hos en ordförande är att kunna lyssna in andras kompetens. Det är därför en sjuksköterska kan vara en utmärkt sjukhuschef och det är därför det funkar med proffschefer. Jag kan inte tänka mig att våra fina män med erfarenhet av ordföranderollen skulle vara njugga och inte dela med sig av sin ordförandekompetens. Jag är övertygad om att det kommer att fungera utmärkt med en kvinna. Så jag tycker att vi ska välja en man och en kvinna. Jag nominerar Kerstin Eriksson från Vänsterpartiet - hon kommer att göra ett utmärkt jobb.

 

SD försöker svara om sin kvinnosyn men trasslar in sig

Fredrik Eriksson (SD): Påstår att de aldrig sagt att kvinnor har svårt att förstå en budget. Han säger vidare att SD har en bättre jämställdhetspolitik och att Fi bara fokuserar på symbolfrågor och orgasmglappet.

-

Marielle Alvdal (Fi): Jag antar att SD i Strömstad även tillhör partiet SD nationellt? Det är på SD:s egen YouTube-kanal som SD-politiker har lagt ut videon där det väldigt tydligt sägs att det är svårt för kvinnor att förstå en budget.

Jag skulle vilja veta, Fredrik, om det hade varit tvärtom - om det hade varit så att män presterade högre på alla nivåer i skolan och utbildningsväsendet: Då tycker jag att det ändå skulle vara fel att säga att kvinnor har svårt att förstå en budget. För uppenbarligen är det så att män klarar sin halva av budgetarbetet här i Strömstad. Vad hade du sagt om vi hade sagt att män har svårt att förstå en budget - det är ju helt absurt att tro att det har att göra med kön?!

-

Fredrik (SD): Säger att han är helt övertygad om att SD nationellt och ingen annan SD-politiker hade sagt det för då hade det stått i tidningen. Han tycker att Fi klankar ner på SD och SD:s kvinnosyn och bara fokuserar på symbolfrågor medan de lade ett yrkande om nattis.

-

Marielle (Fi): Du säger att vi endast fokuserar på symbolfrågor. Jag tycker att det är intressant att du lyfter den där frågan om obekväm nattis, för det är också den enda fråga som ni har drivit någonsin som handlar om kvinnor överhuvudtaget. Hade ni verkligen velat ha igenom den, så hade ni lagt en motion och inte ett yrkande som inte har någon finansiering. Jag vill gärna rösta för det, jag lovar - det står i Fi:s partiprogram. Lägg en motion!

Rörande de andra frågor vi har lyft så har vi bl.a. här i Strömstad fått igenom arbete med hedersrelaterat våld och förtryck - det var den första motion vi lade. Vi har motionerat om 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Om utbildning presidiepositioner så vi får en jämställd representation. Vi fick igenom att utveckla vision 2030 med ett jämställdhetsperspektiv. Att uppmärksamma 100 år av kvinnlig rösträtt. Vi fick igenom att införa Huskurage i Strömstadsbyggen, vilket innebär att man motverkar våld mot kvinnor. Vi har fått igenom en utbildning till alla yrkesgrupper rörande hur våld mot äldre kan förebyggas, identifieras och hanteras. Är inte du med på mötena? Vi fick också igenom jämställdhet mellan flickor och pojkar i fritidsförvaltningen och det är bara några av sakerna på min lista. Vi har lagt 23 motioner hittills.

-

Fredrik (SD): Säger att SD inte satsar separat på kvinnor utan att kvinnor är en del av samhället och anklagar återigen Fi för att bara driva symbolfrågor - och visar att han inte lyssnat varesig i talarstolen eller på den senaste mandatperiodens möten.

Fi Pläderar för 17-gruppens budget

Ordförande, åhörare. Vi i Feministiskt initiativ vill lyfta fram några saker i vår gemensamma budget. Äntligen har vi fått bifall för en koldioxidbudget, som snart kommer att vara på plats. Det är en stor vinst för klimatet, miljön och jorden! Vi har också blivit lovade att kommunen i år klarar målet om ekologisk mat som vi också har fått igenom - även det är en vinst för klimatet och i linje med Agenda 2030.

Dessutom satsar vi i majoriteten en halv miljon extra på arbetskläder till förskole- och fritidspersonal - vilket också är en jämställdhetsfråga. Personal inom förskolan är oftast kvinnor. De är ute i precis alla väder och alla årstider. De får smuts, kladd, matrester och snor på kläderna. Det borde alltså vara självklart med arbetskläder. Men det som borde vara självklart är inte alltid det - när media granskade Skellefteå kommuns klädkonto visade det sig att kommunen satsade 8000 kr mer per person och år (!) på manliga anställda än på kvinnliga. I Strömstad visar vi med arbetskläder även till kvinnor att även deras arbetsmiljö är en prioritet. 

Sedan har organisationsplanen - som följer med i varje budget - precis nu ändrats på förslag från oss i Fi. Hittills har det alltid stått såhär: Tekniska nämnden högst upp, på plats nummer två Miljö och byggnämnden, under det Barn- och utbildningsnämnden och sist Socialnämnden. Det har stört mig. Går man efter storleksordning på nämnderna ska Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden stå först. Går man efter bokstavsordning, vilket vore logiskt, ska Barn- och utbildningsnämnden vara först. Det är ju bara om man går efter könsordning - som det blir det som det har varit tills nu. Så nu är de i bokstavsordning. 

Överhuvudtaget går de stora pengarna i vår budget till skola, vård och omsorg. Vi i Fi tycker inte att det är rimligt att försöka göra samma jobb med mindre resurser och tro att man ska få bättre resultat. Nu när Socialnämnden till slut behöver summor som mer liknar de man kan förvänta sig i en kommun av vår storlek -  så är vi glada att kunna möta detta med stora tillskott till just barn och äldre.

Ändå har nämnderna fortsatt ett tufft arbete framför sig. Kraven är höga, barnkullarna är stora och antalet äldre ökar. Coronapandemin har lett till ökade kostnader bl.a. pga mäns våld mot kvinnor och hedersvåld. Men vi i Fi är stolta över att ha fått igenom en utbildning till alla lärare om hedersrelaterat våld och förtryck. Och på söndag har vi bjudit in Carin Holmberg, doktor och författaren till en av mina favoritböcker - Det kallas kärlek -  till Folkets hus kl 14 för en föreläsning om mäns våld mot kvinnor - det är gratis och alla är välkomna! Tack!

 

Budgetdebatt

Centerpartiet: 02:27:40 - 02:29:55

Marielle (Fi): Det var trevligt att läsa er budget - det var ett fint dokument som var lätt att läsa. Ni talar i er budget om de hemska konsekvenserna av att Arbetsförmedlingen lade ner och vill att Strömstad ska få utökat ansvar så att vi kan få tillbaka arbetsförmedlingstjänster här. Samtidigt så var det Centerpartiet nationellt som i januariavtalet tvingade fram en nedläggning av arbetsförmedlingens kontor i ffa glesbygden, så att vi inte längre har ett kontor här i Strömstad. Hur tänker ni kring den kognitiva dissonansen? 

Centerpartiet svarar att den reform de stod bakom inte orsakade att arbetsförmedlingen tjänster försvann. De tycker att majoriteten inte gjorde allt de kunde för att satsa på näringslivet och arbetsförmedlingen under pandemin - även om majoriteten ju satsat på en utvecklingsarena i just det syftet.

-

Miljöpartiet: 02:52:00 - 02:54:06

Marielle (Fi): Jag tyckte jättemycket om er budget! Flera av era budgetsförslag i år är sådana som vi i Fi hade kunnat lägga själva - eller i förekommande fall redan har lagt. Det var bra. Tyvärr är det här en budget som jag känner att jag inte kan rösta på eftersom det inte finns någon plan för finansiering, utöver spekulationer om eventuella färjepengar som kanske eller kanske inte kommer att öka. Jag hoppas jättemycket att ni har rätt, men jag spenderar hellre pengar vi säkert har, än pengar som vi kanske får längre fram. Men lägg de bästa förslagen som motioner i stället - då är jag med, då jobbas det in i budgeten. Min fråga handlar om 6 timmars arbetsdag ligger det redan en motion om det och när förvaltningen beräknat kostnaden och lägger fram ärendet till fullmäktige kan vi partier ta ställning och då kommer jag att rösta bifall och då har vi också förutsättningar att få med övriga partier på tåget. Min fråga är varför ni inte väntat på siffror från förvaltningen - eller har ni fått siffror som inte jag vet om?

Miljöpartiet svarar att han har räknat och haft en liten dialog med förvaltningen och att det är svårt att uppskatta kostnaden.

-

Moderaterna: 03:15:07 till 03:16:02.

Marielle (Fi): Jag vill säga att jag beundrar ditt lugna och konkreta sätt att framföra er budget, även om vi tänker olika i många frågor. Jag skulle också vilja berömma Kent och Åsa, för det var precis det jag hade tänkt säga. Jag tycker att det var lite irriterande att läsa att “kvaliteten på undervisningen ska vara överordnad tillgång på antal skolor som kommunen erbjuder sina invånare” när Koster och Tjärnö skolor bevisligen har jämförbar eller bättre kvalitet på många parametrar, jämfört med övriga grundskolor i kommunen. Men då tar jag min nästa fråga i stället: Varför vill ni inte att förskole- och fritidspersonal ska ha extra pengar till arbetskläder?

Moderaterna svarar att Barn- och utbildningsförvaltningen har klarat att hålla budget och de tror att BUN genom effektiviseringar kan klara att bekosta kläder inom budgeten.

 

Kommunfullmäktige 2021-10-14

 
 

Fi strömstad fick igenom en koldioxidbudget i strömstad!

Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens bifallsförslag. Det här är tredje gången ärendet om koldioxidbudget är uppe i Strömstad och det är tredje gången vi i Feministiskt initiativ yrkar på bifall. 

Första gången, när medborgare gjorde ett upprop för klimatet, blev det avslag, för man ansåg att Koldioxidbudgetar hade några svagheter och man trodde att det skulle vara dyrt och svårt. 

Andra gången var när Västra Götalandsregionen valde ut koldioxidbudgetar som ett av 20 prioriterade klimatlöften för kommuner att välja. På kommunstyrelsemötet kunde vi i Fi, efter kontakt med forskarna bakom, peka på att problemen som funnits var åtgärdade och att kostnaden är minimal. Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Centerpartiet röstade för vårt yrkande att anta en koldioxidbudget då, men fler var positiva. Lars från Liberalerna sa att det här KOMMER ju, det är bara en fråga om NÄR, inte längre OM - och Kent från Socialdemokraterna sa något liknande. Då föll förslaget på att ett års tid för genomförandet ansågs vara lite för lite

Så vi i Fi skickade in den här motionen där vi skriver vad forskningen visar, hur lite det kostar, och ger kommunen TVÅ år på sig för införande. Så nu är frågan om koldioxidbudget uppe igen och för första gången med förslag om bifall! 

Jag vet inte hur många av er som sett bilden på en pelikan som försöker äta upp en groda, och grodan håller händerna runt Pelikanens hals: Ge aldrig upp! Lite så kan politiken vara, och jag hoppas att fler engagerar sig politiskt för det går att förändra saker tillsammans! 

En kommunal koldioxidbudget är en fantastisk idé och det är vad forskningen förespråkar - till ett lågt pris. En budget är ett lätt sätt att tänka kring utsläpp. Man kartlägger var, hur mycket och med vilken hastighet vi måste minska utsläppen i kommunen - för att inte alla dö en långsam och plågsam död. Och för att nå Parisavtalet. Det låter drastiskt men FN:s klimatpanel konstaterar - jag citerar - att klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot livet på jorden. 

Med klimatbudgeten ser man var små insatser kan göra stor nytta. Vissa forskare kallar satsningar på utsläppsminskning UTAN en koldioxidbudget för “oseriösa”. Kommuner brukar faktiskt ses som den bästa enheten för att jobba med klimatomställning. 

Klimathotet är en av världens viktigaste frågor. En lokal koldioxidbudget sänder en stark signal utåt, att Klimathotet är angeläget och måste vara en faktor i våra beslut. 

Jag hoppas därför på tredje gången gillt - det är Feministiskt initiativs bestämda uppfattning att vi behöver en koldioxidbudget i Strömstad.

Det blev bifall! Vår motion gick igenom!

 

Kommunfullmäktige 2021-09-09

 
 

Svar på - motion om att använda ett könsneutralt språk i kommunens dokument från feministiskt initiativ

Idag vill jag att vi gör en allkvinnkvinnsklig insats. 

Motionen handlar om att kommunens dokument bör vara könsneutrala. Exempel på icke-könsneutralt språk är om det står om ordföranden att “han” gör något. Men eftersom kvinnor också kan vara ordförande i Strömstad - i alla fall i teorin -  är “hen” eller “vederbörande” bättre uttryck som inte exkluderar kvinnor. Det glädjer oss att arbetet pågår, men det är inte klart. 

När jag var ny i kommunstyrelsen var det en manlig politiker som hade ett utlägg där, om hur fånigt det var att använda ordet “tjänsteperson”. För han tyckte att “Tjänsteman” - det är ett helt neutralt ord. Och vissa personer kommer inte att fatta, förrän vi vänder på steken. 

Lyssna på det här:

  • Att kallas “affärskvinna” stör inte mig alls, för jag vet att uttrycket täcker både kvinnor och män - säger Johan, 51-årig manlig affärskvinna. 

  • Hur skulle det låta om en kvinnlig chef sa såhär: Det är klart att “bäst kvinna för jobbet” kan vara både en kvinna eller en man - eller en delfin för allt vad jag bryr mig - det är bara ett uttryck! 

Vi kvinnor lär oss snabbt att det är okej att vara “en av grabbarna”. Eller att få höra att man är en kvinnlig läkare eller kvinnlig fotbollsspelare. Medan en man bara är läkare eller fotbollsspelare. Tjänsteman låter alltså neutralt för vissa, för att män är normen i samhället.
Riksdagen har föregått med gott exempel och bytt ”riksdagsman” till dagens ”riksdagsledamot”. Inkluderande kommuner inser att många tjänstepersoner är kvinnor. 

Vi yrkar därför: 

  1. Att kommunfullmäktige rekommenderar förvaltningen att tillgodose att tjänstepersonerna har tid att göra kommunens dokument könsneutrala inom ett år

  2. Att vi tar beslut om att i framtiden officiellt adressera tjänstepersonerna som “tjänstepersoner”, inte “tjänstemän”.

En sista påminnelse: Snart är det kyrkoval. Tänk på Gud när ni röstar - Hon ser allt! 

Vi fick bifall på första yrkandet! Vi fick avslag på det andra yrkandet - eftersom det ingick i motionen som ansågs besvarad i sin helhet.

 

Svar på - Motion om att använda transinkluderade ansökningar, blanketter och enkäter från Feministiskt Initiativ

 Jag vill tacka för svaret! Jag är jätteglad att förslaget är bifall. Forskning visar att 0,5-2,5 % av befolkningen är transpersoner. Till begreppet transpersoner räknas till exempel personer som identifierar sig med ett annat kön än de tillskrevs vid födseln, eller personer som inte identifierar sig som män eller kvinnor alls. 

Transpersoner är en av samhällets mest osynliggjorda och utsatta grupper. Ohälsotalen inom gruppen är enorma. Vi i Feministiskt initiativ anser att varje människa har rätt till sin könsidentitet och att ingen ska behöva känna sig tvingad att identifiera sig som antingen man eller kvinna. Ett steg mot ett samhälle som är mer inkluderande för transpersoner är att använda ett språk som möjliggör det. Ett sådant litet steg är att lägga till alternativet "annan'' i kommunens ansökningar, blanketter och enkäter. Då erkänner kommunen transpersoner och får samtidigt möjlighet att ta del av statistik om transpersoner, vilket nästan helt saknas i dag. Jag är jätteglad att förslaget är att bifalla den här motionen! 

Vår motion bifölls i sin helhet! <3 Nu ska Strömstads kommun införa transinkluderande dokument!

 

Budget 2022 - förslag till nämndsramar

 Jag yrkar bifall till Kommunstyrelsens förslag på preliminära ramar. De ger utrymme för försiktig positivism och omtanke - både för skolan, omsorgen och miljön.

Från och med det att vi i Fi röstades in här i kommunen har vi varit starkt emot minskade ekonomiska ramar. Vi tycker inte att det är rimligt att år efter år försöka göra samma jobb med mindre resurser och tro att man ska få bättre resultat. 

Vår första budgetprocess 2019 yrkade vi emot neddragningar inom skola, vård och omsorg. Förra året kunde vi tacksamt nog vara med och presentera en budget utan minskade ekonomiska ramar. 

Jag är väldigt glad över att det förslag på preliminära ramar som ligger idag inte heller är minskade - utan tvärtom ökade inom just områdena skola, vård och omsorg. Det är en politisk prioritering - vi markerar att mjuka värden väger minst lika tungt som hårda. Att sk. “kvinnoyrken” väger lika tungt som manligt dominerade arbeten. 

Vi är medvetna om att både Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden ändå har ett tufft arbete framför sig. Vi vet att kraven är höga, att barnkullarna är stora, att antalet äldre ökar. Coronapandemin har också påverkat budgeten mycket, med ökade kostnader till bland annat sociala insatser - där mäns våld mot kvinnor, missbruk och hedersvåld har ökat väldigt mycket och därmed eskalerat kostnaderna för t.ex. skyddat boende och andra insatser. 

Och det här är preliminära ramar - så jag vill att alla partier har en beredskap att ramarna kan behöva ökas än mer, om nämnderna ser att de här tillskotten inte räcker. Vi i Fi kommer aldrig att gå med på att dra in pengar genom att stänga glesbygdsskolor, stänga kulturskolan eller strunta i de ekologiska målen för att få budgeten att gå ihop. Då ser vi hellre att man avvaktar med vissa planerade investeringar. 

Vi har också, som vanligt, haft ett starkt fokus på miljön och en av de frågor vi i Fi har drivit i år är införandet av en koldioxidbudget i Strömstad. En koldioxidbudget ser på en kommuns totala koldioxidutsläpp och vad vi kan göra för att minska dem till en nivå som är hanterbar för miljön. På samma sätt som vi just nu budgeterar våra pengar, kommer vi budgetera våra utsläpp och se till att vi håller oss inom gränser som miljön klarar av. 

I och med att Feministiskt initiativs motion om koldioxidbudget fick bifall i kommunstyrelsen så väntar vi otåligt på att den även kommer hit till kommunfullmäktige för beslut och godkännande. 

Jag yrkar alltså bifall till kommunstyrelsens förslag om preliminära ramar. 

Det blev bifall till ramarna i kommunfullmäktige.

 
 
 

Strategi Agenda 2030

Jag vill yrka bifall. Vi i Fi är väldigt glada att jämställdhetsmålet - nr 5: “Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt” valts ut av kommunens tjänstepersoner och politiker som ett av de högst prioriterade målen 2021-2025! Vi är också särskilt glada över att målen om minskad ojämlikhet, hållbar konsumtion och produktion samt att bekämpa klimatförändringarna har prioriterats! Tack! 

Strategin bifölls!

 
 

Kommunfullmäktige 2022-06-22

 
 
Skärmklipp.PNG

Vi yrkar på att det ska finnas en Vallokal på Koster på Valdagen

Valnämnden har gjort ett jättebra jobb. För att valdistrikten ska vara stora nog och helst minst 1000 personer, även om det inte går precis överallt, så har man i år slagit ihop Koster och Tjärnö. För att Kosterborna ska slippa åka ut till Tjärnö och avlägga sin röst - vilket känns helt orimligt - så har man skrivit att man ska försöka se till att de ska få lov att rösta på Koster. Men i underlaget är det inte säkert, med nuvarande skrivning, att Kosterborna får rösta just på valdagen. Vi hade en jättebra diskussion om detta i kommunstyrelsen där det framgick att man kan förtidsrösta på valdagen och att röstsedlarna då kan öppnas i Tjärnö, så det finns ingen risk för brist på sekretess pga ett litet befolkningsunderlag. Eftersom vi kom fram till ett bra förslag som gynnar demokratin så lägger jag idag ett nytt yrkande: 

  • Att vi rekommenderar valnämnden att det under valdagen ska finnas tillgänglig röstningslokal på Koster. 

Kommunfullmäktige röstade avslag på Feministiskt initiativ Strömstads yrkande. Centerpartiet och Liberalerna röstade bifall och en representant från valnämnden lovade i talarstolen att han skulle ta med sig detta önskemål även om yrkandet fick nej.

 

Kommunfullmäktige 2021-03-25

 
 
Fi i KF mars 2021.PNG

Vi vägrar (M):s förslag om att koncentrera makten!

Jag vill yrka bifall till kommunstyrelsens avslagsförslag. Det här var en intressant och underhållande motion att läsa! Det är inte utan att man funderar på om någon oroligt lyft blicken mot nästa val och grubblar på om det finns något enklare sätt att eliminera de mindre partierna - än att föra en politik som folk vill rösta på! Skämt åsido, vi skulle behållit vårt mandat även om Moderaternas förslag gick igenom; däremot skulle sannolikt både deras samarbetspartner Miljöpartiet - och även Vänsterpartiet förlora hälften av sina två mandat.

Förslaget handlar alltså om att utreda möjligheten att minska antalet kommunfullmäktigeledamöter och nämndeplatser; i en tanke om “effektivisering”.

Till att börja med är det bakvänt att minska antalet ledamöter i fullmäktige samtidigt som antalet partier som väljarna vill ha representerade är historiskt många. Vi i Fi sitter i Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen, men vi har - med nuvarande antal nämndsplatser - bara ersättarplatser i Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden och vi fick ingen plats alls i Miljö och bygg-nämnden och Tekniska nämnden. 

Färre ledamöter i fullmäktige betyder en koncentration av makten. Att minska antalet platser gör att det blir färre personer som fattar de politiska besluten, dvs färre personer som sitter på all makt - vilket minskar både inflytandet och insynen i politiken. Det blir en urholkning av demokratin. 

Vi i Strömstad har idag korta Kommunfullmäktigemöten jämfört med andra kommuner, och besluten blir fattade effektivt.

Motionären hänvisar till vissa studier om storlek på ledningsgrupper - studier som handlar specifikt om företag - inte politik - och oftast i USA. Det är intressant att studier blir viktiga för andra partier när det handlar om mängden individer i en ledningsgrupp. Men man bryr sig inte om de studier som handlar om kön. När det var dags att nominera till de ledningsgrupper vi har här - KSAU, presidie, ordförandeposter, arbetsutskott - där blir kvinnorna färre ju högre upp man kommer. Detta trots att studier visar att fler kvinnor i ledningen sammanfaller med högre avkastning på kapital, bättre balans i ledarskapet, bättre genomsnittliga resultat, bättre koppling till konsumenter, avsevärt lägre risk för konkurs, bättre lönsamhet, högre aktieavkastning och större samhällsansvar. 

Det finns andra risker med att minska antalet ledamöter i fullmäktige och nämnderna. Avseende representation. SKR skriver att “fullmäktige ska representera befolkningen”, vilket inkluderar personer från olika kön, etnisk bakgrund och samhällsklass. Fler platser ger större chans för minoriteter och kvinnor att höras. Vi valde inte in fler än 36 % kvinnor i KF sist trots att kvinnor är 50% av befolkningen. Vilka är det som alltid väljs bort när man ska banta antalet stolar?

Rörande att vissa politiker sitter på flera stolar kan jag bara konstatera att lösningen på det - inte är att minska antalet platser, det är att engagera fler i politiken. 

Slutligen vill jag återkoppla till Vision 2030. Vi siktar på fler invånare inom tio år - och då börjar det ändå närma sig punkten då Kommunallagen säger att vi ska öka antalet kommunfullmäktige-ledamöter till minst 41.

Att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige är både onödigt och odemokratiskt. Vi stödjer kommunstyrelsens avslagsyrkande. Tack!

 
Fi i KF mars 2021.PNG

Fi lägger motion om koldioxidbudget

Vi i Feministiskt initiativ vill att Strömstad ska ha en koldioxidbudget. Många Strömstadsbor står bakom idén, vilket vi även sett i en tidigare namninsamling.

Med en koldioxidbudget kartläggs var, hur mycket och med vilken hastighet vi måste minska våra utsläpp i kommunen. Många forskare har svårt se en satsning i att minska utsläppen som seriös utan någon form av koldioxidbudget närvarande.

Sveriges första koldioxidbudget var i Järfälla 2017 och sedan dess har många kommuner i olika storlekar bestämt sig för att följa efter.

Koldioxidbudgetarna är forskningsbaserade och skapas av ett icke-vinstdrivande bolag. Kostnaden utgår från antal invånare i kommunen, och är minimal: ≈ 53 000 SEK för Strömstad och sen halva den summan årligen mot att de uppdaterar datan och sätter oss i Strömstad i framkant av miljöutvecklingen.

VG-regionen valde koldioxidbudget som en av sina 20 prioriterade klimatlöften för kommuner att anta.

En lokal koldioxidbudget sänder en stark signal utåt. Det är Feministiskt initiativs bestämda uppfattning att vi behöver en koldioxidbudget i Strömstad.

 
Fi i KF mars 2021.PNG

Bifall till Feministiskt initativs motion “Våldet går inte i pension”!

Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. WHO, uppskattar att upp till 10 procent av alla äldre utsätts för våld. Både äldre män och äldre kvinnor utsätts för våld; men våldet mot kvinnor är grövre, mer upprepat och får allvarligare konsekvenser.

En studie från Stiftelsen Äldrecentrum konstaterar att 70 procent av de anställda inom äldreomsorgen i sitt arbete stött på våldsutsatta äldre kvinnor - med åtgärderna föreslagna i den här motionen kommer omsorgspersonalen att veta hur de ska agera när de upptäcker våld.

Vi tackar så hemskt mycket för bifallet och för de fina orden från förvaltningen och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

 

Kommunfullmäktige 2021-03-25 del 2

 
 
Fi i KF mars 2021.PNG

Vår vision om Koster

Fi anser att det ska byggas på Koster om det kan göras lagligt - även om det innebär en viss ekonomisk kostnad för kommunen. Det behöver inte nödvändigtvis vara hela summan, beroende på vad kostnaden förväntas bli. Vi har fått indikationer på att det kan bli aktuellt med någon form av EU-bidrag. 

Varför ska just Koster inte få lov att kosta något? Vi använder skattebetalarnas pengar för att ta hand om våra gamla på Särskilda boenden - trots att de som tjänar pengarna inte behöver platserna själva. Det är väl definitionen av socialism, vilket vi påstår att vi håller på med i Sverige.

Koster ger oss tusenfalt tillbaka. Även om man bara skulle tänka på ekonomi - vilket absolut inte är fallet - så ger Koster tusentals turister till hela Strömstad. Och ju fler som bor här desto större skatteunderlag. För att inte tala om alla andra värden Koster och all glesbygd i kommunen ger oss.

Nu väntar vi på utredningen och att få konkreta siffror och alternativ framför oss, så att vi äntligen kan fatta beslut.

För att vara tydlig:

  • Vi är positiva till många av de förslag som Kosterbor själva kommit med i debatten.

  • Vi vill attrahera nya boende

  • Se till att skolan är kvar och att det här om skolnedläggningar aldrig tas upp igen (eftersom det bara skrämmer bort potentiella boende). 

  • Fortsätta att titta på möjligheten att kommunens ungdomar ska ha gratis färjeturer till och från ön hela eller delar av året

  • Vi vill ha fler färjeavgångar

  • Vi vill att det ska byggas hyresrätter på Koster

 
Fi i KF mars 2021.PNG

Fi:s motion om att UTVÄRDERA OCH SYSTEMATISERA INTEGRATIONSARBETET I STRÖMSTAD - bifall till två av de fyra kravpunkterna

Jag tackar för svaret på Feministiskt initiativs motion och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. När det gäller integrationsarbetet är det av största vikt att ta vara på framgångsfaktorer i kommunen som helhet, och att se över förbättringsområden inför framtiden. Strömstad måste ha en god beredskap, kompetens och erfarenhet i mottagandet av nyanlända flyktingar, ensamkommande barn, asylsökande med flera.

Att rätt aktör gör rätt insats i rätt tid och tydlighet i ansvar och roller - i ett område där stora förändringar är regel - kommer att ha stor betydelse inför framtiden. Med dagens beslut kommer vi att vara rustade - vi framtidssäkrar. Tack!

(Det blev bifall till motionens två första kravpunkter och avslag på de två sista - läs motionen här!)

 
Fi i KF mars 2021.PNG

Svar på Fi:s motion om att skapa avgiftsfria färjeförbindelser för Kosterbor

Vi i Fi tackar för den noggranna tjänsteskrivelsen som ligger till grund för svaret. När det gäller vuxna på Koster bedömer alltså kommunen att gratis färja för fastboende på Koster vore särbehandling, alltså att det vore ett lagbrott att låta denna del av motionen gå igenom. Den andra delen - att låta alla barn och unga i kommunen få åka gratis året runt skulle innebära en kostnad för kommunen på drygt 9,1 miljoner. Vi hoppas att det här helt eller delvis kan lösas längre fram.

Till stor del handlar det om att Kollektivtrafiken styrs av regionen. Hade detta varit en rent kommunal fråga är vi säkra på att det gått att komma fram till en lösning. MEN! I regionen kommer det snart att finnas ett parti som kommer att sträva efter gratis kollektivtrafik för alla - inklusive Koster: Så rösta på Fi i regionsvalet 2022!

(Tyvärr blev det avslag för vår motion.)

 
 
 
 
 

Kommunfullmäktige 2020-12-17

 
 
Dec KF Marielle.jpg

brandtal om jämställdhetsmålen

Se klippet här!

Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Utifrån det har regeringen ställt upp sex delmål som vi hittar i jämlikhetsplanen:

  1. En jämn fördelning av makt och inflytande. USA har aldrig haft en kvinnlig president. Sverige har aldrig haft en kvinnlig stadsminister. Här i kommunfullmäktige är knappt 36% av ledamöterna kvinnor och vi i Strömstad har aldrig haft en kvinnlig ordförande. Kvinnor FÅR vara ordförande - men de facto har vi inte haft en enda kvinna på posten sedan man började dokumentera år 1862. Hur tror ni det känns att som kvinna i politiken mötas av listan med alla mansnamn på väggen i stadshuset?

  2. Ekonomisk jämställdhet. Lika lön för lika arbete. Borde vara en självklarhet. Men vid identiska CV:n tycker man att kvinnan är värd mindre pengar. Och att hon är mindre kompetent. På exakt samma meriter ordagrant, innan löneförhandling.

  3. Jämställd utbildning. Flickor har i genomsnitt bättre betyg, så har det varit så länge man gjort mätningar, det gäller nu i samtliga ämnen i skolan, fler kvinnor läser vidare på universitet och högskola och fler kvinnor klarar sina studier. Det är sorgligt att vi inte hjälper pojkarna mer. Men var inte oroliga. Vi kompenserar det genom att ge dem högre lön i arbetslivet sen.

  4. Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Enligt statistiska centralbyrån lägger kvinnor i Sverige ner en hel timme mer per vardag på obetalt hushållsarbete. Det är 5 timmar i veckan. 260 timmar per år, som kvinnor inte får betalt för. Och så undrar vi varför varannan kvinna som går i pension idag helt eller delvis får garantipension - “fattigpension”.

  5. Jämställd hälsa. Man ska erbjudas vård och omsorg på lika villkor oavsett kön. Men kvinnor får statistiskt sett äldre och billigare mediciner än män, färre kvinnor med bröstsmärta får prio 1 av ambulanser och det är tre gånger vanligare att män än kvinnor får pacemaker vid hjärtsvikt trots att kvinnors behov är lika stort. Vi lägger ner nästan 40% mer pengar på en man som får hjärtinfarkt än en kvinna.

  6. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Oavsett kön ska man ha samma rätt till kroppslig integritet. Hovrätten friade den här veckan en man som stoppade upp sina fingrar i en främmande kvinnas underliv medan hon sov och var tredje vecka mördas en kvinna i Sverige av sin man. 

Vi är inte framme än. Vi har en jämlikhetsplan: vi måste se till att den leder någonstans.

Jag citerar ur Strömstads handlingsplan för jämställda löner som aktualitetsförklarades september 2016: “Handlingsplanen bör revideras årligen trots att lagen föreskriver vart tredje år.” Det står också att analysen av lönekartläggningen och handlingsplanen för jämställda löner ska diskuterats i bl.a. kommunstyrelsen. Jag sitter i kommunstyrelsen och ser fram emot de analyserna - årligen, framöver - så att vi kan komma närmare vårt mål om ett jämställt och jämlikt Strömstad. Tack!

 
Fi i KF dec 2020 2.PNG

gender budgeting

Se klippet här!

Jag yrkar bifall till den här motionen, med ett litet ändringsförslag.

Låt mig börja med att citera ett par rader ur introduktionen till OECD:s officiella rapport om gender budgeting från 2017:
“Gender budgeting innebär att man använder verktyg, tekniker och förfaranden i budgetcykeln på ett systematiskt sätt för att främja jämställdhet. Nästan hälften av OECD-länderna har infört, planerar att införa eller aktivt överväger att införa Gender Budgeting. OECD-analysen visar att ett stort antal olika metoder för Gender Budgeting används.” 

Så vi låser oss inte alls till en enda metod, till skillnad mot vad som står i informationen i kallelsen.

Motionens punkt 1 lyder: “att Strömstad Kommun inför budgetarbetet för 2021 genomför Gender Budget i kommunens alla verksamheter, samt bolag, för att belysa hur resurserna fördelas mellan könen.”

Det är absurt att kommunstyrelsen föreslår avslag på punkt 1 "eftersom vi inte kan införa det redan 2021" när motionären inkom med motionen redan 2018 - för två hela år sedan med en plan 3 år framåt. Och säg inte att vi inte har resurser - säg i så fall att jämställdhet och lika resurser till kvinnor och män, flickor och pojkar, inte är en prioritet. Men inse att kvinnor är 50% av befolkningen och vi vet också hur man röstar.

Det står ingenstans i KS eller KFs arbetsordning, eller i kommunallagen, att man inte får ändra en formulering som harmonierar med motionens intention. Däremot står det i kommunallagens paragraf 35 §: “En motion eller ett medborgarförslag ska om möjligt beredas på sådant sätt att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes. Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, ska detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid.” Så enda “lagbrottet” eller regelbrottet här är hur lång tid det tagit innan motionen kommit tillbaka och det ska motionären och kommunens flickor och kvinnor inte straffas för.

Jag tänkte yrka på att ändra orden "inför budgetarbetet för 2021" till "successivt införande från nästa budgetprocess efter denna motions antagande" i enlighet med motionens intention. Och att efter den ändringen bifalla motionen i sin helhet. Men då Elisabeth valde att göra detsamma ställer jag mig bakom hennes yrkande. Tack!

 
Fi i KF 3.PNG

Feministiskt initiativs motion om att utbilda alla som jobbar med barn om hedersförtryck

Se klippet här!

Ordförande. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag och tackar. Det här var Feministiskt initiativs första motion, när vi kom in i kommunfullmäktige 2018 och det är ett ärende som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Motionen handlar om utbildning, till dem som jobbar med barn, om hedersrelaterat våld och förtryck. Vilket oftast drabbar unga kvinnor, men även kan drabba HBTQ-personer och indirekt män som tvingas delta i förtryck av exv sina systrar.

Enligt Socialstyrelsen har ca 10% av ungdomar i Sverige behandlats kränkande för att de “dragit skam över familjen” och ungefär ca 5% av ungdomarna får inte gifta sig med vem de vill. Det här finns - även här i Strömstad. Jag känner personligen människor som har utsatts. Det här handlar om att varje kvinna måste ha rätt att själv fatta de stora besluten i livet; utan hot om att förlora sin familj, eller ännu värre hot om våld eller - som i Fadime Sahindals fall - utan att bli skjuten i huvudet av sin egen pappa. Det är så viktigt att vi hittar det och ser det. Och att vi ser det i tid. Och för det krävs utbildning. Tack.

 

Kommunfullmäktige 2020-11-26

 
 
KF nov 2020.PNG

Fi yrkar för 17-gruppens budgetförslag - låglönesatsning och ekologisk mat

Se klippet här!

Jag yrkar bifall till Kommunstyrelsens förslag, alltså till 17-gruppens budget och till Socialdemokraternas och KD:s tilläggsyrkanden. Jag är glad att vår budget i år inte innehåller sparbeting - så kallad “effektivisering”. 

I våras var vi optimistiska inför det här årets budget. Ingen av oss förutsåg då vad som skulle hända. Mitt fokus var på jämställdhet och att utjämna löneklyftorna i kommunen. Jag är stolt och glad att kunna meddela att vi i den kommande budgeten - trots Corona och ekonomisk osäkerhet - kommit en bit på väg.

I denna budget föreslår vi i 17-gruppen en låglönesatsning. Att höja lönerna för de som tjänar minst, innebär att pengarna når dem som behöver dem mest. De flesta yrken med låg lön är kvinnodominerade, varför en låglönesatsning kommer att bidra till jämställdheten i kommunen. Detta är högt prioriterat eftersom ett av kommunens 7 övergripande mål - som Fi fick in i Vision 2030 - är jämställdhet, vilket inkluderar att jobba emot löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Den här låglönesatsningen innebär extra pengar i fickan för bland annat många vårdbiträden, undersköterskor, personliga assistenter, elevassistenter, fritidsledare, boendestödjare, fordons- och maskinförare, lokalvårdare och barnskötare.

Under Corona-pandemin har många äntligen insett vikten av att satsa på personalen inom välfärden. Applåder är fint - pengar är bättre! 

Jag är också glad att vi har lagt ett ekologiskt mål för två år framöver, som är högt - faktiskt högre än vi nått de senaste 10 åren - men klart uppnåbart och realistiskt, och därifrån kan vi  stampa av ännu högre. 

I budgeten får oppositionspartierna en chans att lägga även nya politiska förslag - och därmed ta en genväg förbi ansträngningen att sätta sig in i ett ärende, läsa på forskningen och skriva en motion. Vissa av de förslag som läggs av oppositionen idag finns redan som motioner och förslag som Fi och andra partier lämnat in och som håller på att utredas. Jag ser exempelvis särskilt fram emot att Fi:s och Vänsterpartiets motioner om 6 timmars arbetsdag inom kort blir färdigt beredda och klara att klubbas i kommunfullmäktige. Och det kommer att finnas alla chanser att rösta ja till våra motioner - som uppenbarligen har ett väldigt brett och blocköverskridande stöd.

 
 
 

Kommunfullmäktige 2020-10-29

 
 
kf oktober.PNG

Fi presenterar våra motioner (om alternativa undervisningsgrupper, om ett könsneutralt språk i kommunens dokument samt TRANSINKLUDERANDE ANSÖKNINGAR, BLANKETTER OCH ENKÄTER)

Se klippet här!

Vi lämnar detta möte in 3 motioner, där två har mycket med varandra att göra. 

Först önskar vi skapa nya undervisningsgrupper i Strömstad kommuns skolor. Trots skolans i många fall goda förmåga och stora ansträngningar att göra anpassningar för att kunna inkludera alla elever, är detta i enstaka fall svårt eller ogörligt. Vissa elever som inte hör till särskolan, men inte når sin fulla potential i den vanliga skolan hamnar i en svår situation. Såväl deras kunskapsutveckling, som sociala utveckling, riskerar att försenas eller till och med avstanna. Vi föreslår därför införandet av alternativa undervisningsgrupper för dessa elever. 

För det andra har vi noterat att det på kommunens ansökningar, blanketter och enkäter kan saknas andra alternativ än “kvinna och man”. Vi vill att det kompletteras med ett tredje alternativ, så att de som inte identifierar sig som kvinna eller man inte ska känna sig exkluderade - det förbättrar också möjligheten till statistik. 

Slutligen tycker vi, i samma anda som föregående motion, att vi ska använda ett könsneutralt språk i kommunens alla dokument. Tjänstepersonerna har hittills varit väldigt duktiga på att undvika formuleringen “han/hon”, men detta ligger just nu på den enskilda tjänstepersonen; det vore bra att formalisera det. Tack!


Fi om bidrag till Skateparken

Se klippet här!

Vi i Feministiskt Initiativ ställer oss bakom förslaget till beslut. Detta projekt kommer att främja hälsa, fysisk aktivitet och utevistelse samt har potential att bli en mötesplats som kan knyta samman ungdomar från hela regionen. 

1,6 miljoner är en stor summa. Forskning visar att pojkar och mäns idrotter inom kommuners verksamhet systematiskt får mer resurser än flickor och kvinnors idrott och fritidsverksamheter. Enligt underlaget är ca 70% av medlemmarna i skateklubben pojkar eller män. Vi hoppas och förväntar oss därför att en motsvarande summa den närmaste tiden läggs på kommunens flickor och flickdominerade aktiviteter; med målet att följa andemeningen i kommunfullmäktiges inriktningsbeslut - på initiativ av Fi - att lägga ungefär lika mycket resurser på kommunens pojkar och flickor.

Jag vill då bara avsluta med att vi önskar stadens alla skatboardåkare ett varmt lycka till och vi är övertygade om att skateparken kommer att bli en lyckad anläggning! Tack!


KF okt 2.PNG

 

Kommunfullmäktige 2020-09-24

 
 
KF sept 2020.PNG

Feministiskt initiativ argumenterar för vår motion om att ta bort nötköttet från skolmatsedeln

Se klippet här!

Jag yrkar bifall till motionen. Vi i Fi lade den här motionen i syfte att göra Strömstad lite hälsosammare och miljövänligare med en idé som kom från Odelsbergsskolans sjätteklass-elever i deras öppna brev till oss politiker i Strömstad som lästes upp i KF: deras förslag var att sluta servera specifikt nötkött i kommunens skolor. Vi tycker att det är en jättebra idé.

KS hänvisar till att de inte kan ta ställning i frågan för att det fattas forskning, jag kommer därför basera hela mitt svar på forskning, så att de som inte haft möjlighet att läsa på får all information de behöver. Enligt jordbruksverket står djurproduktionen för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Nötkött är värst, då det enligt forskning från Sveriges lantbruksuniversitet - och här pratar vi Svenskt kött - orsakar i medel 26 kg växthusgaser/kg kött, sett till hela kedjan. Att jämföra med Gris som ger 6 kg växthusgaser per kilo kött - från 26 till 6 alltså -, kyckling på 3 kg och vegetariskt på mellan 0,7 och 4 kg växthusgaser per kilo färdig produkt. Nötkött är alltså klimatmässigt den största boven - vad vi än ersätter nötköttet med så är det alltså mycket bättre för klimatet. Det här är ett sätt att rent konkret uppnå ett av målen i Strömstads kommun - att minska fossila utsläpp.

Svenskars köttätande har ökat helt enormt, på 90-talet åt vi svenskar ca 60 kg kött per person och år. Nu äter vi ca 85 kg kött per person och år, det är en ökning med 42% och innebär att vi äter ca 230 gr kött/dag i snitt. Enligt livsmedelsverket bör man inte äta mer än max 500 gram kött per vecka (jag citerar “Mindre kött! Ät inte så mycket rött kött och chark, max 500 gram i veckan men gärna mindre.”). Det veckomålet har vi svenskar alltså i snitt passerat redan efter tisdag varje vecka. Det är inte förenligt vare sig med koldioxidmålen eller med folkhälsomålen. 

Förutom miljöaspekten finns även viktiga hälsoaspekter med att äta mer vegetariskt. Med mer grönsaker och mindre kött (och framför allt rött kött) sjunker blodtrycket, risken för tarmcancer minskar, kolesterolvärdena minskar, risken för diabetes och övervikt sjunker och din tarmflora påverkas positivt. Källor till alla dessa fakta hittar ni i motionen, här är forskningen enhällig. Det finns alltså inga kända hälsofördelar med att äta specifikt nötkött. Men gott om nackdelar: jag vill betona att både Världscancerfonden och WHO har klassat rött kött och charkvaror som “säkert cancerframkallande för människor.” Ur hälsosynpunkt är det ansvarslöst att som politiker främja köttkonsumtion, oavsett var köttet produceras. 

Vad som blivit aktuellt sista året är att all form av köttproduktion ökar risk för pandemier. 75% av alla infektionssjukdomar sprids till människor från djur. De största pandemierna i modern tid: COVID-19, SARS, svininfluensan och fågelinfluensan kan alla spåras till mänsklig konsumtion av djur. Ingen pandemi i mänsklighetens historia kan spåras tillbaka till växtbaserade livsmedel enligt forskare vid FN och två av Frankrikes största forskningsinstitut.

KS skriver att eleverna gärna äter kött. Ja? Motionen handlar om att ta bort specifikt nötkött - inte allt kött. Och idén kommer från just eleverna. Barn äter förvisso gärna nötkött - men också gärna annat. Tror någon att tacos gjord på kycklingfärs kommer gå åt sämre än på vanlig nötfärs? I dagsläget erbjuder Strömstads grundskolor och gymnasium både ett vegetariskt och ett animaliskt måltidsalternativ dagligen. 1-2 luncher per vecka i snitt serveras någon form av nötkött. Så om man säger att barnen inte accepterar annat än nötkött i skolan, är jag nyfiken på vad man tror att barnen äter resterande dagar i veckan. Att det då, som det antyds i utredningen, skulle behövas ombyggnation av köket och en till kock att bara ersätta nötköttet med annat kött eller vegetariskt är helt verklighetsfrånvänt. 

KS skriver att utgångspunkten är att skolan följer livsmedelsverkets rekommendationer om max 500 gram rött kött per vecka per elev. Men vi måste se till genomsnittet av vad barnen faktiskt äter. Barn serveras bara 5 måltider per vecka i skolan, övriga 22 måltider per vecka serveras de hemma - om föräldrarna absolut vill bjuda barnen på specifikt NÖTkött, så att barnen kan fortsätta ha fått i sig för mycket kött redan vid frukost onsdag morgon varje vecka, så har de 22 möjligheter per vecka att göra det - och statistiskt sett gör de det. Detta handlar alltså inte om att förbjuda kött, utan att rikta om konsumtionen till annat nyttigare och miljövänligare kött och grönsaker. Om den här motionen går igenom så har vi alltså i ett svep minskat klimatpåverkan avsevärt samtidigt som vi lär barnen att äta nyttigare. Dessutom har vi visat eleverna på Odelsbergsskolan att vi politiker faktiskt lyssnar och bryr oss om deras oro för klimatet. Jag röstar alltså bifall till motionen.

Motionen avslogs. Vi i Fi reserverade oss mot det beslutet.


Fi svarar på argumenten om att ta bort nötkött från skolmatsedeln

Se klippet här!

I stället för “Inte än!”, “Vi är inte redo” och “såhär har vi alltid gjort”, så hoppas jag att vi kan ta täten och vara lite visionära. Precis så som eleverna på Odelsbergsskolan hoppades att vi skulle vara!

Jag vill också adressera de sista argumenten som har framkommit: Centerpartiet argumenterar att vi behöver korna. Vi i Fi är väl medvetna om vikten av betande djur för öppna landskap, men Sverige har inte ett problem med bristande mängd nötkreatur. Det krävs ca EN ko per hektar för att hålla landskapet öppet.  Att Strömstads kommun tar bort nötkött från skolmatsedeln kommer inte att utplåna alla kor från Sveriges yta. Andra djur håller också landskapet öppet och en del av våra bönder kan därtill ställa om till vegetabiliska alternativ.

Här handlar det inte om att vi kan äta mer kött om det är Svenskt, utan att vi för klimatet och folkhälsans skull måste äta mindre kött överhuvudtaget - och då är det vettigt att börja med att ta bort det farligaste röda köttet. 

Som bl.a. föreningen Läkare för Framtiden skriver: Att utropa sig till miljövän om man äter mer svenskt kött är ett något bakvänt resonemang. Är vi då också miljövänner om vi köper en svensk stadsjeep? Gynnar vi miljön om vi flyger mer med svenska flygbolag?

Med anledning av Centerpartiets invändningar att vi måste fortsätta stötta ekologisk och lokal köttproduktion och vikten av att hålla naturbetesmarker öppna och Kommunstyrelsens motargument “Att skolan redan idag vidtar ett flertal åtgärder för att minska matens klimatavtryck och sambandet mellan livsmedelsproduktion och miljöpåverkan” - så ställde jag en del frågor till verksamhetschefen för måltid, Agneta Kullberg. 

Mina frågor var: Hur stor andel av det nötkött som köptes in till skolverksamheten i Strömstads kommun 2019 var: 

  • Ekologiskt? 

Svaret jag fick var: “För hela 2019 handlade vi ekonötkött för ca 2 tkr.” Jag fortsätter citatet: “Procenten blir så låg att det nästan inte går att räkna ut.”

  • Lokalproducerat?  0%

  • Specifikt av djur som betar utomhus på naturbetesmarker? 0%

Centerpartiets och kommunstyrelsens sista argument faller alltså bort eftersom vi i nuläget i princip inte överhuvudtaget köper nötkött som är vare sig ekologiskt, närproducerat, lokalproducerat eller från djur som betar utomhus på naturbetesmarker. Det är inte kostchefens fel, utan vi politikers fel, för att vi inte avsatt resurser för att nå det målet. 

Enligt Strömstads kommuns kostpolicy, antagen 2015, står det: “Strömstads kommun har som mål att 
• Uppmuntra och stimulera till sunda matvanor och näringsriktig kost samt främja god hälsa och hållbar utveckling
• Öka inköpen av ekologiska/närproducerade livsmedel, öka utbudet av vegetariska rätter samt sträva efter minskad klimatbelastning. Lustigt - för det låter precis som den här motionen. Det står vidare: “I livsmedelsupphandlingar ställer Strömstads kommun höga och tydliga krav på god kvalitet, miljömedvetande, rättvisemärkt samt ekologiskt och i möjligaste mån närodlat.”

Vi kommer en bra bit på väg om vi bifaller den här motionen, tar bort nötköttet och ersätter det med annat ekologiska produkter i form av exempelvis annat kött och/eller grönsaker. Jag yrkar bifall till motionen.

KF sept 2020 3.PNG

KS sept 2020.PNG

Fi svarar på frågan om vad vi i Fi hade röstat i frågan om Canning/Skeppsbroplatsen och våra visioner för området

Se klippet här!

 

Kommunfullmäktige 2020-06-16

 
 
Profilbild juli 2020.PNG

Fi får igenom huskurage i strömstads kommun, samt vårt yrkande om att implementera policyn för framtiden!

Se vårt anförande här!

Ordförande, ledamöter och alla som lyssnar därhemma!

Huskurage innebär att genom informationslappar i trappuppgångar uppmana boende att uppmärksamma, agera och larma om de hör våld. Den här policyn är redan antagen i ett 30-tal svenska kommuner; däribland Tanum, Orust och Göteborg; liksom av många bostadsbolag, såväl kommunala som privata. Det är ett enkelt sätt att medvetandegöra boende om hur de kan agera vid misstanke om våld i deras eget hyreshus.

Vi är förstås oerhört glada att kommunstyrelsen är positiv till motionen. Vi ser också med glädje att de aktuella affischerna med uppmaning till Huskurage redan börjat komma på plats i trappuppgångar.

Vi är dock kritiska till hur det här ärendet har handlagts. Motionen lämnades in i mars 2019. Ärendet lyftes i Kommunstyrelsen först i april 2020, alltså över ett år senare. (Då med förslag om avslag.) Efter diskussion i kommunstyrelsen fick vi där ett unisont bifall till motionen. Jag underströk då hur viktigt det var att detta kom till skott snabbt - minst var fjärde kvinna, troligen fler, blir någon gång utsatt för våld i nära relation; men, FN och kvinnojourer rapporterar att våld mot kvinnor ökar markant just nu under corona-krisen. 

Det här är alltså högprioriterat - varför vi blev väldigt förvånade när vi såg att kommunfullmäktiges presidie valt att inte ta med vår motion om Huskurage - som kan hjälpa slagna kvinnor - vid förra Kommunfullmäktigemötet; men man ansåg sig ha tid till en motion om ändrade öppettider på återvinningscentralen…….

Efter att ha fått kallelsen till förra kommunfullmäktigemötet och sett att motionen saknades pratade vi direkt med representanter för kommunfullmäktiges presidie och för Strömstadsbyggens styrelse. Vi fick då ett löfte om att de, trots att ärendet inte “kunde” lyftas, skulle påbörja arbetet med spridning av informationen kring Huskurage omedelbart, eftersom Kommunstyrelsen var enig. 

Vi är glada att arbetet är igång. Det är dock inte så här en demokratisk process ska fungera. Det normala är att förslag kommer först. Sedan kommer prioritering. Sedan beslut. Och sist genomförande... Nu blev det förslag, orimlig väntan, felprioritering (för jag måste säga att det är fel prioriterat att öppettider på återvinningscentralen prioriteras framför våld mot kvinnor), sen genomförande och idag beslut. 

Huskurage fungerar! I en utvärdering av konceptet av Örebrobostäder efter införandet, uppger hela 85 procent av de boende att det lett till ökad trygghet. 82 procent säger att de nu själva skulle agera vid misstanke om våld hos grannarna. Det här är ett perfekt exempel på hur vi kan göra något med extremt positiva konsekvenser för hela kommunen till nästan ingen ekonomisk insats. Huskurage är bland det bästa vi alla i det här rummet kommer att göra under hela den här mandatperioden. Och jag är så stolt och glad. Nästa steg är att se till att det här arbetet fortskrider och lever kvar tills vidare.

Jag yrkar nu därför med glädje bifall till KS förslag, med ett tilläggsyrkande: 

  • Att Kommunfullmäktige rekommenderar Strömstadsbyggen att implementera policyn och rutinerna för Huskurage i sina interna policydokument; för att säkerställa hur informationen ska bibehållas i trappuppgångarna över tid och hur informationen ska spridas då nya byggnader uppförs.

Tack!

Både motionen och yrkandet bifölls! Så orimligt häftigt och underbart!


Fi fick igenom jämställd resursfördelning mellan pojkar och flickor i fritidsutskottet!

Se klippet här!

Ordförande. Jag vill börja med att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag. Fritidsverksamheten är extremt bra och viktig. Jag är djupt imponerad över hur många aktiviteter Strömstad kommun erbjuder våra ungdomar, med en sådan bredd, och jag har enormt stor respekt för det goda och engagerade arbete som genomförs ute i verksamheterna. Det är fantastiskt! Så stort tack!

Jag har dock läst studier som har visat att kommuner generellt lägger ner mer pengar på pojkars fritidsverksamhet än flickors, och ofta handlar det om stora skillnader. Jag frågade därför Kurt Dahlberg på kommunstyrelsemötet om hur resursfördelningen ser ut mellan pojkar och flickor i Strömstad, och fick då veta att det ligger på ungefär 70-30, till flickornas nackdel.

Något vi som politiker behöver göra är att - med ett öppet sinne - fundera på varför resursfördelningen ser ut på det sättet när vi har 50% pojkar och 50% flickor i befolkningen. Kommuners resurser i Sverige, såväl som i Strömstad, borde ju komma ungefär lika mycket flickor som pojkar till del….

Just nu är 172 ungdomar engagerade i verksamheten. Vilket är en jättebra ökning jämfört med för bara några år sedan! Återigen, det är verkligen ett oerhört arbete och driv som har gjort att vi nått såhär fantastiska nivåer och bakom varje siffra finns en ungdom som valt att delta, vilket visar att de engagerade lyckats skapa en trygg plats. Könsfördelningen bland de som deltar är ungefär 38% flickor och 62% pojkar. Det kan finnas olika anledningar till varför det ser ut så. Det kan handla om utbud av aktiviteter, när på dygnet aktiviteterna hålls, och det kan vara en siffra som varierar över tid. Men det skulle vara intressant att få en analys så att vi vet varför, och inte bara att, det ser ut som det gör.

Det betyder också att även om man räknar med det faktum att det är färre flickor i verksamheten så får pojkar 43% mer resurser än flickor här i Strömstad. Västra Götalandsregionen har gjort följande ställningstagande, baserat på gällande lagstiftning: “Jämställdhetsarbetet börjar med att uppmärksamma kvinnors och mäns olika villkor. När könsskillnader synliggörs skapas kunskap om faktiska förhållanden. Könsuppdelad statistik lägger grunden för att utveckla verksamheterna efter både kvinnors och mäns behov. Omotiverade skillnader måste analyseras och åtgärdas.”

Rättvisa är inte alltid att alla får exakt lika mycket resurser, men om det blir väldigt ojämnt åt något håll så måste vi som fördelar resurserna veta varför. Om det inte finns någon bra anledning måste vi såklart ändra det. Fritidsverksamheten är en verksamhet som har kämpat under många år för att finnas till för alla, och det fina arbetet vill vi så klart lyfta och ge mer resurser, som kan underlätta allt det goda arbete som redan görs.

Jag yrkar därför ett starkt bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag vill också lägga två tilläggsyrkanden:

  • Att kommunfullmäktige rekommenderar Kultur- och fritidsnämnden att prioritera i sitt uppdrag för att om möjligt engagera både pojkar och flickor i ungefär lika stor utsträckning, samt att utreda eventuella könsskillnader.

  • Att kommunfullmäktige rekommenderar Kultur- och fritidsnämnden att lägga ungefär lika mycket resurser på flickor och pojkar, och att eventuella avsteg motiveras. Tack!

Första yrkandet fick avslag.
Andra yrkandet fick bifall! SD krävde votering och reserverade sig sedan mot beslutet. (Herregud)

———————————————————————————————————

Vi fick invändningar mot förslagen som jag bemötte här!

För att förenkla statistiken kan jag som läkare informera om att andelen transpersoner i befolkningen, eller personer som någon gång i livet funderat på könsbekräftande vård, enligt studier ligger mellan 0,4 och 1%. Dem ska man ta hänsyn till - det är oerhört viktigt att möta alla förutsättningslöst och inte förutsätta könsidentitet. Könsdysfori drabbar dessutom inte bara flickor eller bara pojkar. Könsidentitet ensamt kan alltså inte förklara en resursfördelning på 70-30 till flickors nackdel. Eller 60-40, eller 80-20. Rimligtvis ska resursfördelningen vara ungefär 50-50.

Könsuppdelad statistik är också en förutsättning till att kunna arbeta med jämställdhet, sätta upp mål och genomföra förändringar. Enligt lag ska officiell statistik vara könsuppdelad. I förordning (2001:100) om den officiella statistiken 14 § framgår att: “Individbaserad officiell statistik skall vara uppdelad efter kön om det inte finns särskilda skäl mot detta.” I VGR har man som sagt gjort ställningstagandet att “Könsuppdelad statistik lägger grunden för att utveckla verksamheterna efter både kvinnors och mäns behov. Omotiverade skillnader måste analyseras och åtgärdas.” Statistiska centralbyråns ställningstagande är att könsuppdelad statistik är ett nödvändigt medel för jämställshetsanalys - därför tycker jag inte att det motargumentet är särskilt bra.

Sedan handlar fritidsverksamheten om att skapa en trygg plats. Lika många flickor som pojkar behöver en trygg plats. Har föräldrar som kanske inte har tid, som kanske har ett missbruk eller som utsätter dem för misshandel. Fler tjejer utsätts ju också för sexuella övergrepp jämfört med killar. Lika många tjejer som pojkar behöver alltså en trygg plats. Och om nu pojkar, som Bengt Bivrin var inne på, vänder det utåt och vänder sitt dåliga mående till t.ex. misshandel så ska väl tjejerna inte drabbas av den sneda resursfördelningen för det? Det är något att fundera på i alla fall.

Jag tycker att de yrkanden jag lade är fint formulerade och kan göra stor nytta, utan att vara kontroversiella alls. Tack.

KF juli 20.PNG

KF juni 20 2.PNG

Fi är positiva till att köpa sjukhuset!

Du kan se vårt uttalande här!

Ordförande. Vi i Feministiskt initiativ har ställt oss positiva till köp av Sjukhusfastigheten och ställer oss bakom kommunstyrelsens förslag. 

Ett av de största argumenten för mig är att det finaste jag kan tänka mig är ett särskilt boende i Sjukhusbyggnaden. Precis mitt i stan, med Strömstads absolut finaste utsikt mot havet, med promenadavstånd till alla affärerna i centrum (tänk er tillexempel en promenad till Lolas för marknadsgodis) och nära till vattnet - salta bad och att doppa fötterna; nära till släktingar och barnbarnen och dessutom med rollatoravstånd till varmvattenbassängen i sjukhusbyggnaden. Jag kan inte tänka mig en bättre plats för ett äldreboende!

Sedan måste vi tänka på alternativkostnaden om vi inte köper sjukhusfastigheten. Multiköket på Prästängen som annars vore aktuellt skulle kosta mer än att renovera sjukhusköket och Strömstiernaköket. Dessutom måste vi, om vi inte köper sjukhusfastigheten, snarast bygga ett nytt stort äldreboende som dessvärre inte kommer att hamna i centrum (Lysekils kostnad för ett nytt äldreboende var ca 230 miljoner).

I dag är ca 60% av fastigheten uthyrd. Där finns psykiatrisk verksamhet, Korttidsboende, varmvattenbassäng, bårhus, hjärtmottagning och öron-näsa-hals för att nämna några. Just nu hyr kommunen också lokaler där. Kan vi förutom äldreboende få in mer av kommunens verksamhet i sjukhusbyggnaden, så kan vi sälja av eller hyra ut andra centrumbyggnader vi just nu nyttjar och gå plus ekonomiskt och samordningsmässigt. 

Besiktningen och den oberoende värderingen gör bedömningen att fastigheten trots renoveringsbehov är bra underhållen och i gott skick. Det kommer krävas en del renoveringar av de delar som inte är uthyrda - t.ex. för att få till äldreboende - och vi kommer att behöva renovera Jägaren - men de utgifterna blir inte i närheten av kostnaden för ett nytt särskilt boende.

Det finns också en trygghet med och ett egenvärde i att ha fastigheten i vår ägo. Varför ska en eventuell privat aktör bry sig om kommunens bästa - vad bryr hen sig om huruvida det finns ett bårhus, ett äldreboende eller en varmvattenbassäng här? Kommunen däremot, ser till kommunens invånares bästa. Jag tycker att det har varit en stor och svår fråga, men vi var överens i partiet och jag känner mig trygg med att detta är rätt beslut.

Vi ställer oss alltså bakom förslaget till ett förvärv. Tack! 

Förslaget om att köpa sjukhuset gick igenom!

 
 
KF juli 20 3.PNG

Ramarna för nästa års budget

Ordförande. Vi står bakom förslaget till nämndsramar. Det står uttryckligen i underlaget att förslaget till ramar innebär en oförändrad ram jämfört med förra året. Vi i Fi är nöjda med att det liggande förslaget inte innebär neddragningar, utan att vi istället satsar på flera punkter. På det här mötet bestämmer vi alltså ramarna, budgeten kommer sedan. Under rådande omständigheter med den globala pandemin, står vi bakom årets nämndsramar och liggande förslag till beslut.

 
KF juli 2020 4.PNG

Om motionen om bostadsbyggande utan krav på detaljplan

Ordförande, ledamöter och alla som lyssnar hemifrån: Generellt är vi i Fi positiva till alla initiativ som kan underlätta för landsbygden, och jag var initialt positivt inställd även till den här motionen som handlar bl.a. om att tillåta byggande av bostäder i mindre grupper om 5-6 tomter utan krav på detaljplan. Beskedet från förvaltningen är dock att man i nuläget vid förhandsbesked - tar hänsyn till bl.a. den fördjupade översiktsplanen och att det är viktigt. Man tar hänsyn till miljön; både kollektivtrafik, att begränsa transporter, att undvika fragmentering av landskapet och att mark inte konsumeras i för hög takt för att vara långsiktigt hållbart. Det som fick mig att slutgiltigt ställa mig bakom ett avslag av motionen är dock att man visat att nuvarande praxis leder till fler åretruntboende, vilket gynnar landsbygden och oss alla. Jag röstar därför för att behålla nuvarande ordning och röstar således på avslag på motionen, enligt kommunstyrelsens förslag. Tack!

 
 

Kommunfullmäktige 2020-04-23

 
 
KF april 2020.PNG

Utjämna löneklyftan mellan könen och införa 6 timmars arbetsdag

Se klippet här: https://www.youtube.com/watch?v=-GwouZLrbeo&feature=youtu.be

Jätteroligt med ett fantastiskt resultat. Eftersom vi har haft ett så fantastiskt överskott 2019 så kan vi göra satsningar - exempelvis på saker som gör att vi når våra mål. Jag ska gå in i en jämställdhetsdiskussion - det är Feministiskt initiativs grej (som svar på Moderaternas uttalande att de inte tänker göra det). Med de här glesbygdspengarna och överskottet vi har gjort, har vi utrymme att exempelvis helt utjämna löneklyftan mellan kommunanställda kvinnor och män. Till och med i kommunen tjänar kommunanställda män fortfarande 1753 kronor mer än kommunanställda kvinnor. Tar vi bort den klyftan så har vi kommit en bra bit på ett av målen: om jämställdhet (som Feministiskt initiaitiv införde). Vi har faktiskt råd med det! Så få personer har vi anställda att vi har råd att göra det. Långt inom det här överskottet.

Corona har visat oss vad som är essentiell personal. Det är bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, lärare - det här kommer alltså att gå direkt till Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden - det är en möjlighet, vi kan välja att göra det! Vi kan också införa 6 timmars arbetsdag (som i Fi:s motion) inom ramen för vårt överskott. Så vi får bukt med de höga sjukskrivningstalen och når ett annat av kommunens mål.

Jag tycker att vi ska vara visionära nu. Tänk om vi kan vara den första kommunen där män och kvinnor tjänar lika mycket! Då skulle vi få uppmärksamhet! Då lovar jag att vi blir en attraktiv kommun. Tack!


Utöka ledsagningen i strömstad!

Se klippet här: https://www.youtube.com/watch?v=bZb4ZmIqKX4&feature=youtu.be

Ledsagning för den som har en synnedsättning har fram tills nyligen varit avgiftsfri i Strömstad upp till 12 timmar per månad. I medborgarförslaget framkommer att ledsagning sedan årsskiftet 2019 kan kosta flera tusenlappar per månad för den som inte samtidigt har hemtjänst och att den åter måste göras kostnadsfri. Vi i Fi ställer oss helt bakom det här medborgarförslaget. 

Det är inte rimligt att betala tusenlappar för något som borde vara en fullkomlig rättighet. Vi i Feministiskt initiativ vill dock inte bara godkänna en återgång till 12 timmar per månad utan vill öka tiden. Ledsagning borde vara kostnadsfritt. Det absolut minsta man kan begära är att få vara ute minst en timme per dag - det borde vara en rättighet att kunna gå ut ur huset dagligen!

OM det ska vara någon som helst tidsbegränsning, måste det även finnas möjlighet att utöka den kostnadsfria ledsagningen utifrån individuella behov. Vi har skrivit på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning 2009, vilket är ett juridiskt bindande avtal där det står att du har rätt till “stöd och hjälpmedel för att kunna vara delaktig i samhället samt rätt till nöjen, kultur, fritidsaktivitet och sport”. 

Socialstyrelsen gjorde en kartläggning av ledsagning i Sveriges kommuner 2010. I hela 40% av kommunerna var ledsagningen kostnadsfri. Det är vi politiker som väljer hur medmänskliga vi ska vara.  Vi behöver inte ta Någon avgift, det här är helt vårt val.

Att ha en synnedsättning kan göra att man förlorar en stor del av sin autonomi. Ditt hem kan bli ett fängelse, från vilket du inte kan ta dig ut. Att kunna gå ut ska inte begränsas av hur rik man är! Vi anser att ledsagningen måste utökas eftersom den ger ökad självständighet, ökad delaktighet i samhället, ökat inflytande och bättre levnadsvillkor. Ledsagning kan med andra ord påverka ens möjlighet att gå ut utan att tvingas be sina föräldrar eller vänner om hjälp och ständigt vara i tacksamhetsskuld, det kan öka ens möjlighet att få ett bra jobb, att engagera sig politiskt eller till och med att hitta en partner. 

Det är några enstaka personer i kommunen det här beslutet gäller - det är alltså en liten ekonomisk insats med potentiellt enorma konsekvenser för de personer beslutet berör.

Detta handlar inte om vilket parti man tillhör, utan vilken sorts människor vi vill vara och vilken sorts värld vi vill skapa.

Jag yrkar därför:

  • Att den kostnadsfria ledsagningen återinförs enligt socialnämndens förslag, men att antalet kostnadsfria timmar per månad skrivs upp från 12 timmar till 30 timmar.

  • Att den kostnadsfria ledsagningen kan utvidgas utifrån den enskilda personens behov, efter att en individuell bedömning gjorts av kommunens tjänstepersoner.

Tack.

Förslaget avslogs av alla partier utom Fi och Mp.

KF april.PNG

KF april 2020 2.PNG

motioner om rättvisa förutsättningar för strömstadsbor som omfattas av gymnasielagen samt om att utvärdera och systematisera integrationsarbetet i strömstad

Se klippet här: https://www.youtube.com/watch?v=3-eszF1o9HU&feature=youtu.be

Motion från Fi om att skapa rättvisa förutsättningar för personer i Strömstad som omfattas av gymnasielagen

I Strömstads samverkansplattform rörande nyanlända och flyktingar ingår inte de personer i kommunen som omfattas av gymnasielagen. Det är ca 15 personer, inkl de som i nuläget bor på Crusellska. 

Eftersom de inte ingår i samverkansplattformen får de inte det stöd som ges till andra personer. Det kan röra boendesituationen, adekvat hjälp kring studier, gymnasiet och vuxenutbildningen och hjälp med det praktiska runt att söka jobb - för att möjliggöra att få arbete, få stanna här och bidra ännu mer till samhället. 

Många av de här personerna har bott i Strömstad en längre tid, de flesta kom mellan 2014 och 2016. När de kom hade de inget Svenskt personnummer och kunde inte ställa sig i bostadskö hos Strömstadsbyggen. Vi har fått höra att boendet på Crusellska kommer att avvecklas och då måste det finnas boendealternativ. Eftersom vi vet precis när dessa personer kom till Strömstad vore det rimligt att ge dem kötid i Strömstadsbyggen från den tidpunkt de kom hit, så att de kan söka boende på samma villkor som alla andra.

Vi yrkar i vår motion: 

  1. Att ge socialförvaltningen i uppdrag att optimera stödet för de personer i kommunen som omfattas av gymnasielagen; med fokus på utbildning, boende och arbete.

  2. Att utreda möjligheten att ge även dessa Strömstadsbor kötid i Strömstadsbyggen från deras ankomst till Strömstad.

  3. Att utreda möjligheten att i projektform rekrytera personal som kan hjälpa dessa unga personer att rikta in sig mot rätt utbildning och arbete.


Motion från Fi: Utvärdera och systematisera integrationsarbetet i Strömstad

Det samordnade arbetet med integration har hittills fungerat väl och det bygger på aktivitetsplanen vars centrala del är “den röda tråden” mot etablering genom arbete, utbildning och självförsörjning.

Vid dragningen av integrationsarbetet för kommunstyrelsen i november, frågade jag hur vi som politiker bäst kan göra nytta i det här viktiga arbetet - då angav integrationssamordnare Thomas Niklasson att handlings- och aktivitetsplanen skyndsamt måste utvärderas. Både för att ta vara på framgångsfaktorer, och se över förbättringsområden inför framtiden. 

Rätt aktör måste göra rätt insats i rätt tid, och det måste finnas stor tydlighet i ansvar och roller.

Vi yrkar därför i vår motion:

  1. Att skyndsamt initiera en utvärdering av handlings- aktivitetsplanen för integrationsarbetet, med fokus på framgångsfaktorer och förbättringsområden

  2. Att åter tillsätta en styrgrupp för integrationsarbetets insatser, med syftet att bibehålla och utveckla arbetet med den röda tråden

  3. Att ansvar för integrationsarbetet ska åläggas namngivna representanter inom socialförvaltningen och skolförvaltningen - även bostadsbolaget kan innefattas

  4. Att uppdra åt integrationssamordnaren att skapa en modell för integrationsarbetet, att sätta den röda tråden på pränt

 

Kommunfullmäktige 2020-02-13 - MILJÖMÖTE

 
 
KF feb2020.PNG

medborgarförslag att Stärka Strömstads engagemang i klimatomställningen!

Se klippet här: https://youtu.be/dboBGEIrBD4

Jag yrkar för att bifalla medborgarförslaget! Det handlar om

(1) att skapa en klimatomställningsplan med koldioxidbudget för att Strömstads kommun ska göra vår del om att nå högst 1,5 graders global uppvärmning. Här har alla som klagar på att det har för liten inverkan vad man gör som individ sin stora chans - här kan vi påverka som hel kommun.

(2) Att företagen i kommunen ska uppmuntras att jobba för samma mål. Jag tycker att det är som ett skämt att då svara att det tar för lång tid att åka ut och besöka alla företagare. Att kontakta alla företag betyder inte att man måste besöka dem, mail är okej.

(3) Att kommunen inom 2 år enbart ska investera i hållbara och fossilfria fonder. Där menar kommunen att vi redan gör det. Men jag mailade Öhmans fonder och frågade såhär: “Jag läser i kommunens papper att "Högst fem procent av omsättningen i det bolag där placeringen sker får avse verksamhet som är hänförlig till" exempelvis vapen, pornografi, cannabis, alkohol. Kan dessa summor adderas? Dvs, rent krasst, om 5% av företagets omsättning sker i alkohol, 5% i produktion av Cannabis, 5% i distribution av Cannabis, 5% i distribution av vapen etc -  innebär ovanstående text att företagen kan investera så mycket som 40% i det som klassas som "oetisk verksamhet"? Svaret jag fick var “Ja i teorin kan det bli sammanslagning av de olika delarna, men inte i praktiken.” Det är inte tryggt nog för mig! Jag vill att kommunens pengar till 0% ska stötta vapen och krig, miljöbovar, knarkkungar och personer som handlar med människor. 

“ (4) att göra ett kontinuerligt folkbildningsabete gentemot invånare och elever i kommunen. Ja, vi behöver fler Greta Thunberg. Ungdomarna har fattat, det är vi härinne som måste fatta allvaret. 

Klimatkrisen är vår tids och kanske alla tiders största utmaning, det är konsensus bland forskare att vi måste stoppa klimatförändringarna. Om planeten går under spelar inga andra frågor någon roll. Jag tänker att till och med främlingsfientliga borde stötta den här motionen. 2018 skapades över 17 miljoner klimatflyktingar, enligt IDMC, alla prognoser visar att det kommer stiga. Jag kommer välkomna de som flyr med öppna armar, men kommer alla det härinne? Det är kanske SD som borde utlysa klimatnödläge. 

Kommunen skriver att vi redan i flera avseenden arbetar i den riktning som motionen förespråkar. Att vi redan jobbar med frågorna tycker inte vi är en anledning till avslag, utan tvärtom en jättestor anledning till bifall. I Sverige har kommunerna Borlänge, Gävle, Håbo, Knivsta, Ragunda, Skellefteå, Säter, Västerås, Åre och Östersund, nu bestämt sig för att ha egna koldioxidbudgetar - kan de så kan vi! En koldioxidbudget har alltså gjorts för en massa svenska kommuner, tidsperspektivet i dem är  2020-2040. Därför ställer sig Fi bakom denna motion med ett ändringsyrkande. 

  • Att årtalet i punkt “A” ändras från 2030 till 2040 för att harmonisera med övriga kommuner som antagit en koldioxidbudget

  • Att bifalla medborgarförslagets samtliga punkter efter denna förändring.

Medborgarförslaget avslogs trots Feministiskt initiativs yrkande att bifalla det. Vi reserverade oss mot avslaget i kommunstyrelsen.


 Medborgarförslag att alla beslut ska fattas inom de planetära gränsernas ramar!

Se klippet här: https://youtu.be/NesFBLQc4pc

Jag yrkar för bifall till medborgarförslaget. Det är klart att vi måste ta hänsyn till om våra politiska beslut är hållbara ur miljösynpunkt. Det är klart att vi ska satsa på närproducerat och ekologiskt. Det är klart att vi behöver samla kunskaperna i ett råd och skapa en omställningsplan. Hur kan det här vara kontroversiellt? Jag yrkar bifall till medborgarförslaget. Tack.

Medborgarförslaget avslogs trots Feministiskt initiativs yrkande att bifalla det. Vi reserverade oss mot avslaget i kommunstyrelsen.

KF feb2020 2.PNG

KF Feb2020 3.PNG

Motion från Feministiskt initiativ om att införa miljödifferentierade hamnavgifter

Se klippet här: https://youtu.be/fhNtM6brumM

Enligt vision 2030 ska Strömstad snart vara en fossiloberoende kommun. Detta gäller alla aktiviteter inom våra gränser, inklusive Kosterhavet. Transporter är den sektor som har den största andelen av klimatpåverkande utsläpp. Nu behöver vi skapa större incitament för företag att verka för en positiv miljöförändring, jag tror på dem och tror att de vill det också. Det här är helt enkelt ett styrmedel som redan idag används av Stockholm, Göteborgs och Uddevallas hamnar: en miljödifferentierad hamnavgift. Detta innebär att höja taxorna för verksamhet med höga utsläpp för att i gengäld subventionera miljövänlig verksamhet med generösa miljörabatter, precis som det bonus malus-system som idag tillämpas för fordonstrafik - vi har alltså redan sådan här fordonsskatt i Sverige. 

Vi i Fi är av åsikten att den vikt som i svaret läggs vid “goda relationer” med storföretag antyder att Strömstads kommun är mer brydda om turistnäringen och möjliga intäktsförluster än det faktum att akut fokus på klimatkrisen är viktigare än något annat just nu. Jag är helt övertygad om att vi kan införa detta och fortsätta bibehålla våra fina relationer med rederierna; om Stockholm, Göteborg och Uddevalla kan göra det, kan vi. 

Jag vill att ni alla noterar att vi idag haft 3 ärenden om miljön. Vi i Fi har röstat för samtliga. Men kommunfullmäktige har avslagit dem alla. Det här är ett område där vi inte får tillräckligt med gehör av övriga partier - här räcker inte ett mandat. Vi behöver fler röster efter nästa val om vi ska kunna göra Strömstad grönare.

Motionen har yrkandena:

  1. Att Strömstad kommun inför en miljödifferentierad hamnavgift

  2. Att Strömstad kommun ger fördelar till miljövänliga fordon i våra hamnar

Jag yrkar bifall till motionen!

Motionen avslogs trots Feministiskt initiativs yrkande att bifalla den. Vi reserverade oss mot avslaget i kommunstyrelsen.

 
 
 
Jämställdhetsstrateg.PNG

Motion från Fi om att anställa en jämställdhetsstrateg

Se videon här: https://youtu.be/qVfJpMMPX-U

Strömstad är inte jämställt. Vi har jämställdhetsmål som vi inte når; kvinnor har lägre lön än män, det är färre kvinnor i politiken än män - härinne också, och färre kvinnor på höga positioner - härinne också - vi har aldrig haft en kvinnlig ordförande, kvinnor är fortfarande utsatta för mäns våld och alla som har läst tidningen idag har fått veta att män städar för lite. Vi menar att Strömstad behöver en jämställdhetsstrateg, som kan vara drivande i arbetet med att göra kommunen jämställd. 

I flera andra kommuner har jämställdhetsstrateger till uppgift att ur just jämställdhetsperspektiv initiera, granska och följa upp frågor och även bereda ärenden som skall behandlas av kommunfullmäktige.  I vissa kommuner utbildar jämställdhetstrategen kommunens personal, exempelvis lärare och politiker, inom genus. Det här handlar om att konkretisera jämställdhetsarbetet; samt att öka medvetenheten om vikten av ett aktivt jämställdhetsarbete inom politiken - alla härinne ska fatta att jämställdhet är viktigt och varför. Tack.


Motion från Fi om jämställdhetsintegrering

Se videon här: https://youtu.be/KWcXSswH7Aw

 Jämställdhetsintegrering innebär att jämställdhetsperspektiv införlivas i alla processer och beslut.  

I nuläget ska tjänstepersonerna ta hänsyn till flera perspektiv i varje fråga: Ekonomi, barnrätt, juridik, folkhälsa samt miljö. Dock missas systematiskt jämställdhetsperspektivet. Även när “Likabehandlingsperspektiv” någon gång togs med missades könsaspekten. Vi menar därför att jämställdhet måste lyftas fram som en egen punkt. 

För att kunna jobba jämställt måste man ha könsuppdelad statistik; för att synliggöra och analysera konsekvenser beslut ger för kvinnor respektive män. 

SKR har tagit fram material som stöttar kommuner i det här arbetet - och den här motionen är baserad på deras checklista.

Den här motionen handlar om att vi tar fram könsuppdelad statistik - vi ska veta om kommunen ger pojkar bättre träningstider än flickor, vi ska veta om kommunen ger manliga undersköterskor bättre lön än kvinnliga, vi ska veta hur många män respektive kvinnor av kommunens personal som diskriminerats eller utsatts för sexuella trakasserier. Det andra är att vi självklart ska inkludera rubriken “jämställdhet” under konsekvensbeskrivningen - vi tar hänsyn till ekonomi, miljö, barn, juridik och folkhälsa - jämställdhet är inte mindre viktigt. Hittar man osakliga skillnader så ska man lägga förslag på insatser för att åtgärda dem. Godkänns vår motion, blir det så. Tack.

jämställdhetsintegrering.PNG

KF feb2020.PNG

Behåll strandskyddet

Se videon här: https://youtu.be/PW3rVI7wDVc

Jag reserverade mig mot det här beslutet i kommunstyrelsen. Vi i Fi yrkar avslag på den här detaljplanen. Frågan har ett tydligt underlag och jag har full förståelse för resonemanget. Men jag tycker inte att vi ska tumma på strandskyddet. Hade vi varit extremt restriktiva i frågor om strandskyddet hade det varit en sak. Men Strömstad var den kommun som 2018 godkände flest dispenser från strandskyddet, 48 stycken. Nu vill vi göra det igen. Så vi får fundera om det är vi som har en för slapp inställning. Folk minns Strömstad för hur vackert det är, med vackra stränder, inte hur många hus eller campingar vi kan klämma in nära stranden. Om vi inte godkänner detaljplanen så kvarstår campingens möjligheter att fortsätta som förut. Men som någon lyfte i KS: vad händer med exempelvis Daftö och Lagunen om vi driver frågan mot länsstyrelsen och förlorar?

Det står i underlaget att “förutsättning för camping i strandskyddade områden är av principiell vikt för kommunen”. Jag tycker att strandskyddet ur miljösynpunkt borde vara av större principiell vikt för kommunen - När Gudrun Schyman var här i Strömstad häromdagen sa hon såhär: "Moder Jord skulle behöva en global samtyckeslag.". Vilken sida tror ni miljön hade valt i den här frågan. Jag tycker att när man står i tveksamheter och väljer mellan miljö eller exploatering, och länsstyrelsen såhär tydligt och skarpt har tagit ställning emot, så är valet enkelt. Vi tar säkerhetsprincipen. Jag yrkar för att vi inte godkänner den här detaljplanen.

Detaljplanen gick igenom trots vår protest, vi i Fi reserverade oss.

 

Kommunfullmäktige 2019-12-12

 
 
20191212_203855.jpg

Motion från Fi: Byte av namn på “kommunala handikappförbundet”

Se våra uttalanden på 1:19:38 samt 1:28:23

“När Fi inkom med motionen i mars så föreslog vi i det första yrkandet att byta namn, eftersom det inte längre är lämpligt att ha det gamla namnet. Och den andra att-satsen var att byta namn till exempelvis “Tillgänglighetsrådet”. Men sedan de själva fick bestämma vad de vill kalla sig och de valde “Funkisrådet” så tycker jag att det är självklart att de ska få kalla sig “Funkisrådet”. Jag tycker att vi ska ta hänsyn till det, det blir som att vi är översittare och vi ska bestämma över någon som själv har sagt sin mening. Därför ställer jag mig bakom nu liggande förslag.”

“Jag vill yrka bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut. Jag tycker att det är jätteroligt att lägga motioner, och när de bifalles och i det här fallet när intentionen bifalles eftersom det inte blir det namn vi tänkte från början och det tycker jag att det är jättebra att det inte blev.”

Vår motions intention bifölls, det nya namnet blev “Kommunala funkisrådet”.


Om att skärpa riktlinjerna för bidrag för att de ska betona jämställdhet mer

Vårt uttalande hittar du här, 1:07:47.

Ordförande. Jag tycker att Elisabeth lyfter en väldigt viktig fråga. Föreningsbidragen är pengar som vi i kommunen ger till föreningar som uppfyller vår värdegrund och när jag läser igenom beslutsunderlaget som vi har fått till dagens möte, är “Jämlikhetsplanen” ett av beslutsunderlagen - ett av väldigt många beslutsunderlag. Men ordet jämställdhet nämns bara en enda gång vid en genomsökning av dokumentet och då bara i väldigt allmänna ordalag. Likaledes: När man söker på “flickor”, “pojkar” eller “genus” finns det inte alls. För att få fram jämställdhet på riktigt, så måste man synliggöra, implementera, redovisa och utvärdera att jämställdhet är något föreningarna tar hänsyn till.

Tilläggsyrkande från C som vi stod bakom: Att Kultur och fritidsutskottet under 2020 ser över riktlinjerna, avseende en skärpning av värdegrundskraven för föreningar, för att få bidrag.

Yrkandet avslogs. (Intressant nog var det bara kvinnor som röstade för och en överväldigande majoritet män som röstade emot). Så förvånande.

20191212_203246.jpg

Om att vi ligger så långt efter med motioner

Vårt uttalande hittar du här, på 1:40:04

“Ordförande. Vi släpar just nu efter med 36 motioner och 17 medborgarförslag. Jag tycker att detta är något vi ska tolka positivt - vi har en aktiv politisk debatt med vakna politiker och engagerad allmänhet, vilket är något som vitaliserar demokratin. Det finns tydligen en hel del saker i vår kommun som skulle kunna förändras till det bättre.

Det vi misslyckats med hittills är att hantera alla dessa goda förslag inom rimlig tid. Vi har fått indikationer på att det sedan en kortare period nu går åt rätt håll, men vi behöver ändå vara uppmärksamma på detta framöver. Går det får långsamt måste vi göra något, inte bara konstatera att listan växer. Kanske vi måste budgetera för en tjänsteperson som enbart hanterar motioner? Kanske vi behöver en halvdagsutbildning för alla befintliga tjänstepersoner i hur motioner handläggs snabbt och korrekt? Vi kommer att följa motionshanteringen noga under våren, och hoppas att fler kommer göra detsamma! Tack!

 

Kommunfullmäktige 2019-11-21

 
 
KF oktober.PNG

Fi får igenom mer pengar till skolan i budgeten!

För att se anförandet: Klicka här och klicka på tidpunkten 2:56:11.

Vi gick in i budgetarbetet i våras med inställningen att det inte ska ske några neddragningar i BUN och Socialnämnden, så när ramarna skulle sättas argumenterade vi emot. Tack vare många och långa kvällars arbete i majoriteten är det här en budget där vi tillsammans har räddat seniorkortet, Lokstallet och fritidsaktiviteter inom LSS. Vi bibehåller arbetet med våld i nära relation och dagverksamheten för dementa. Alla dessa var beredda förslag på neddragningar där vi har sagt: nej - vi tummar inte på medmänskligheten. Därtill får socialnämnden mer pengar än beräknat och vi kan återinföra hemtjänsten på Koster kvällstid och nattetid. 

Jag vill kommentera några saker i 16-gruppens budget. De har använt den budget som 17-gruppen har jobbat fram. Och sedan har de - en vecka innan det här mötet - presenterat ett helt nytt dokument där de förutom siffror även talar om privatiseringar, bebyggelse på skeppsbroplatsen och att gamla sjukhuset inte ska köpas - innan frågan är beredd.

Jag tycker att förändringsförslag med endast en veckas förvarning, i frågor man måste diskutera i sina respektive partier, på något som jobbats fram under ett helt år - är för lite. Att hinna läsa igenom, ta ställning till varje fråga, och sedan hinna diskutera i partierna när de flesta politiker har ett heltidsarbete att ta hand om - det blir läsa eller sova. Jag föreslår att alla partier presenterar sina budgetförslag i god tid nästa år, och ges förutsättningar att göra så, så man har en rimlig chans att ta till sig av bra förslag. 

Kommunfullmäktige beslutade förra året att andelen ekologisk mat i kommunen ska vara 30 % 2020 och 35% 2021, genom Fi:s yrkande. Det innebär att de blågrönas förslag om 27% är emot deras eget bifall då, och innebär en lägre ambition. 

Vi noterar också att de blågröna i sin text i praktiken har ställt sig bakom Feministiskt initiativs motion om kommunal utbildning om hedersrelaterat våld, även om de inte avsatt pengar för det i sin budget. Det glädjer mig verkligen att de också tycker att den här frågan är viktig och jag ser fram emot en blocköverskridande enighet här i kommunfullmäktige, när Feministiskt initiativs motion kommer tillbaka för beslut. 

Nåväl. I de blågrönas budget har de föreslagit att vidareutbilda lärare för en halv miljon kronor. 

Det är en bra idé. Vi kommer att ställa oss bakom ett bättre och generösare förslag på samma område som majoriteten genom vänsterpartiet kommer att lägga.

I de blågrönas förslag vill de utveckla ett 2-pedagogsystem på lågstadiet i en grundskola för 1,5 miljoner kr. Vi älskar idén med 2 pedagogssystem. Vi har informerats att det enligt skollagen är förbjudet för oss politiker att detaljstyra skolans inre organisation - det vi får göra är att besluta om att öka resursfördelningen till verksamheten. 

Vi yrkar bifall till majoritetens budgetförslag med ett tilläggsyrkande:

Vi yrkar:

  • Att BUN tillförs 1,5 miljon i syfte att öka lärartätheten i Strömstads skola. Exempelvis genom att införa 2-pedagogssystem på utvalda arbetsplatser.

Tack! YRKANDET BIFÖLLS!


Motion från fi: Våldet går inte i pension

Du ser anförandet här, på 26:58.

“Ordförande. I mitt arbete som läkare frågar jag dagligen, både män och kvinnor, om våld i nära relation - om de känner sig trygga hemma - och oftare än jag orkar räkna kommer svaret: “Det har aldrig någon frågat tidigare”. Om man frågar får man många förtroenden.

Vi kan inte föreställa oss att någons vuxna barn kan undanhålla sin mamma eller pappa pengar till mat, eller den skam det innebär för föräldern. I vår världsbild ryms sällan bilden av en äldre person som blir slagen eller våldtagen och ännu mindre en äldre person som slår eller våldtar. Men alla som arbetar med äldre; bland annat på äldreboenden och inom hemtjänsten, måste vara uppmärksamma på att våldet inte går i pension. En äldre person som gång på gång har blåmärken kanske inte lider av yrsel - hen kanske blir misshandlad. 

Man kanske inte berättar av rädsla för att våldet ska eskalera, eller så berättar man inte för att man inte har råd - ungefär hälften av alla kvinnor i Sverige som går i pension idag får helt eller delvis garantipension (“fattigpension”) - de kanske inte kan lämna sin partner.

Därför yrkar vi i vår motion:

  • Att berörda yrkesgrupper i kommunen får regelbunden utbildning och/eller fortbildning med information om hur våld mot specifikt äldre kan förebyggas, identifieras och hanteras. Ett sätt skulle kunna vara en onlineutbildning med digital examination.

  • Att särskilda uppsamlingsheat görs i början av varje sommar så att även sommarvikarier får ta del av informationen.

  • Att det, på de enheter där det saknas, tas fram tydliga rutiner och ansvarsfördelning för hur personalen ska agera vid våld eller misstanke om våld.

  • Att det tas fram information till anhörigvårdare i Strömstad om det stöd de har rätt till.”

Våldsutsatta äldre.PNG

Interpellation om vilka verksamheter som ska fylla sjukhusfastigheten (vid ett eventuellt köp av sjukhusbyggnaden)

Du ser vårt anförande här, på 5:58:37

“Ordförande. Kommunstyrelsen har röstat för att utreda frågan. Det var ett demokratiskt val. Och jag undrar varför ni vill föregå utredningen genom att kräva svar på sådant som utredningen ska vara med och visa. Jag vill också be om att inte vara så rädda, därför att i kommunstyrelsen står det alldeles tydligt i beslutet att vi är öppna för den reella möjligheten att avbryta processen om ett eventuellt köp som helhet inte ter sig fördelaktigt för kommunen och att det framförallt inte får äventyra kommunens ekonomi. Jag tycker att vi ska vara öppna för möjligheten att det här kan vara en utmärkt investering.”

 

Kommunfullmäktige 2019-10-24

 
 
kf oktober 2.PNG

Avstå direktanvisning på vattentornsberget

Du kan se klippet här, på 1:26:50.

Ordförande. Något jag värderar högt hos en människa är förmågan att erkänna när man har fel. I kommunstyrelsen tänkte jag att kommunen har en moralisk skyldighet gentemot byggföretaget. Jag tänkte på bostadsbristen i Strömstad och röstade för en direktanvisning.  

Jag röstade fel i kommunstyrelsen. Köp av det här slaget borde ske genom offentlig upphandling. 

Vi behöver bostäder i Strömstad. Men det är inte rätt att ett företag fick ett löfte om marken från dåvarande Miljö- och byggnämnden utan att det föregicks av offentlig upphandling. Det är inte olagligt, men oetiskt.

Det är viktigt att hålla sina löften om man vill behålla sin trovärdighet som kommun. Men vi ska inte i absurdum hålla löften och avtal som visar sig vara alltför hastigt och kanske felaktigt ingångna.

Vi har tagit del av ett offentligt brev, stämplat av kommunen, som visar att ett annat företag ansökte om plantillstånd innan Mattsson och Nilsson och att detta plantillstånd i princip kopierades. Det spelar inte längre någon roll, då det andra företaget inte längre verkar vara aktivt, men det visar hur viktigt det är att spela med öppna kort i kommunala affärer.  Det framgår också tydligt av planavtalet att kommunen kan avbryta planarbetet utan att ersätta motparten. 

Vi i Feministiskt initiativ tycker inte att det är okej att avstå offentlig upphandling. Att direktanvisa mark innebär att möjliggöra inofficiella löften och förhandlingar i bastun på ett sätt som bara gynnar personer med interna kontakter - oftast män. Män sitter i maktpositioner, de pratar i slutna rum och de riskerar att få kontrakt som de kanske inte förtjänar. Jag vill betona att så inte måste ha varit fallet här - men utan upphandling riskerar det att bli fel. Det bör inte gå till så. Det riskerar också att leda till ett lägre försäljningspris, vilket blir en ekonomisk förlust för kommunen och alla som bor här.

Vi vill inte stoppa byggandet av bostäder i Strömstad, men vi vill ha en korrekt upphandling. Vi yrkar därför på återremiss.

Tack! Alla andra partier, utom Fi och MP, röstade för en direktanvisning i stället för offentlig upphandling.


Motion från fi: gratis kosterfärja för fastboende och barn

Du hittar uttalandet här, på 23:19.

Ordförande. I många kommuner i Sverige reser skolungdomar redan gratis inom all lokal- och länstrafik. Detta är ett sätt att ge ungdomar frihet, och gör att även de som saknar föräldrar som har tid och råd att skjutsa sina barn har möjlighet att delta i aktiviteter och umgås med sina vänner efter skolan. Att bo utanför de stora bostadsområdena kan annars skapa utanförskap. 

Koster är ett på detta. Barn väljer att inte bjuda till födelsedagskalas, då de vet att det finns klasskamrater som inte har råd med en biljett tur och retur. En mycket enkel början till lösning är att ge alla kommunens skolungdomar fria resor på Kosterfärjorna, något som vi ser som ett närmast akut behov om vi vill att barnfamiljer ska vilja bosätta sig på öarna.

De flesta personer på landsbygden måste betala för sin bussbiljett. Men Kosterborna är inte som de flesta. De har valt att bo på Koster, och därmed hålla Strömstads kanske vackraste och mest ikoniska plats vid liv. De bofasta är en förutsättning för att behålla denna unika form av landsbygd i den form den är idag. 

Tack!

kf oktobe.PNG

okt.PNG

Om ändringar i kommunstyrelsens och tekniska nämndens reglementen

Du hittar uttalandet här, 1:13:31

Ordförande. Jag vill ställa mig bakom kommunstyrelsens förslag med Mats Granbergs tilläggsyrkande som baserar sig på Åsa Torstenssons förslag. Ni som var med i kommunstyrelsen vet att jag lyfte en massa frågor kring reglementet och jag har också fått väldigt bra svar. För det första så står det jättetydligt i Kommunstyrelsens reglemente att Kommunstyrelsen har ansvar för det strategiska mark- och exploateringsansvaret - det står jättetydligt. Dessutom, om det om bostadsförsörjningen tillses med det här extrayrkandet, så blir det övertydligt. Det tredje är att det i kommunallagen står i femte kapitlet - under Fullmäktiges uppgifter, paragraf 1: “Fullmäktige beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen eller landstinget.” Det betyder att något som är av principiell beskaffenhet kan inte beslutas enbart i Tekniska nämnden, det kommer alltid att komma tillbaka hit. Så jag tycker att det här är bra. Tack.

 

Kommunfullmäktige 2019-09-19

 
 
KF september 19.PNG

MEDBORGARFÖRSLAG OM HANDIKAPPANPASSNING AV LEKPLATS I CENTRALA STRÖMSTAD

Du kan se uttalandet här, på 55:16.

Kommunfullmäktiges presidies förslag till beslut: att föreslå kommunfullmäktige besluta: att överlämna medborgarförslaget till tekniska nämnden för beredning och beslut. Delegation ges till tekniska nämnden att besluta i ärendet.

Sammanfattning av ärendet: Jenny Karlsson har inkommit med ett medborgarförslag där hon uppger att det saknas en lekplats för alla, oavsett funktionsvariation eller inte. Hon önskar handikappsanpassning av lekplatserna i centrala Strömstad och föreslår att Plagens lekplats får exv gunga där en rullstol kan köras på, markmaterial som är framkomligt utan motstånd för rullstol, bredare kanor och större utrymme på gungor/kanor så att en vuxen kan vara med.

Svar: Ordförande. Vi tycker att det här är en jättebra motion, som vi ställer oss bakom. Vi har dock ett förslag till förändring som vi kommer med i form av ett yrkande. I en ideal värld är hela staden helt anpassad. Vi har funderat över andra alternativ till Plagen som är den lekplats som föreslås i medborgarförslaget. Lekplatsen på Oslovägen är exempelvis stor och har mycket fri yta runt, vilket kanske underlättar ombyggnation. Vi tycker därför att man kan se på alla tänkbara platser i staden och förhoppningsvis välja den som är bäst lämpad. För det andra så tycker vi att denna fråga är lite för politiskt viktig för att beslutas av endast Tekniska nämnden. Vi litar på dem, men vill ändå att frågan kommer tillbaka till Fullmäktige för beslut.
Vårt yrkande blir därför: “Vi yrkar på att överlämna medborgarförslaget till Tekniska nämnden för beredning, för att sedan tas upp i kommunfullmäktige för beslut. Tekniska nämnden uppdras att titta på alla lekplatser i Strömstad som alternativ för anpassning.” Vi överlämnar yrkandet skriftligt. Tack!

Resultat: Yrkandet föll. Tekniska nämnden tar beslut i frågan.



 

Kommunfullmäktige 2019-06-18

På vårens sista möte innan sommaruppehållet 2019 var det ett intressant och roligt möte - mängder av frågor att yttra sig kring och kommentera. Huvudämne var budgetdebatten, varför mötet var schemalagt för ett par timmar längre än vanligt. Vi fick även tala för vår motion rörande vision 2030 som moderaterna tyckte så illa om då den först lyftes i KF.

 
 
61LP3zXib5L._SL1001_.jpg

medborgarförslag om att förbjuda fyrverkerier

Ola Nilsson har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår kommunen att förbjuda användandet av fyrverkerier inom kommunen, att inleda samverkan med andra kommuner om att genomföra ett nationellt sådant förbud, samt att som ett led i denna samverkan kontakta SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) i frågan.

Vi yrkade på bifall med ett par tilläggsyrkanden

“Ordförande.

Vi ställer oss i princip bakom Kommunstyrelsens förslag till beslut, men önskar göra ett par små men viktiga tilläggsyrkanden. För det första är formuleringen i nu liggande att-sats att ‘se över möjligheten’ att begränsa eller förbjuda fyrverkerier i kommunen. Vi yrkar att den formuleringen ändras till ‘att man skyndsamt ser över de lokala föreskrifterna med mål att begränsa eller förbjuda fyrverkerier’.

Medborgarförslaget föreslår även att kommunen skickar ut en trevare till SKL för att se om andra kommuner är intresserade av att byta idéer och erfarenheter. Vi vill därför yrka på en extra att-sats som lyder ‘Vi yrkar att Tekniska nämnden kontaktar SKL och anmäler Strömstads intresse att samarbeta kring frågan om fyrverkeriförbud om andra intressenter finns.’

Tack!”

Resultat: Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med Marielle Alvdals (Fi) förslag.


revidering av vision 2030

Vårt förslag om ett tillägg i Vision 2030 kom åter efter sin beredning, med förslag om godkännande från kommunstyrlsen. Vi kom med ett par små tilläggsyrkanden.

Vårt uttalande och våra yrkanden

“Ordförande.

Jag vill tacka mina medpolitiker för det arbete vi tillsammans har gjort med dessa mål och tycker att vi har kommit fram till goda idéer. Jag föreslår dock en minimal redaktionell förändring: Det rör formuleringen “2030 har alla i Strömstad lika rättigheter och känner sig välkomna”. Även om de flesta nog förstår vad som menas så är det sant att de flesta trots allt på pappret “har” lika rättigheter - det är dock inte alla som åtnjuter dessa rättigheter. Vi yrkar därför att formuleringen ändras till “2030 åtnjuter alla i Strömstad lika rättigheter och känner sig välkomna”.

Vi skulle också vilja göra en liten korrigering på själva rubriken för detta mål - det står just nu “jämställdhet och integration”, vilket vi för fullständighetens skull önskar ändras till “Jämställdhet, jämlikhet och integration”.

Vi hoppas att fullmäktige kan acceptera dessa i princip redaktionella förändringar som vi lämnar in skriftligt. Tack!”

Resultat: Fullmäktige godkände våra förslag till förändringar.

Huskurage - exempelaffisch Strömstad.png

youtu.be-ememoryBjVI (1).jpg

budgetdebatten

Här är länken till vårt uttalande i Kommunfullmäktige.

Det finns mycket att säga om den föreslagna budgeten och budgetramarna. Se gärna hela debatten! Vi i Feministiskt initiativ föreslog att, till skillnad från liggande förslag, man inte ska minska på anslagen till skola och omsorg.

vårt uttalande

Ordförande. Det finns mycket gott att säga om Strömstads ekonomi - men också en del som kan förbättras.

Av 290 kommuner är vi på topp 5 högst belånade per invånare, med hundratals miljoner kronor i skuld - det är sannolikt att kommunen snart inte får fler stora lån tills vi betalat tillbaka på de befintliga. Vi vill ta in perspektivet att vi måste tänka efter både en och fem gånger innan vi gör våra investeringar - måste alla göras, och måste de göras samtidigt? En fin hamn är bra, men både omsorgen om våra äldre och glesbygdens barn är viktigare. Att putsa till gatorna i centrum för 700.000 kr, vilket gör att trafiken flyter på smidigare några veckor om året, kanske kan vänta.

Vi vill tänka smart och långsiktigt. På kort sikt är exempelvis kanske 6 timmars arbetsdag är en utgift - men äldreboendet Solbo har helt enorma sjukskrivningstal - i år uppåt 23%, där medel i Sverige är 5,9% - och med 6 timmars arbetsdag är sannolikheten mycket stor att vi får ner dessa.

På kort sikt sparar man kanske på att lägga ner byskolor, men på lång sikt lönar det sig inte eftersom en byskola är en säker tillgång som ökar inflyttning och skatteintäkter.

Vi tänker göra allt för att de pengar som finns, används till de värden som är allra viktigast - barnen, vård och omsorg. Med den information vi har idag anser vi inte att Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden ska behöva dra ner, då de verksamheterna måste flyta på ett tillfredsställande och säkert sätt. Äldreboendeplatser måste öppnas. Landsbygdsskolorna måste få vara kvar. Mycket annat kan vänta.

Det är oss inte heller helt främmande att i framtiden höja kommunalskatten, då nuvarande skatt inte täcker utgifterna. Strömstad ligger på nummer 128 i skattetoppen, dvs 127 kommuner har högre skatt än oss. Att höja skattesatsen med 20 öre i Strömstad skulle ge kommunen 6 miljoner mer till driftsbudgeten och vi skulle i princip inte behöva spara på Barn- och Utbildnings- eller Socialnämnden. Den skattehöjningen - 20 öre - skulle tex för ett butiksbiträde med en lön på 25.000 innebära 50 kr mindre i fickan per månad - 3 promille lägre lön än innan (19.131 istället för 19.181 kr). För en medelpensionär (som får 15.414 kr/mån) blir det 31 kr mindre/mån. Det kan vara mycket för vissa, och vi höjer inte i onödan, men krävs det tror jag det vore genomförbart förutsatt att vi lämnar rätt garantier - att höjningen går direkt till våra behövande invånare; barn, äldre och i förlängningen alla fastboende i kommunen.

Många av våra egna motionerade förslag kostar knappt något alls och vissa går vi till och med plus på: Att ta bort nötkött från skolmatsedeln, att få in Huskurage i Strömstadsbyggens lokaler och miljödifferentierade avgifter på hamntrafiken, att komma åt hedersförtryck i skolorna, att få in jämställdhet i kommunens mål - allt detta ger antingen direkta ekonomiska fördelar, eller kommer att spela stor roll för kommunens attraktivitet och skapa ett samhälle där man vill stanna.

Tack!”

 
 
 
273464039000211.png

budgetramar 2020

Kommunstyrelsens arbetsutskott, bestående av tre män (två från (S) och en från (M)) hade lagt fram förslag på besparingar inom alla områden i kommunen. Hur Socialnämnden skulle klara en besparing när de för närvarande knappt klarar av nuvarande ekonomiska läge är ett mysterium för oss. Vi försökte förklara för fullmäktige att det är att lura sig själv att påstå att man har en budget i balans när man ställt krav på sina nämnder som de inte kommer klara av att följa.

Vi yrkade på minskade besparingskrav och investeringsstopp i kommunen

“Ordförande.

Feministiskt initiativ reserverade oss mot det här beslutet i Kommunstyrelsen. Det finns flera anledningar: Vi politiker visar våra prioriteringar med ramarna och det är ett problem om vi sätter tuffa sparkrav på barnen. Enligt SKL gäller “Besparingar på verksamheter som inskränker barnets rätt till ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter får inte innebära en försämring av den befintliga nivån. I en ekonomisk kris får nedskärningar övervägas endast om barn är den grupp som påverkas minst negativt”. BUN är den nämnd som ska spara mest i kronor och ören i det liggande förslaget!

Det är lätt att motivera en mindre besparingsram - även på BUN och Socialnämnden - eftersom en besparingsram tvingar nämnden att söka områden där de kan effektivisera. Vi accepterar äkta effektivisering - dvs bibehållen kvalitet till lägre kostnad. Sen kan vi ta de bästa idéerna och införliva dem - men välja att inte spara eller dra ner.

Men om man lägger så hårda ramar som nu är föreslaget, händer två saker:

  1. Man låtsas att man hittat ett ställe på vilket man kan spara pengar, fast det inte är realistiskt. Just nu klarar inte Socialnämnden nuvarande budget. Att då ge en ram på 2,75 miljoners besparing utöver det, och sedan påstå att man hittat sina 11 sparade miljoner, är att ljuga för sig själv.

  2. Man skapar en energikrävande process. Att göra rapporter tar tid och energi. Det är vettigt att fundera på hur mycket man kan tjäna på att stänga Vit Avdelning på Beateberg. Det är inte vettigt att räkna på vad man tjänar på att stänga alla boenden och slänga ut de dementa i Strömsån. Det kommer inte att hända, är därför inte intressant, och vi ska inte nyttja tjänstemanna-timmar på att räkna på det.

Ramarna strävar efter besparingar på 11 miljoner, varav 6,5 miljoner ska sparas på barn och äldre. Samtidigt läser vi att årets investeringsbudget år 220 miljoner. Vi vet att man inte får ta pengar från investeringsbudgeten och lägga på driftsbudgeten. Men de påverkar varandra. Av alla 290 kommuner i Sverige har Strömstad den femte största skulden per invånare. Nu måste vi spara, bland annat för att nå en soliditet som gör att bankerna vill låna åt oss igen. Jag citerar från planförutsättningarna: “Finansiering av investeringar påverkar kommunens kassaflöde och kostnader och bidrar till att kostnadsnivån behöver ses över i hela kommunkoncernen”. Pengar tänkta till investering kan alltså användas för att återbetala lån vilket ger minskade sparbeting på driftverksamheterna.

Vi vill att det görs en akut investeringspaus, där de investeringar som väntar noga ska omvärderas med syfte att åtminstone tillfälligt sakta ner. Äldreboenden kan byggas - för de måste byggas. Men stoppa småfixande av vägarna i centrum för 700.000 kr, som bara är problem några veckor per år. Vi yrkar:

  • att ramen för Barn- och utbildningsnämnden och Socialnämnden ändras till 0,5 miljoner vardera.

  • att det snarast utreds vilka investeringar vi kan pausa eller avstå tills kommunens ekonomi är i bättre balans.

Tack!”


Riktlinjer för bostadsförsörjning 2019-2030 (Fi står upp mot rasism)

Strömstads kommun har laglig skyldighet att ta hand om ett antal flyktingar varje år. För att de ska klara sig övergår deras tillfälliga boenden i kommunala lägenheter till förstahandskontrakt efter ett år. Detta är lämpligt, då vi annars måste inhysa dem på hotell eller i vandrarhem. Vi förberedde oss på denna debatt, eftersom att vi visste att SD redan vid Socialnämndens beredning yttrat sig rasistiskt och velat neka dessa våra mest utsatta medmänniskor bostad. Det visade sig att hela det blå blocket närde samma rasism och fientlighet som vårt officiellt rasistiska parti. Lyssna gärna på debatten och förfasas över hur de brun-blå partierna vill kasta ut krigsflyktingar från deras hus, och tror att en person som kommer direkt från en gummibåt på atlanten och bott i ett land blott ett år har “samma förutsättningar” som en infödd svensk (länken landar på Marielles uttalande, innan dess är SD och MP).

ETt av våra uttalanden - debatt med flera inlägg följde

“Ordförande.

På Socialnämndens mars-möte kom detta ärende upp, och man diskuterade då framförallt ur synvinkeln kvotflyktingar. I Sverige har varje kommun en skyldighet att ta emot ett litet antal människor - de allra mest utsatta i världen, vilka väljs av FN:s flyktingorgan UNHCR. För oss i Strömstad rör det sig om ca 10 personer per år, 2-3 familjer. Eftersom dessa personer enligt lag har rätt att stanna och bo i vår kommun så har vi detta arrangemang; där Strömstadsbyggen erbjuder en lägenhet till de som kommer hit, som de sedan får behålla som en vanlig hyresgäst efter första året. I andra städer har flyktingar ibland tvingats bo långa tider på vandrarhem eller hotell, en olämplig lösning och dyrt för kommunerna. Arrangemanget vi har i Strömstad fungerar väl och är ekonomiskt hållbart och framför allt humant. Man ger människor en chans att rota sig och våga slappna av.

Av princip satte SD sig emot detta förslag - de tål inte att se att våra kommunala lägenheter nyttjas av rasifierade familjer. Det blir alltså både dyrare och krångligare att inte ge flyktingarna en lägenhet - men det verkar som att SD tycker att det är ett pris värt att betala för att de människor som flytt från krig inte ska känna sig välkomna.

Strömstad kommun ska vara en plats där alla känner sig välkomna och vill stanna. Låt oss visa detta, både till vardags och i politiken.

Tack!”

Resultat: SD:s rasistiska förslag att låta flyktingarna sparkas ut efter ett år avslås efter votering.

Huskurage - exempelaffisch Strömstad.png

 

Kommunfullmäktige 2019-04-25

På aprilmötet 2019 lyfte vi i Feministiskt inga egna motioner, men uttalade oss om andras förslag. Mycket av detta möte handlade om ekonomi

 
 
strömstad_-kommunjpg.jpg

Vi talar för 6 h arbetsdag relaterat till motion rörande kompetensförsörjning och rekrytering.

(KD) lade en motion avseende rekrytering av personal, där de uppger att Strömstads kommun enligt egna uppgifter behöver rekrytera 485 personer av totalt 1 049 stycken under åren 2019-2023. Motrionären föreslår att det görs analys av hur många av dessa 485 st som går i pension respektive slutar i förtid, samt att vi söker orsak till att personal slutar i förtid/säger upp sig.

Vårt uttalande

“Ordförande.

Vi tycker att den här motionen är jättebra. Utvärderingar är vetenskap - och det kommer vi i Feministiskt initiativ alltid att vara positiva till. Vi vill när det här ämnet är uppe ta tillfället i akt att påminna om att det i utvärderingar visat sig finnas ett - fantastiskt - sätt att rekrytera personal: 6 h arbetsdag med bibehållen lön.

På ortopedavdelningen i Mölndal hade de stora rekryteringsproblem - läget var desperat - ungefär som inom hemsjukvården i Strömstad med sköterskebrist. När de införde sex timmars arbetsdag försvann problemen och sköterskor har sedan dess stått i kö att ta anställning.

Konsultbolaget Brath i Örnsköldsvik har haft sex timmars arbetsdag sedan 2012, VD:n säger att det är enormt lyckat ut rekryteringssynpunkt, jag citerar: – Vi får helt enkelt fler ansökningar, ett större urval, och kan välja bland de bästa. Detta medan övriga företag försöker konkurrera med gratis Loka och och en fruktskål på måndagar.

I Järfälla har man gjort statistiska analyser av rekryteringen innan och efter de införde 6 timmars arbetsdag. De fördubblade mängden sökande i äldrevården och ökade antalet sökande till enheten för funktionsnedsättning med 369 %. Om vi menar allvar med att vilja rekrytera personal, så är 6 timmars arbetsdag en av de bästa vägarna dit.

Jag hoppas att fullmäktige tar hänsyn till det när vår motion om 6 timmars arbetsdag kommer tillbaka hit för godkännande.

Tack!”

Resultat: Motionen remitterades till Kommunstyrelsen för yttrande och kommer tillbaka till kommunfullmäktige.


MODERATERNA VILL SAMORDNA BARN OCH GAMLA

Moderaterna lade en motion med förslag om att, som på en del andra orter, integrera verksamheter för barn och äldre i kommunen.

vårt uttalande

“Ordförande. Vi vill bara säga att den här motionen verkligen är bra. Kombinerade äldreboenden och förskolor skapades första gången i Tokyo och finns i bland annat Umeå, Haninge och Avesta och planeras i ett tiotal kommuner i Sverige.

Många barn och unga träffar för sällan äldre människor - vilket är en förlust för hela deras generation. Och jag som läkare blir positivt inställd till den stimulans som de äldre skulle få i samspelet med barnen, något som man vet är gynnande för framförallt den mentala hälsan. Det här projektet kan skapa vänskaper över generationsgränserna.

Vi tackar motionären för en bra idé!”

FunWithGrandpa_MarcRomanelli.jpg

marsmötet 3.PNG

Rapport: årets revision i strömstads kommun

Kommunens ekonom informerar om årets revisionsrapport. Här finns en länk för den som vill läsa rapporten.

Vårt uttalande

“Ordförande. Vi ställer oss bakom kommunstyrelsens förslag - men det här är inte precis munter läsning. Bedömningen är alltså att vi i Strömstad inte har en god ekonomisk hushållning. De finansiella målen är bara delvis uppfyllda. Det lagstadgade balansmålet uppfylls men inte kommunens eget balansmål - och de långsiktiga målen uppfylls inte. Det är uppenbart att vi i Strömstad måste göra bättre ifrån oss i framtiden.

Det finns en del förslag i rapporten från revisorerna kring hur vi skulle kunna förbättra det här. Men såvitt jag vet har vi ingen namngiven person som är direkt ansvarig för att de här förslagen blir införlivade. Jag har därför väckt frågan i kommunstyrelsen: att någon i kommunen får det formella uppdraget att införliva revisorernas förslag på förändringar, så att vi gör bättre ifrån oss nästa år.

Tack!”


 
 
 
strömstad_-kommunjpg.jpg

förvaltade fonder och stiftelser: strömstads kommun tycker att bridgeklubben är bättre behövande

Revisionsrapporten visar bland annat att kommunen inte lyckats skänka bort så mycket pengar i välgörenhet inom stadens aktiviteter som lagen rekommenderar att man gör. Däremot har man skänkt 8.500 kr till bridgeklubben - där kommunfullmäktiges ordförande är aktiv medlem - pengar från en fond för “behövande”.

Vårt uttalande

“Ordförande. Att få anmärkning från revisionen för att man inte lyckas skänka bort tillräckligt mycket pengar är ganska exceptionellt. Vi noterar också att man bitvis varit ganska vidlyftig när man tolkat de olika stiftelsernas stadgar.

Vi har inget yrkande och tycker också att vi kan godkänna denna rapport. Vi skulle dock vilja göra medskicket att man i framtiden kanske ska lägga mer energi på att göra reklam för möjligheten att ansöka om bidrag, och lite mindre energi på att tolka reglerna så att Bridgeklubben får 8.500 kr i bidrag från en stiftelse ‘för de behövande’.

Tack!”


borgensavgift - bankerna litar inte längre på strömstads kommun

I vanliga fall är det banken som sätter nivån för borgensavgiften, men denna gång har kommunens ekonom valt nivå själva. Det är för att banken inte vill göra det åt oss - för att vi är för belånade. Det betyder i korthet att de inte vill ge oss några indirekta löften om framtida lån just nu.

vårt uttalande

“Ordförande. Borgensavgiften för i år är lite speciell. I vanliga fall är det banken som sätter nivån, [men som Carsten har berättat] men denna gång har vi helt sonika valt nivå själva. Det är för att banken inte vill göra det åt oss - för att vi är för belånade.

Vi i Fi fick tidigt veta att kommunens ekonomi är bra.

Men det stämmer inte - vi är bland Sveriges högst belånade kommuner per capita, femte värst av 290. Bankerna litar snart inte på oss längre.

Vi ställer oss bakom kommunstyrelsens förslag till beslut, men vi ser stora problem med Strömstads ekonomi. Jag menar inte att vi ska spara på vård och skola - det jag vill lyfta är att vi inte kan lösa problemen om ingen erkänner att de finns. Vi ser det tillräckligt ofta när svenskar inbillar sig att vi bor i ett jämställt land - det är självbedrägeri. Så låt oss - i båda avseenden - erkänna att det är dåligt, men tillsammans kämpa för att det ska bli bra. Tack.”

FunWithGrandpa_MarcRomanelli.jpg

 

Kommunfullmäktige 2019-03-28

På marsmötet 2019 lyfte vi i Feministiskt initiativ fyra motioner: Att integrera ett jämställdhetsperspektiv i Vision 2030, att införa Huskurage i Strömstad, att byta namn på “Handikapp- och Pensionärsrådet” till “Pensionärs- och tillgänglighetsrådet” samt att uppmärksamma 100 år av kvinnlig rösträtt. Utöver det lade vi yrkanden på arbetsordningen, varav det sista verkligen klargjorde var partierna står avseende jämställdhet - kolla gärna på klippen nedan.

 
 
Addera jämställdhet till Vision 2030.jpg

(M) MISSLYCKAS MED ATT STOPPA VÅR MOTION OM att integrera ett jämställdhetsperspektiv i Vision 2030.

Här är en länk till klippet med vårt uttalande i kommunfullmäktige.

På torsdagens kommunfullmäktige lade Feministiskt initiativ Strömstad flera förslag. Moderaterna försökte dock stoppa en av våra motioner från att beredas. Detta går emot kommunallagens paragraf 26: "Innan ett ärende avgörs av fullmäktige, ska det ha beretts antingen av en nämnd vars verksamhetsområde ärendet berör eller av en fullmäktigeberedning". (M) ville se till att en motion aldrig skulle få den beredning som lagen föreskriver. Vad var det då för motion som Moderaterna tyckte var så extraordinärt farlig att de var villiga att gå emot kommunallagen för att stoppa den? Jo, vår motion om att integrera ett jämställdhetsperspektiv i Vision 2030.

Vision 2030 är kanske det viktigaste arbetsdokumentet i Strömstads kommun. Det antogs av kommunfullmäktige i april 2016 och är skapat för att vi gemensamt ska kunna bygga ett bättre samhälle. Idag består vision 2030 av sex delar: Barn och utbildning, Stöd och omsorg, Natur och kultur, Boende och miljö, Hållbara transporter samt Näringsliv och arbete. Under varje område finns ett till två konkreta mål, vilka chefer och verksamheter i kommunen ska arbeta för.

Det är viktigt att låta jämställdhet vara en egen, sjunde, del av Vision 2030. Detta eftersom strukturen på Vision 2030 och i kommunen är sådan, att mål skrivna på andra sätt än det vi föreslår i motionen kan ignoreras. Endast när Jämställdhet, jämlikhet och integration står som en egen rubrik, med egna mål, får det tyngd vid de uppföljningar som alla chefer och verksamheter måste genomföra och stå till svars inför. Att inte låta jämställdhet stå som en egen rubrik är att säga att tillväxt är viktigare än mänskliga värden.

Bilden i inlägget är vårt förslag på hur en ny sida i Vision 2030 skulle kunna se ut. 

Yrkanden

  • Att integrera ett jämställdhetsperspektiv i Vision 2030.

  • Att Kommunfullmäktige uppdrar åt Kommunstyrelsen att utarbeta en sjunde del i Vision 2030 med syfte att täcka området jämställdhet och jämlikhet.

  • Att Kommunstyrelsen återkommer med ett färdigt förslag till kommunfullmäktige för beslut.

Resultat: Motionen remitterades till Kommunstyrelsen för yttrande och kommer tillbaka till kommunfullmäktige.


Inför Huskurage i Strömstadsbyggen

Här är en länk till vårt uttalande på Kommunfullmäktige om Huskurage.

Här är en länk till vår artikel i Strömstadstidningen om Huskurage.

Vad hände? Motionen remitterades till Strömstadsbyggen för yttrande och kommer sedan tillbaka till kommunfullmäktige för beslut.

Yrkanden

  1. Att Kommunfullmäktige ger i uppdrag åt Strömstadsbyggen att sprida information om Huskurage på anslagstavlor i trappuppgångarna samt genom information till de boende i varje brevlåda.

  2. Att Kommunfullmäktige ger i uppdrag åt Strömstadsbyggen att implementera en simpel policy och rutiner för Huskurage i sina interna policydokument; dvs hur informationen ska spridas när nya byggnader uppförs eller när nya personer flyttar in i en lägenhet.”

Huskurage - exempelaffisch Strömstad.png

marsmötet 3.PNG

Motion: Byt namn på “Kommunala handikapp- och pensionärsrådet”

Här är länken till vårt uttalande i Kommunfullmäktige.

Sammanfattning

Socialstyrelsens terminologiråd tog redan 2007 beslut om revidering av termerna funktionsnedsättning, funktionshinder och handikapp. Funktionsnedsättning och funktionshinder är inte längre synonymer, funktionshinder blir en egen term och handikapp utgår fullständigt ur vokabulären.

Funktionsnedsättning definieras som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Funktionshinder definieras som begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. En viktig konsekvens av detta sätt att definiera funktion är att funktionshinder inte är något som en person har, utan något som uppstår i en miljö som inte är anpassad till funktionsnedsättningen och därför blir funktionshindrande. För båda termerna avråds handikapp som synonym.

Ett begrepp som ofta används är “funktionsvariation”, vars användande är sprunget ur normkritik. Vissa menar dock att det ordet riskerar att förminska de hinder och behov som finns.

Yrkanden

  • Att "Kommunala Handikapp- och pensionärsrådet" byter namn, då ordet “Handikapp” ej längre rekommenderas

  • Att det nya namnet blir “Pensionärs- och tillgänglighetsrådet”

 
 
 
Marielle Alvdal Fi - motion om Huskurage.PNG

Motion: 100 år av kvinnlig rösträtt

Här är länken till vårt uttalande i Kommunfullmäktige.

År 2019 har de flesta kvinnor i Sverige haft rösträtt i hundra år. Feministiskt initiativ anser att det är något som bör uppmärksammas med såväl pompa och ståt, som med historisk folkbildning av hur vägen dit sett ut och det faktum att det finns medborgare i Sverige som inte fick denna rättighet förrän många år senare.

Vi ser anledning till flera kommande tillfällen att fira rösträtt för alla, men ser det som givet att just denna milstolpe uppmärksammas. I samband med detta firande önskar vi också att även det sista beslutet som gav en allmän rösträtt för samtliga medborgare över 18 år uppmärksammas, då det år 2019 även är 30 år sedan myndighetskravet avskaffades.

Vi hoppas att vi i Strömstad gemensamt kan besluta att fira denna historiska milstolpe i demokratins anda.

Lämpliga att ansvara för firandet kan vara exempelvis Kultur- och fritidsnämnden som har särskild kunskap om bildande och kulturella evenemang. Om motionen bifalles vore det lämpligt att uppmärksammandet sker runt den 24 maj, men om det inte hinns med kan det ske även senare under året 2019.

Yrkanden

  • Att Strömstad kommun uppmärksammar 100 år av kvinnlig rösträtt

  • Att kommunstyrelsen får i uppdrag att tilldela ansvar för firandet till lämplig funktion



Yrkanden om ändringar i arbetsordningen

Här är länken till vårt uttalande i Kommunfullmäktige.

Yrkande 1

För det första säger just nu paragraf 13 att “ordföranden bestämmer efter samråd med vice ordförandena när fullmäktige ska behandla ett ärende, om inte annat följer av lag”. Det innebär att ordföranden har makten att helt själv bestämma sig för att skjuta på en motion i upp till ett år. Det är ett orimligt maktmedel. Om någon exempelvis har ett förslag som rör sommarverksamheten med Kosterbåtarna, och ordföranden inte gillar detta - då kan han skjuta på motionen till efter sommaren. Vi i Fi anser att det enda demokratiska - och logiska - är att hantera motionerna på ett systematiskt sätt.

I studien “Delad kommunal makt” visas att när subjektiv bedömning får råda, dvs när det inte finns objektiva riktlinjer, hamnar kvinnors förslag, och förslag som rör kvinnor, sist på dagordningen. Det beror inte på illvillig diskriminering, utan sker helt omedvetet. Ett exempel: Alldeles nyligen blev en motion i Strömstads kommunfullmäktige - underskriven av enbart, och många, kvinnor - uppskjuten flera möten.

Vårt första yrkande är därför att lägga till texten “Inkomna motioner hanteras i inkommen ordning på nästföljande möte. Om antalet motioner blir för stort för att hinnas med flyttas motionerna fram ett möte, fortfarande i kronologisk ordning. Avsteg från detta där en senare inkommen motion tidigarelagts kräver motivering till kommunfullmäktige.”

Det här förslaget skulle inte missgynna någon. Det ger bara trygghet åt alla - att allt går rätt till.

Yrkandet avslogs.

-

Vårt andra yrkande rör paragraf 26, där vi önskar införa begränsad talartid i Kommunfullmäktige.

Feministiskt initiativ har klockat talutrymmet i kommunfullmäktige sedan valet. Vid septembermötet talade kvinnor 3% av tiden - mäns talartid var alltså 97%, ofta pga männens långa utlägg. Kvinnor har under hösten i snitt talat mindre än en fjärdedel av tiden.

Vår lösning är att följa andra kommuners exempel och begränsa taltiden. Få saker är så gynnande för demokratin som att låta alla tala. När några få karlar - ursäkta, personer - använder mycket lång tid, så kommer andra avstå att gå upp för att inte mötet ska ta hela natten.

Vårt yrkande är därför att lägga till följande text i arbetsordningen: “Ett första anförande rekommenderas ta maximalt 4 minuter och alla efterkommande anföranden av samma person i samma ärende rekommenderas ta maximalt 2 minuter.”

Begränsad talartid gör att fler deltar i det politiska samtalet och ger mer kärnfulla debatter. Ett 17 minuter långt utlägg från en person  - vilket faktiskt har hänt på sista tiden - kommer aldrig ha samma genomslag som 4 minuter från 4 olika personer i samma parti.

Dessutom ger det förhoppningsvis alla personer i fullmäktige erfarenhet av talarstolen, vilket är till värde för oss alla - flera kompetenta politiker är till nytta för kommunen.

Dag Wersen började sin debattartikel om talartid i Strömstadstidningen med “I begränsningen visar sig mästaren eller mästarinnan”. Jag har talat ett antal gånger under detta fullmäktige. Men aldrig längre än fyra minuter.

Yrkandet avslogs.

-

Vårt tredje yrkande, i all sin enkelhet, behöver ingen presentation. Vi vill göra ett tillägg under paragraf 2 som lyder “Presidiet ska inte bestå av enbart män eller enbart kvinnor.”

Yrkandet avslogs. Voteringen visade att Feministiskt initiativ (via mig), Miljöpartiet (via Karla och Bengt) samt Vänsterpartiet (via Mia och Stellan) röstade för förslaget. Mette från Liberalerna gick emot partilinjen och röstade också för. Vi var alltså 6 personer för och 33 personer emot.


Marielle Alvdal - motion mars 2019.PNG

 

Kommunfullmäktige 2019-02-14

På februarimötet 2019 lyfte vi två motioner: en motion om 6 timmars arbetsdag och en motion om det ojämställda presidiet (Ordförande, vice ordförande och andra vice ordförande).

 
 
¨KF dec 2018.PNG

Motion om 6 timmars arbetsdag

Se vårt uttalande här.

Vår motion föreslår ett pilotprojekt med 6h arbetsdag med bibehållen lön på ett äldreboende i Strömstad. Presidiets förslag till beslut är att remittera motionen till Kommunstyrelsen och det står jag bakom. Jag vill säga några ord om vilken bra idé det här är - och att ni ska uppmana era representanter i KS att rösta för att detta bereds noga innan det återkommer till KF.

Vi är medvetna om att Vänsterpartiet i Strömstad lade en liknande motion för ett år sedan. Vi anser att vår motion kompletterar Vänsterpartiets. Ni kan läsa vårt grundliga bakgrundsarbete i kallelsen till det här mötet - kan ni nämna en studie om 6 timmars arbetsdag så har vi läst den. Vår debattartikel i ämnet publicerades förutom i Strömstads tidning även i Göteborgs-Posten - det här är ett viktigt ämne med nationellt intresse.

En modern syn på välfärd förutsätter en balans mellan arbetsliv, familj och fritid. 6 timmars arbetsdag ger bättre folkhälsa, bättre miljö och bättre samhällsekonomi.

Det går inte en vecka utan att jag som läkare tvingas sjukskriva någon för utmattningssyndrom. Här har vi en chans att bryta det mönstret!

Enligt SCB jobbar kvinnor 1 timme mer än män med obetalt hemarbete varje vardag. Det är 5 timmar i veckan och 260 timmar/år, som kvinnor inte får betalt för. Gratisarbete. Som varken går ner i plånboken eller till pensionen. Vilket är en stor del av förklaringen till varför ungefär hälften av alla kvinnor i Sverige som går i pension idag är helt eller delvis beroende av garantipension och hamnar under EU:s relativa gräns för fattigdom. Kortare arbetsdagar med bibehållen lön bryter deltidsfällan!

6 timmars arbetsdag gör även att fler personer delar på arbetstillfällena, vilket i sin tur ger minskad arbetslöshet. Forskning visar att med minskad arbetslöshet följer minskat våld mot kvinnor i hemmet.

Med kortare arbetsdag finns tid för träning, utomhusvistelse, hobbies och samtal. Föräldrar har mer tid till sina barn.

Vi måste också gå ner i arbetstid för miljöns skull; så fler orkar ta cykeln eller promenera till jobbet och fler åker tåg i stället för att flyga.

Många försök har redan gjorts i Sverige. I Göteborg gick det så bra på ett boende att man startade två nya projekt 2018. En ortopedavdelning i Mölndal hade rekryteringsproblem - med 6 timmars arbetsdag står sköterskorna i kö för anställning. Resultatet blev så bra att de kommer behålla den kortare arbetstiden.

Åtta timmars arbetsdag är ingen naturlag. Vi har haft sex dagars arbetsvecka - vi kunde korta till fem dagar. Vi har haft tio timmars arbetsdag - som sänktes till åtta utan att ekonomin gick under. Norge har kortare arbetsveckor redan idag.

På novembermötet diskuterade vi god ekonomisk hushållning. I dagsläget är Strömstad beroende av Norska pengar, från handeln. Men för framtiden behöver vi vara en stad som kan stå på egna ben och är attraktiv i sig själv. En kommun där det finns arbetsplatser med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är en kommun som alltid kommer att ha personal. Strömstads kommun har råd att göra den här satsningen. Det vi inte har råd med är att låta våra undersköterskor gå sjukskrivna. Vi måste vara visionära!

Yrkanden

  • Att ett pilotprojekt med sex timmars arbetsdag med bibehållen lön genomförs inom den kommunala omsorgssektorn.

  • Att försöket initieras på Solbogården på grund av höga sjukskrivningstal; alternativt att arbetsplatser själva kan ansöka om att delta i försöksverksamheten och att ett av dem väljs ut.

  • Att försöket följs och utvärderas rörande sjukskrivningstal och välmående hos personal och boende (exempelvis via standardiserade Quality of life-formulär) innan försökets början samt därefter minst årligen.



Motion om utbildning till presidiepositioner i Kommunfullmäktige

Se vårt uttalande här.

“Motionen handlar om att det ska anordnas en utbildning som tar upp vilka uppgifter som ingår för kommunfullmäktiges presidium, samt regelverk och mötesteknik. Utbildningen ska primärt rikta sig till kvinnor i partierna. Vi är kvinnor från olika partier som skrivit under den här motionen, över blockgränserna, och vi har alla olika anledningar till att vi gjort det, men vi står alla bakom texten i motionen. Det här är min motivering:

Kvinnor utgör halva befolkningen. Ändå har vi ett presidie som enbart bemannas av män - precis som förra mandatperioden. Det här går igen. Kvinnor har bara 35% av nämndplatserna men ännu färre - knappt 27% av nämnd-ordförandeplatserna. Vi har bara 37% av kommunstyrelseplatserna men - ännu värre - 0% av KSAU-platserna. Kvinnor har bara 36% av kommunfullmäktigeplatserna men - återigen - 0% av presidieplatserna.

Mönstret är: Ju högre position, desto färre kvinnor. Strömstad har aldrig någonsin haft en kvinnlig ordförande. Jag känner bara till enstaka presidiemedlemmar som inte varit män.

Det går av någon anledning alltid att hitta en orsak till att kvinnor inte ska sitta i ledande positioner. Jag vill med denna motion åtminstone eliminera ett argument - att kvinnor inte skulle ha den nödvändiga kompetensen.

Då finns det kanske någon som säger: “Det som sägs indirekt i motionen är att ingen av oss alla kvinnor som sitter i dagens KF skulle vara kompetenta nog att sitta i presidiet”.
Då vill jag vända på det påståendet: Uppenbarligen tycker inget annat parti härinne, utöver Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet, att kvinnor är kompetenta nog att sitta i presidiet - eftersom ingen kvinna blev nominerad till presidiet av Något Annat parti utöver den kvinna från V som blev nominerad till presidiet av oss i Fi. Är det den signalen ni vill sända till våra medborgare?

Männen har inte heller gått någon presidieutbildning, men de blir nominerade ändå.

En presidieutbildning som är primärt riktad till kvinnor gör att kvinnor ser möjligheten att ställa upp och tacka ja till en nominering - och att göra det övertydligt för partierna att kvinnor är lika meriterade som män. Detta för att partierna ska se det som en möjlighet att nominera kvinnor till presidiet - vilket de uppenbarligen inte gör idag.

Studier visar att när arbetsgivare presenteras ett av två identiska Cv:n där bara namnet, och därmed könet, ändras på den arbetssökande - värderas kvinnans kompetens genomgående lägre och man tycker att hon förtjänar en betydligt lägre lön. På exakt samma meriter, ordagrant.

Forskarna Agnes Wold och Cecilia Wennerås visade hur kvinnor behöver vara mer än 2 och en halv gånger så meriterade som män för att uppfattas som lika meriterade.

I teorin får man inte göra skillnad på män och kvinnor - men det görs hela tiden ändå. De formella möjligheterna är lika, de informella är det inte - och utfallet blir ojämnt. Precis så är det i Strömstads kommunfullmäktige. I teorin har kvinnorna och männen samma meriter och samma möjligheter - men ändå fortsätter män kontinuerligt att väljas framför kvinnor till presidieposter.

Vi kan inte låtsas att vi redan lever i den jämställda utopi vi vill komma till. Vi vill inte ha alla presidieplatser, vi vill bara ha hälften - eftersom vi utgör hälften av befolkningen. En presidieutbildning gör det tydligt för partierna att kvinnor är lika lämpade till jobbet som män. Nästa gång ett parti nominerar enbart män så är det partierna som får skämmas, i stället för kvinnorna som blir bortvalda till förmån för män. Vi i Feministiskt initiativ är trötta på dåliga ursäkter.

dec18.PNG

 

Kommunfullmäktige 2018-12-13

Under december månads kommunfullmäktige 2018 lade vi fram vår motion om Förtryck och våld i namn av heder. Vi uttalade oss även rörande porrfilter i kommunen, gender budgeting, motionsförfarandet i Strömstad, om att utreda Norrtäljemodellen för vård samt uttalade oss om tilläggsavtalet för Canning.

 
 
¨KF dec 2018.PNG

Motion: Förtryck och våld i namn av heder

Se vårt uttalande här.
Många i Sverige lever med normer som innebär begränsningar av rätten att själv bestämma över sin sexualitet och sitt val av partner. Familjens heder anses enligt dessa begränsande normer vara överordnad individens frihet och kopplas särskilt till flickors och kvinnors påstådda eller faktiska sexuella beteende. Kraven på de unga kvinnornas oskuld är en nyckelfråga, men även hbtq-personer och unga män förtrycks genom att exempelvis utsättas för våld om de lever ut en sexualitet som inte ingår i heteronormen eller tvingas delta i förtrycket av sina systrar. Även barnäktenskap förekommer.

Förtryck i namn av heder har inte sin grund i någon enskild religion, etnicitet eller kultur. Både kvinnor och män kan såväl delta i som själva utsättas för förtryck i namn av heder. Feministiskt initiativ anser att det är av yttersta vikt att synliggöra allt våld och förtryck.

Undersökningar har gjorts för att kartlägga omfattningen av hedersrelaterat förtryck. Enligt Socialstyrelsen har ~10% av ungdomar behandlats kränkande för att de “dragit skam över familjen”. Enligt såväl Socialstyrelsen som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor säger ~5% av ungdomar att de har begränsningar i sitt val av framtida äktenskapspartner. 5% av ungdomar i denna ålder motsvarar 70.000 personer i landet, eller ca 100 ungdomar i Strömstad. Dessa siffror gäller både pojkar och flickor. Stockholms universitet och Tjejers rätt i Sverige har nått liknande resultat.

Hedersrelaterat våld är prioriterat. Det senaste decenniet har mer än 70 miljoner satsats på att genomföra kartläggningar av förekomsten av hedersrelaterat våld, se över behov av skyddade boenden samt initiera insatser som syftar till att förebygga hedersrelaterat våld. Regeringen tillsatte 2016 en ny utredning för att kartlägga förekomsten av hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

Problematiken är dock svår att komma åt. Att informera ungdomar om deras rättigheter och utbilda personal som kommer i kontakt med ungdomar är ett första steg. Skolvärlden har här ett gyllene tillfälle att arbeta aktivt och passivt med information och uppmärksamhet. Även hälso- och sjukvården har ett stort ansvar, men det ligger inom regionens område, inte kommunens. Lärares kunskap inom hedersrelaterat förtryck och deras möjlighet att informera om, upptäcka och reagera på händelser är av yttersta vikt för att nå hela kommunens alla invånare. En upplyst lärare vet vad hen ska göra och kan söka stöd där det behövs.

Yrkande
Feministiskt initiativ Strömstad yrkar att Strömstad kommuns alla lärare ska få utbildning kring hedersrelaterat förtryck. Enligt Skolverket bör det omfatta arbete på tre nivåer - att nå alla skolungdomar, att upptäcka utsatthet, samt att ge stöd och skydd i akuta situationer. Feministiskt initiativ yrkar därför på att en halvdag vartannat år ska ägnas åt utbildning kring hedersrelaterat förtryck, inklusive riskvärdering; för all fritidspersonal, elevhälsopersonal och alla lärare i kommunen.



Fi om porrfilter

Se vårt uttalande här.

Vi i Fi ställer oss helt bakom förslaget om porrfilter i kommunen. Forskningen är solklar:

  • Redan för 10 år sedan visade studier att ca 90% av scenerna i de vanligaste porrfilmerna innehåller fysisk aggression, och det blir inte bättre med tiden.

  • Konsumtion av pornografi gör - med statistisk signifikans - män i normalpopulationen mer sexuellt aggressiva - baserat på mer än 50 års forskning.

  • Av dem som är i fasta förhållanden är de som konsumerar pornografi mycket mindre nöjda med sina partners både generellt och i sängen.

  • Män som konsumerar pornografi köper också sex i högre grad.

En majoritet av kvinnor i Sverige vill ha en mycket starkare reglering av pornografi.

Vi lägger inga tilläggsyrkanden, men vill ge två medskick:

  1. Att kommunen särskilt värnar om att lägga in filter och spärrar på de trådlösa nätverk som nyttjas på skolor och i kommunens lokaler, då många surfar från egna mobiler och plattor.

  2. Samt, om det är tekniskt okomplicerat: Att de filter som läggs på servrar och routrar reagerar om någon försöker besöka en porrsida och då omdirigerar personen till en enkel sammanfattning av kommunens policy rörande pornografi.

interpellation dec18.PNG

KF dec -18.PNG

Fi om Gender budgeting

Vi vill yrka bifall till den här motionen. Vi i Feministiskt initiativ är positiva till Gender Budgeting. Om man läser vårt partiprogram så har jämställdhetsbudgetering en central roll och det är något vi vill implementera i Sveriges alla kommuner.

Vi håller också med om att det är klokt att börja i kultur- och fritidsverksamheten; för självklart ska lika många flickor som pojkar få glädje av kommunens resurser - jag hoppas att det inte finns någon härinne som tycker att det är kontroversiellt. Den här motionen går för övrigt väl ihop med Vision 2030 och utvecklingen av Fritidsstrategin där det i styrdokumentet uttalat står att “Det är viktigt att alla ges samma förutsättningar inom samtliga verksamhetsgrenar och att nyttjande av anläggningar och ekonomiskt stöd fördelas och värderas likvärdigt“ - vilket i praktiken innebär att vi politiker redan ställt oss bakom det här förslaget. Det vore hycklande att rösta för det ena, men emot det andra.

Vi noterar också med glädje att andelen motioner kring jämställdhet i Strömstads kommunfullmäktige från andra partier än Fi har ökat sedan vi aktiverade oss här i kommunen. Det antogs en jämlikhetsplan i kommunfullmäktige i februari - vilket är fantastiskt bra! - men förutom det har det inte lagts en enda motion med jämställdhet som huvudbudskap de senaste 21 månaderna (så långt bak som kommunens öppna arkiv online sträcker sig). Sedan vi startade upp i Strömstad har det lagts 4 motioner, bara hittills, vilket är otroligt roligt och något som - åtminstone vi - väljer att till viss del se som en “Fi-effekt”.

Gender budgeting gynnar alla och gemensamma resurser ska självklart fördelas jämställt. Vi yrkar Bifall till den här väldigt bra motionen och tackar motionären för ett förslag som hjälper oss att driva den här staden i en jämställd riktning.

 
 
 
Gemensam motion.PNG

Motionsförfarande (rörande interpellation om att en motion underskriven av kvinnor från flera partier uppskjutits flera möten)

Se klippet av vårt uttalande här.

Vi förstår att det kan finnas goda orsaker till att en motion skjuts upp en tid, och säger inget om just denna motion - som jag själv står som medförfattare till.

Men vi i Fi tjatar mycket om forskning. I studien “Delad kommunal makt” visas att när subjektiv bedömning får råda hamnar kvinnors förslag, och förslag som rör kvinnor, sist på dagordningen.

Vi håller därför med interpellanten om att motionerna framöver bör hanteras på ett systematiskt sätt.

  • Kanske presidiet, om ett möte börjar bli fullt, kan fråga en motionär om de själva kan tänka sig att skjuta på sin motion?

  • Kanske det ska lottas mellan de olika motionerna om det blir för många?

  • Vi skulle kunna ta dem i inkommen ordning oavsett mängd.

  • Kanske vi helt enkelt ska se till att ta med alla motioner som kommer in inom utsatt tid, och förlänga mötena så länge som krävs för att hinna med allt. Kommunfullmäktigemöten måste inte starta klockan 19 - en timme tidigare vore ett alternativ som fortfarande ger möjlighet för de flesta åhörare att hinna hit.

Vi skulle därför föreslå att Kommunfullmäktige uppdrar åt Kommunstyrelsen att skapa en standard för hur motioner ska handläggas i framtiden.


fi om Norrtäljemodellen

Se klippet med vårt uttalande här.

Fi ställer sig bakom medborgarförslaget.

Norrtäljemodellen bygger på att landstinget och kommunen samarbetar om vård och omsorg över de traditionella gränserna. Jag sitter i Kvinnliga Läkares Förenings styrelse. Vår ordförande är även chefläkare i företaget Tiohundra som arbetar i Norrtäljemodellen. Vi har pratat om för- och nackdelarna med det här. Där har kommun och landsting knoppat av pengar och politiker till vad de kallar ett kommunalförbund. Samarbetet där är mellan tre parter: Vårdbolaget tiohundra, Norrtälje kommun och kommunalförbundet. Modellen bygger på att kommun och landsting samarbetar om vård och omsorg över det traditionella gränserna; det är inte så att lanstinget håller i sjukhuset och kommunen strikt i äldreboendena, utan man har en gemensam samsyn.

Min kollega vittnar om att det här fungerar väldigt bra i Norrtälje. Vården har inte blivit dyrare än alternativen; trösklarna mellan sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden är mindre; väntetider är kortare att komma hem ifrån sjukhus och patienterna är nöjda. Det behöver inte göras exakt likadant här - vi ställer oss väldigt positiva till samarbete mellan kommun och landsting specifikt - men vi ställer oss bakom medborgarförslaget och tycker att ärendet ska utredas.

dec18.PNG

hyresrätter på canning.PNG

Fi om tilläggsavtalet till canning

Här är klippet med vårt uttalande.

Jag skulle vilja komma med några förtydliganden. Såhär står det: “Detta innebär i huvudsak att Skeppsbroplatsen inte längre ska detaljplaneläggas för bostäder, utan ska i sin helhet i stället detaljplaneläggas så att den blir allmänt tillgänglig.” Jag skulle vilja adressera den här halmgubben att vi säger att Skeppsbroplatsen aldrig någonsin ska få någonting på sig överhuvudtaget, utan det handlar om att i det här avtalet specificera att vi just nu lyfter ut de här bostäderna från Skeppsbroplatsen. Nu. Inte för all framtid i hela universum. Jag skulle också vilja betona att Skeppsbroplatsen ligger på bland finaste lägena i hela Strömstad - det är otroligt vackert - och jag tycker att det ska komma Strömstadsborna bättre till gagn än att vara en del av någonting annat. Jag tycker att vi kan lyfta ut det här till ett framtida avtal; kanske med större andel hyresrätter än de 20% som ligger i både det första avtalet och det andra avtalet.

Det här som jag hör om ett äldreboende. Det finns ingenting specificerat om ett äldreboende varesig i det första eller det andra avtalet. Vi har inte uteslutit någonting. Vi har inte tagit bort eller lyft ut ett äldreboende från något förslag. Och jag skulle vilja adressera Dags påstående att det finns en del justeringar att göra i det nya avtalet - jag vill betona att det finns ett ganska gravt räknefel i det första avtalet, så ska man adressera någonting kanske man ska ta den stora elefanten först…

Så vi i Fi ställer oss bakom tilläggsavtalet. Vi är fortfarande besvikna på den låga andelen hyresrätter. Vi och Vänsterpartiet kämpade för en högre andel. Men det är en lika låg andel i det gamla avtalet som i det nya så det ska inte förhindra att vi lyssnar på en bra idé. Vi hoppas också att förskönande av Skeppsbroplatsen kan prioriteras. Vi pratade på Canningmötet som alla partier var inbjudna till, om att ha en ljus parkmiljö; så det är inte så att ingenting kommer att göras, utan vi vill att det ska prioriteras och det ska kännas tryggt - Canning ska vara en del av Strömstad, en del av stadskärnan. Så vi ställer oss bakom det här tilläggsavtalet.

 

Kommunfullmäktige 2018-11-22

Under novembermötet lade vi ett yrkande om högre andel ekologisk mat i kommunen - ett förslag vi med glädje fick igenom! Utöver det uttalade vi oss om representation på posterna som skulle tillsättas i nämnderna, samt uttalade oss om hållbara fonder och aktier.

 
 
bild 3 ekologisk mat.PNG

Yrkande om högre andel ekologisk mat i kommunen

Vårt yrkande om en högre andel ekologisk mat bifölls! Inget part röstade emot!

Här kan du se vårt framförande.

Här kan du se när kommunfullmäktige röstar igenom vårt förslag! (Notera att ingen röstade emot!).

Vi i Feministiskt initiativ är nya i Strömstads politik. När det kommer till budgetarbetet så har de andra partierna haft nära ett år på sig för förberedelser, en möjlighet som vi inte haft.

Vi har därför fokuserat på skillnaderna mellan de liggande budgetförslagen. Vi håller med socialdemokraterna om:

  • Att släppa planerna på 15 miljoner kr för Gamla Hällestrandsvägen

  • Vi håller också med om att lyssna in Strömstads invånares åsikter, både män och kvinnor, även med fokus på trygghet och tillgänglighet - innan vi fortsätter centrumplaneringen

  • Vi ställer oss även bakom att det inte ska få ske några nerdragningar inom demens, somatik och hemtjänst och där tycker jag att det kan vara viktigt att poängtera: Att ha målsättningen att inte dra ner är nog så viktigt jämfört med en säker neddragning (avseende att flera av partierna klagade på att de inte såg finansiering i budgeten)

  • Vi är också positiva till att inte dra ner särskilt stöd för elever

  • Samt att planera för tillagningskök på äldreboendena Beateberg och Jägaren.

En sak vi noterade dock, är de lågt ställda kraven på andelen ekologisk mat i kommunens verksamhet. Vi har sett det liggande förslaget på 22% 2019.

Att välja ekologisk mat är ett av de enklaste sätten att värna om djur och natur. Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel; vilket sparar mark, vatten och människor. Ekologisk djurhållning sker mer på djurens villkor och odlingsmetoderna gynnar en levande landsbygd.

Vi vill därför höja målen kommande år!

Vårt yrkande är därför som följer: Feministiskt initiativ yrkar på en förändring i Socialdemokraternas liggande förslag till budget, i form av korrigering av målen rörande ekologisk mat i kommunens verksamhet. Vi vill att de nya siffrorna ska vara 30% ekologisk mat år 2020 och 35% 2021.


Fi om könsrepresentationen på nya poster

Se vår uppmaning till partierna om representation här.

När vi nu har gått igenom alla dessa val till positioner i de olika stiftelserna och styrelserna, så vill vi ta tillfället i akt att påminna om den fina möjlighet alla partier har här.

Det ska nu snart väljas personer till uppsatta positioner inom nämnderna, och dessa personer kommer i sin tur få platserna i de stiftelser och styrelser som vi har gått igenom idag. Vi vill därför påminna om att kvinnor är 50% av befolkningen och uppmana alla partier att i era nomineringar och val till exempelvis ordföranden i nämnder, förvaltningschefer, revisorer och ekonomichef tänka på representation och jämställdhet.

bild 4.PNG

Bild 2 aktier.PNG

Fi om hållbara fonder och aktier

Se klippet här!

Feministiskt initiativ vill att de fonder och aktier Strömstads kommun investerar i, aktivt ska bidra till jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet. Vi vill att alla investeringar sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö samt bidrar till internationella klimatmål. Det innebär i praktiken att vi anser att kommunen inte ska investera i bolag som bryter mot de mänskliga rättigheterna och begår brott mot miljön. Det inkluderar investeringar i den fossila industrin, porrindustrin, tobaks- och alkoholindustrin samt vapenindustrin.

Vi tar upp detta idag för att väcka en tanke hos våra samlade politiker - och vi kommer att lägga fram ett formellt förslag rörande detta under det kommande budgetåret.

Uttalande om sd

Här kan du se vårt uttalande om SD.

Tilläggsuttalande: Som svar till Peter Dafteryd (C) vill jag säga att jag vill ta mitt ansvar och också understryka att vi noterade att SD kallade sig ett mittenparti och det är de alltså inte. De brukar räknas som ett brun-blått parti. Så, nej, vi tycker inte heller att SD är ett mittenparti och det får ingen någonsin tro.

 

Kommunfullmäktige 2018-10-25

På oktobermötet nominerade vi en kvinna till presidiet samt uttalade oss om närtrafiken, Skagerack och kämpade för högre andel hyresrätter i Canningavtalet.

 
 
nominera vice.PNG

Val till presidieposter

Se vårt uttalande här.

Vi i Fi vill nominera Mia Öster, från Vänsterpartiet, och göra alla uppmärksamma på att vi aldrig haft en kvinnlig ordförande. Förra mandatperioden hade vi inte någon kvinnlig ordförande, första vice ordförande eller andra vice ordförande.

Förra mandatperioden, 2014 till 2018, var både ordförande-, vice ordförande- och andra vice ordförande, samtliga män. I hela kommunfullmäktige satt det förra gången 38,5% kvinnor - den här perioden är det 35,9% - trots att vi i kommunfullmäktige ska representera en kommun med hälften män och hälften kvinnor.

Kvinnor är minst lika kompetenta som män. Den som är påläst vet att flickor har haft bättre betyg än pojkar i skolan i alla ämnen utom idrott så länge man har gjort mätningar, dvs sedan 70-talet. Fler kvinnor läser vidare på universitet och högskola - och fler kvinnor klarar av sin utbildning. Men studier visar att när män och kvinnor presterar precis lika bra, tycker man ändå att mannen är mer kompetent och ska ha högre lön.

Jämställdhet innebär bland annat en jämn fördelning av makt och inflytande. Så vi vill ge alla en uppmaning. Att lyfta de kompetenta kvinnor som finns i er omgivning, så att vi får fler kvinnor i politiken och på ordförandeposter. För kompetensen ökar när man inte utesluter halva befolkningen från högre positioner. Vi vill nästa gång se så många kvinnliga nominerade att vi kan rösta på de partier vi ideologiskt vill rösta på, och samtidigt rösta för en jämn könsfördelning.

Om vi ska kunna driva en politik som lyfter kvinnor och marginaliserade grupper gör vi det bäst med partier i ledningen som har en ideologi som ligger nära vår i viktiga frågor. Därför ställde vi oss bakom Socialdemokraternas kandidater till Ordförande (Ronnie Brorsson) och vice ordförande (Mats Granberg) framför alliansens alternativ (Mikael Cederbratt). Vi ville nominera Lena Martinsson (S) till Ordförande och Karla Valdivieso (MP) till vice ordförande eller andra vice ordförande, men de tackade nej. Mia Öster (V) tackade ja till nomineringen till andra vice ordförande.

Beslut: kommunfullmäktige valde att välja Mikael Cederbratt till andra vice ordförande. Ingen kvinna valdes på någon av ordförandepositionerna i år heller, trots vår nominering.


svar på medborgarförslag om Närtrafiken

Bakgrund: Det inkom ett medborgarförslag där man var besviken på att flera familjer i Skee-området hade blivit av med busslinjer, dvs bussen går färre tillfällen på dagen. Kommunstyrelsen yrkade på avslag till medborgarförslaget eftersom de menar att det var för dyrt, men ville ta med sig till sina årliga samtal med Västtrafik att när man räknar på avstånd till närmaste busshållplats så ska man utgå från avståndet utifrån gångsträcka och inte fågelvägen.

Se klipp med vårt uttalande här!

Fi Strömstads ställningstagande: Vi yrkar på återremiss. Det här ärendet är presenterat helt utan siffror. Trots att en av huvud-motiveringarna till avslags-förslaget från Kommunstyrelsen är att trafiken innebär “extra kostnader för kommunen”, så får vi inte veta exakt hur många kronor det rör sig om, eller hur stor andel av den totala budgeten för lokaltrafik det är. Vi har inte heller siffror på hur mycket det är i förhållande till kommunens budget som helhet. Eftersom Arbetsutskottet måste ha räknat på saken, ber vi dem att redovisa de här siffrorna på ett överskådligt sätt - så att kommunfullmäktige kan ta ställning till den här frågan vid nästa Kommunfullmäktigemöte.

Vi i Fi vet att väl utbyggd kollektivtrafik är ett sätt att behålla glesbygden befolkad och vi tycker att det är något som kan och ska få kosta - samtidigt som vi är fullt medvetna om att ekonomin är begränsad. Utan siffror blir det här beslutet en gissning. Så för transparensens skull yrkar vi på återremiss enligt följande:

Vi yrkar på återremiss, med uppdrag till kommunstyrelsen att presentera relevanta siffror rörande kostnaderna för eventuell kollektivtrafik i det aktuella området. Siffrorna som efterfrågas är kostnaden för att återföra berörda närtrafiklinjer i enlighet med medborgarförslaget, kostnaden i förhållande till den totala budgeten för lokaltrafiken i kommunen, samt kostnaden för lokaltrafiken i förhållande till kommunens totala årsbudget.

Beslut: Kommunfullmäktige avslog medborgarförslaget, trots vårt yrkande på återremiss.

20181025_210637.jpg

44852223_282150735963832_484067329932525568_n.jpg

svar på medborgarförslag om skagerack

Se klippet med vårt uttalande här.

Bakgrund: Kultur- och fritidsutskottets sammanfattning: “I början av april inkom ett medborgarförslag till kommunen undertecknat av 130 Strömstadsbor. Sammanfattningsvis kan sägas att man i fem punkter drev fram synpunkter för att utveckla arbetet med Kulturhuset Skagerack. ”För det första, att om det bestäms en dag i veckan, förslagsvis onsdag, då Kulturhusföreningens medlemmar i samarbete med kultursamordnaren disponerar Skagerack, så ska caféet inkluderas.” Under vår och sommar 2018 har kultursamordnaren återupptagit arbetet med kulturhusrådet, där representanter ut Kulturhusföreningen och Fritidsgården deltar. Rådet träffas en gång i månaden och diskuterar kulturhuset Skageracks utveckling. På förslag inför hösten finns att ha öppet hus så ofta som kulturhusföreningen och kultursamordnaren har arbetsmöjligheter till. ”För det andra att kommunen arbetar för att skapa förutsättningar för ett café i Kulturhuset, öppet för allmänheten dit alla är välkomna oavsett ålder.” Ett café kommer att öppnas i början på september 2018. Under dagtid på vardagar drivs det av kommunens dagliga verksamhet, (dvs den dagverksamhet som riktar sig till personer med funktionsvariationer eller psykisk ohälsa) och kan då besökas och nyttjas av allmänhet och föreningsliv. På kvällar drivs cafét av fritidsgården, med fokus för verksamhet till de unga. Caféverksamheten ämnar inte konkurrera med omkringliggande näringsverksamhet, utan kommer enbart servera fika och smörgåsar. Inte luncher till exempel. ”För det tredje att kommunens kultursamordnare får ett uttryckligt uppdrag att skapa goda förutsättningar för att bedriva kulturverksamhet i Kulturhuset samt att bidra till att Fritidsgårdens och kulturverksamheternas samverkan utvecklas, så att det på allvar blir en mötesplats för alla Strömstadsbor.” Kultursamordnaren och fritidsansvarig arbetar väldigt nära varandra och en god dialog är oerhört viktig för att de olika verksamheterna ska fungera. Kulturhusrådet blir också ett nav i detta goda samarbete. ”För det fjärde, att Kulturhusföreningen tillsammans med kommunen får i uppdrag att gemensamt revidera de nu föreslagna ordningsreglerna för uthyrning så att det anpassas även till föreningarnas behov.” Kulturhuset Skagerack är till dags dato näst intill fullbokat. Kultursamordnaren tar hela tiden emot feedback och återkoppling om vad som fungerar och vad som inte gör det. Kommunen arbetar med att förtydliga reglerna och kommer att anpassa dem vid behov. Om det är något som behöver revideras så kan frågan diskuteras i kulturhusrådet innan kommunen som hyresansvarig tar beslut i ärendet. Det är många olika typer av föreningar som nyttjar huset och det finns olika behov och önskemål om tjänster, rutiner och regler. Ordningsreglerna grundar sig dessutom på regler och lagstiftning som rör säkerhet, brandförebyggande åtgärder och tillståndsfrågor från olika myndigheter (t.ex. alkoholservering, offentliga tillställningar). ”För det femte, att taxorna för Skagerack ändras så att det är tydligt att lokalerna i första hand ska nyttjas för kulturella ändamål och att taxorna för kommersiella ändamål är marknadsmässiga.” Under hösten 2018 lyfts frågan till kultur- och fritidsutskottet huruvida taxorna på kulturhuset Skagerack bör höjas inför 2019. Kommunfullmäktige tar i slutet av året beslut om kommunala taxor inom ramen för budget 2019.”

Fi Strömstads ställningstagande: Vi yrkar på bifall till kommunstyrelsens förslag med ett tillägg: För transparensens skull gentemot medborgarna och alla 130 personer som var med och skrev under här förslaget, vill vi att den mycket genomarbetade texten av kultur- och fritidsutskottet - där de går igenom varje önskemål och besvarar dem för sig - dvs deras längre sammanfattning av ärendet, ska finnas med som bilaga till det här mötesprotokollet, så att det sen är lätt att hitta och läsa på kommunens hemsida.

Beslut: Kommunfullmäktige biföll vårt yrkande och texten lades till.

 
 
 
Fi i kf oktober.PNG

Fi kämpar för högre andel hyresrätter i canningavtalet

Bakgrund: Beslut togs 2016 att Canning ska bebyggas. En tävling för företag som ville bygga anordnades där vinnaren utsågs under mycket märkliga omständigheter - sekretessen var så hård att en stor del av gruppen som ingick ansåg att det var ett hot mot demokratin. De närvarande representanterna fick inte prata med sin partigrupp och det står i protokollet att alla bidrag som uppfyllt kraven inte fick en fullständig presentation. Vann gjorde Riksbyggen.

Ett förslag lades fram för hur bygget skulle se ut, i form av ett Markanvisningsavtal mellan Riksbyggen och Strömstad kommun. För att bygget ska starta krävs en Detaljplan som tänktes vara klar innan nov 2018. Fram tills detaljplanen antas, dvs just nu, är vi “under planarbete”.

Markanvisningsavtalet säger var det ska byggas, hur många kvadratmeter boyta (“ljus BTA”) som ska byggas och hur mycket Strömstad ska betala för varje kvadratmeter. Det står vad Strömstad resp Riksbyggen ska göra rent praktiskt. Avtalet i sammanfattning:

  • Från start tänkte man bebygga både Canning (norra delen), Skeppsbroplatsen (nordvästliga delen, finaste mot vattnet), och Röudden (där berget är nu).

    • Inget bygge får ske “norr om Norra Uddegatan”.

  • Totala antalet lägenheter skulle bli ca 430 st, men detta anges aldrig i klartext. Istället talar man om 44.000 kvm “ljus BTA”, vilket står för ljus bruttoarea - beboelig yta över jord, borträknat förråd och parkeringar men inräknat “verksamhetslokaler”.

    • Pris kommunen får för bostadsrätter är 4.200 kr +inflation beräknat i KPI sedan avtalets start. Detta värde är i avtalet beräknat på ett felaktigt sätt.

    • Pris för hyresrätter är 1.300 kr. Dvs det är 323% dyrare för kommunen med hyresrätter enligt avtalet.

    • Om Riksbyggen gör om en hyresrätt till en bostadsrätt trots att de inte får så måste de betala en tilläggsköpeskilling.

  • Minst 20% av totala antalet bostäder ska vara hyresrätter

  • Innan byggstart skulle kommunen bekosta och spränga bort berget, bygga två broar och en strandpromenad, anlägga gator, VA-system och ev flytta ledningar.

  • Etappindelning för utbyggnad av marken bestäms vid tecknandet av marköverlåtelse-avtalet. Riksbyggen köper marken successivt.

  • Kommunen har formulerat sig på ett sådant sätt att de kan dra sig ur avtalet nästan när som helst och hur som helst utan att de kostar dem något.

    • Om inte marköverlåtelseavtal tecknas innan 2018-11-09 förfaller hela avtalet.

I princip samtliga förslag har röstats fram i KS med 6 röster mot 5 (C, L och MP i knapp majoritet mot övriga partier).

Sedan avtalet ingicks har Strömstad ingått muntliga tilläggsavtal och förändringar som Riksbyggen muntligen accepterat. I det liggande förslaget skriver KS att ett tillägg till markanvisningsavtalet kan göras för att dokumentera detta. Förändringarna som redan accepterats är dessa:

  • Byggnationen ska starta på Canning.

  • Bebyggelsen på Skeppsbroplatsen ska minska och dras tillbaka mot Röudden.

    • De bostäder som försvinner pga att man inte bygger på Skeppsbroplatsen ska istället fördelas över den kvarvarande bebyggda ytan.

  • De ytor som inte bebyggs på Skeppsbroplatsen ska göras tillgängliga för allmänheten.

  • Ett förslag till strandpromenad på Röudden har tillkommit.

Yrkande nr 1 - Yrkande om hyresrätter, se det här!

Fi Strömstads ställningstagande: Vi yrkar bifall på Socialdemokraternas tilläggsförslag, men med vissa ändringar. Det vi vill lyfta fram som viktigt med förslaget, är bland annat att de har fått med att även de markberedande åtgärderna ska göras etappvis. Det vi ser som ett mest skrämmande scenario är om kommunen bekostar markberedning för hela området, inklusive sprängande och bortfrakt av berg - och  Riksbyggen sedan bara har råd med en etapp, för bostadsmarknaden kan förändras och så även Riksbyggens ekonomi. Vi tycker att det är positivt att med det här tillägget försöka förebygga potentiellt irreperabla ekonomiska förluster för kommunen med hjälp av den klausulen som finns här [i tilläggsavtalet]. Vi ser även att de har korrigerat några felaktiga beräkningar vilket är vettigt.

Vi vill ha ett tilläggsyrkande: Vi anser att andelen hyresrätter är på tok för låg. Ursprungsavtalet kräver bara 20% hyresrätter, vilket är en väldigt liten andel. Moderaterna hade en valaffisch där det stod “Fler hyresrätter”, vänsterpartiet vill samma sak - det är alltså ett blocköverskridande önskemål. Formuleringen “minst 20%” sattes 2016, under ett annat samhällsekonomiskt, bostadsmarknadsmässigt och politiskt läge. Det går att tänka annorlunda. När Rådhusberget byggdes ansåg sig kommunen ha råd att bygga enbart hyresrätter - och nu är bostadsmarknaden åter på väg att förändras.

Canning är ett av Strömstads mest attraktiva områden. Det ska inte bara vara de som har hundratusentals kronor på sparkontot som ska gynnas av det här jätteprojektet.

Om vi hade fått bestämma så hade vi önskat att kommunen ställer krav på minst 50% hyresrätter vid försäljning av kommunal mark för bostadsbyggande. Det borde skett från början och varit inkorporerat i avtalet.

Med dagens politiska läge tror vi dock att vi har större chans att få gehör för ett krav på minst 30% hyresrätter på just Canning.  Baserat på de priser per kvadratmeter som ursprungsavtalet innehåller så skulle merkostnaden i form av utebliven vinst, om man ökade från 20 till 30% hyresrätter, bli 9,6 miljoner; vilket är en begränsad summa i ett sådant här jätteprojekt. Ärligt talat har vi svårt att förstå hur kommunen kunde ingå ett avtal rörande den här otroligt attraktiva marken på Canning, om inte försäljningssumman är sådan att man har råd med den här typen av insats.

Vårt yrkande blir alltså: vi yrkar på ett tillägg i tilläggsförslaget, med ett krav att texten “minst 20%” i markanvisningsavtalet ändras till “minst 30%”.

Yrkande nr 2 - Byta ut ordet “Exklusivt” i tilläggsavtalet, se det här!

I Tilläggsavtalet står det att om kommunen ändrar sig och vill bebygga Skeppsbroplatsen under tiden som Canning håller på att bebyggas, så får Riksbyggen möjlighet att exklusivt lämna in ett marknadsmässigt förslag och förhandla med kommunen. Vi anser att exklusivitet är orimligt, då kommunen måste få chans att förhandla med andra aktörer. Vi föreslår därför i vårt yrkande att ordet “exklusivt” byts ut mot “först” alternativt att ordet byts ut mot en mjukare formulering.

Beslut: Slutligen beslutades att markanvisningsavtalet skulle förlängas, och att tilläggsavtalet skulle genomarbetas och presenteras på kommunfullmäktigemötet i december.